tiistaina, toukokuuta 11, 2021

Kanada - koronasuluilla poliisivaltioksi

 


On ehkä hieman yllättävää, että koronaviruksen torjumiseksi toteutetut sulkutoimet ovat sekä menneet erittäin pitkälle ja  kestäneet paljon alkuperäistä arviota pitempään nimenomaan anglosaksisissa maissa eli Kanadassa,  Australiassa ja Britanniassa.

Kaikissa näissä maissa on myös esiintynyt voimakkaita protesteja sulkutoimia vastaan. Poliisi on vastannut protesteihin kovilla otteilla.

Kanadan Albertan provinssissa puolalaissyntyinen pastori Artur Pawlowski piti kirkossaan jumalanpalveluksia, vaikka viranomaiset olivat kieltäneet ihmisten kokoontumiset. Kun poliisi ja terveysviranomaiset saapuivat Arturin kirkkoon pääsiäisjumalanpalveluksen aikaan, Artur ei jäänyt kuuntelemaan selityksiä vaan heitti tunkeilijat tylysti ulos kirkosta. Pihalla hän vielä saatteli poliiseja nimittelemällä näitä Gestapoksi, natseiksi, fasisteiksi ja kommunisteiksi. Video on tähän päivään mennessä saanut lähes miljoona katselukertaa.

Poliisit saapuivat vielä toisenkin kerran Arturin kirkkoon kesken jumalanpalveluksen ja saivat osakseen yhtä tylyn kohtelun kuin ensimmäisellä kerralla ja joutuivat poistumaan natsi- ja gestapo-nimittelyn saattelemina.

Viranomaiset eivät kuitenkaan luovuta tällaisissa tilanteissa vaan koventavat otteitaan. Pari päivää sitten Artur ja hänen veljensä Dawid pidätettiin moottoritien pientareella. Poliisit panivat Arturin rautoihin ja kantoivat hänet poliisiautolle. Tätä kirjoitettaessa Artur ja hänen veljensä on jo vapautettu.

Videolta voi katsoa ja todeta, että Artur veljineen pidätettiin melko suuren poliisioperaation avulla. Itse laskin kuvasta ainakin kuusi poliisiautoa.

Moni sanoisi, että Artur Pawlowskin olisi pitänyt valita se pienimmän riesan tie. Kommunistisessa Puolassa syntynyt Artur ei kuitenkaan ajattele näin. Jos kansalaisvapauksien loukkauksille antaa periksi, loukkauksia tulee aina vain lisää ja vapaudet lopulta menetetään.

Länsimaissa moni valtio on yrittänyt torjua virusperäistä kulkutautia rajoittamalla ihmisten elämää ja liikkumista. Nämä toimet ovat jatkuneet pitkään eivätkä ole lopettaneet epidemiaa. Sen sijaan sulkutoimet kurjistavat taloutta ja ajavat pienyrittäjiä konkurssiin.

Vaikka Artur Pawlowskin kaltaisia voi hyvällä syyllä pitää hieman eksentrisinä tyyppeinä, he kuitenkin periaatteellisuudellaan ja rohkeudellaan pakottavat ajattelemaan koronapandemian aikana viranomaisille annettuja lisävaltuuksia uusin silmin ja miettimään, onko sulkutoimilla saatava hyöty hintansa arvoinen. Toimien pitkittyessä yhä useampi vastaa, että ei ole.

Pawlowski ei ole ainoa Kanadassa pidätetty pastori. Niinikään Albertassa Gracelife -kirkon pastori James Coates pidätettiin ja hän istui vankilassa 35 päivää.  Poliisi lisäksi sulki pääsytiet kirkkoon ja sanoi, että ne voi poistaa vasta, kun kirkko noudattaa Albertan provinssin koronamääräyksiä.

Entäs Suomi?

