keskiviikkona, huhtikuuta 16, 2014

Venäjän verkossa 2


Venäläisistä tiedotusvälineistä Komsomolskaja Pravda on yksi vähiten objektiivisimmista, joten sieltä on välillä kiva kurkistaa, millaista kuvaa ajankohtaisista tapahtumista lehti tarjoilee venäläiselle kotiyleisölle.

Suomalais-ugrilaista terroria

Lehden toimittaja, Baltian toimituksen päällikkö Igor Teterin (Tetjorin) on närkästynyt siitä, että Viron turvallisuuspoliisi raportoi vuosittain henkilöistä ja organisaatioista, jotka ovat poliittisesti epäluotettavia ja mahdollisesti uhkaavat Viron itsenäisyyttä. Suurin osa näistä henkilöistä on tavalla tai toisella kytköksissä Venäjään. Myös Igorin oma nimi löytyy listalta.

Ikään kuin osoittaakseen raportin yksipuolisuuden Teterin julkaisee uhkauskirjeen, joka on saapunut postitse Suomesta juuri Viron turvallisuuspoliisin raportin julkaisupäivänä. Lehdistötiedotteen muotoon kirjoitettu kirje on laadittu kömpelöllä englannin kielellä ja se vaikuttaa pintapuolisesti huonolta pilalta. Tämä ei estä Teteriniä ottamasta sitä tosissaan.

Kirjeessä varoitetaan ulkovenäläisiä iskuista ja kerskaillaan, kuinka ”solut” ovat onnistuneet eliminoimaan 14 venäläistä kohdetta seitsemässä kuukaudessa. Kirjeen on allekirjoittanut neljä ryhmittymää, jotka ovat kaikki ainakin minulle ennestään täysin tuntemattomia: Venäläisten tappamiseen sitoutuneet suomalaisugrilaiset, Yhdennentoista ryhmä, Laszlon sotilaat ja Vapaa Pohjoinen -liike.

Teterinin jutun tarkoituksensa on tietysti saada venäläisen kotiyleisön mielikuvitus liikkeelle. Suomalaisugrilaiset terroristit uhkaavat ulkomailla asuvia venäläisiä. Näin presidentti Vladimir Putinin politiikka Ukrainassa näyttää taas oikeutetulta ja ymmärrettävältä. Se, että kirje on luultavasti joko pila tai ”antifasistisen” sylttytehtaan tuotantoa, ei välttämättä avaudu tavanomaiselle Komsomolskaja Pravdan lukijalle.

Suomalaiset asiantuntijoina

Suomalainen sotilashenkilö, lippueamiraali Georgij Alafuzoff, joka nykyisin toimii EU:n sotilastiedustelun päällikkönä, saa puolestaan todistaa, että Itä-Ukrainassa paikalliset ihmiset ovat ottaneet aloitteen omiin käsiinsä.

Kompravdan käsitys perustuu Ylen uutiseen, jossa Alafuzoff arvioi, että Itä-Ukrainassa ei ole suuria määriä venäläisiä sotilaita. Kompravda tosin antaa ymmärtää, että Alafuzoff kiistäisi kokonaan joidenkin läntisten poliitikkojen väitteet venäläisten erikoisjoukkojen mukanaolosta. Todellisuudessa Alafuzoff sanoi:

”Itä-Ukrainassa ei ole suuria määriä venäläisiä sotilaita tai ihmisiä. Mutta on selvää, että vapaaehtosia, itse aloitteita ottavia venäläisiä on alueella varmasti. He ovat huolissaan kansalaisistaan, venäjää äidinkielenään puhuvista ihmisistä. En usko kuitenkaan, että sotilaallisesti Venäjä olisi vielä tällä hetkellä voimakkaasti sinne asemoitunut.”

Tämä tietysti pitää paikkansa, sillä samanlaisia ”pieniä vihreitä miehiä” kuljettaneita venäläisiä sotilasajoneuvoja ei ole näkynyt kuten Krimin valtauksessa. Alafuzoff ei viisaana miehenä sulje pois venäläisten osallisuutta tapahtumiin, mutta tämä jää Komsomolskaja Pravdan lukijoille kertomatta, koska tapahtumien paikallisuutta halutaan korostaa.

Alafuzoffin haastattelu Ylellä oli tarkoitettu suomalaisille mutta se osoittautui yllättävän käyttökelpoiseksi myös venäläiselle tiedotusvälineelle.

Myös