Suomi ei ole yhtään Kanadaa parempi, mitä tulee viranomaisten kunnioitukseen uskonnonvapautta kohtaan. Leppävaarassa Espoon kotikirkko järjesti jumalanpalveluksen. Muutama henkilö kokoontui julkiselle paikalle laulamaan virsiä ja poliisi lopetti tylysti tilaisuuden. Kanadalaiset poliisit sentään yrittävät käyttäytyä, mutta Suomen poliisin esiintymisessä on nähtävissä DDR-henkistä tympeyttä. Videon poliisi luennoi kotikirkkolaisille ”säännöistä”. Suomen poliisi on kuitenkin toiminnallaan osoittanut, että se ei piittaa kansalaisten perusoikeuksista kuten kokoontumis- ja uskonnonvapaudesta.

Suomessa on järjestetty viikonloppuina koronaviruksen torjuntatoimia vastustavia mielenosoituksia Helsingin keskustassa. Youtubesta löytyy videoita, joilta käy ilmi poliisin mielivaltainen ja öykkärimäinen käytös rauhanomaisia mielenosoittajia kohtaan. Sama on toistunut jo useampaan kertaan, joten kyseessä on tarkoituksellinen toimintatapa eikä mikään yksittäisen poliisin ylilyönti. Ihmisiä käsketään poistumaan paikalta ja kun ihmiset sitten poistuvat, kulman takaa tulee yllättäen poliiseja, jotka pidättävät ihmiset ja lätkäisevät näille tekaistuin perustein sakon ”niskoittelusta”. Välillä poliisit eivät itse tienneet, mistä syystä henkilö oli pidätetty vaan kysyivät apua johtajalta, joka Helsingin mielenosoituksissa oli Jari Taponen.

Mitä koronatoimet ovat opettaneet?

Ne ovat opettaneet ainakin sen, että lisävaltuuksien antaminen viranomaisille ja poliitikoille on vaarallista. Valtuudet eivät auta mitään mutta johtavat kriisin pitkittyessä viranomaismielivaltaan. Toivottavasti ne myös ovat opettaneet, että virusperäisen kulkutaudin torjuminen sulkutoimilla aiheuttaa valtavia taloudellisia menetyksiä ja heikentää ihmisten elämän laatua tuomatta kuitenkaan mitään olennaista parannusta tautitilanteeseen. Koronavirusepidemiassa on kyse kausi-influenssasta, jossa tautitapaukset kehittyvät kausivaihtelun mukaisesti. Koronavirusepidemia ei Suomessa ole merkittävästi vaikuttanut kuolleisuuteen.

Oli myös Suomelle onnekasta, että Sanna Marinin hallitus ei saanut ulkonaliikkumiskieltoa voimaan. Länsimaissa nimenomaan vasemmistopoliitikot luottavat valtion kykyyn torjua taudin leviäminen ihmisten käyttäytymistä kontrolloimalla.


2 kommenttia:

  1. Taisi punasannalla ja vihernatsi Marialla olla ulkonaliikkumismiellon kiimassa tarkoitus harjoitella kyseistä toimintaa ihan vastaisuuden varalta.
    Mätisalohan uhkaili kansaa armeijalla, säälittävä nauta.
    Kyllähän se jo entuudestaan tiedetään mitä tapahtuu kun ääripolitiikoille annetaan rajoittamaton valta.
    Korona on Suomessa ollut pissihallituksen suurta juhlaa. Kansaa on voinut kyykyttää täysin mielivaltaisesti se kyykytys ei ole vieläkään.
    Valtaosa rajoitteista on turhia ja mielivaltaisia ja pissikset nauttivat täysin siemauksin.
    Valta ei ole mitään ellei sitä voi käyttää väärin.

    VastaaPoista
  2. Jopppos123: " tarkoitus harjoitella kyseistä toimintaa ihan vastaisuuden varalta."

    Tämän vaikutelman siitä sai. Nyt poliisi joutuu käyttämään rauhanomaisia mielenosoittajia harjoitteluun.

    On muutamia muitakin juttuja, jotka jäivät Marinin hallitukselta toteuttamatta, kuten maskipakko ulkona ja päiväkotilasten maskipakko. Jälkimmäisessä käytiin lähellä.

    Epidemian alkuvaiheessa turha ja kallis Uudenmaan sulku hylättiin sekin luultavasti siksi, että poliisit eivät tykänneet käkäillä kylmässä teiden varsilla. Kalliiksi tais i myös moinen tulla.

    VastaaPoista

Toivon kohteliasta ja asiassa pysyvää kommentointia.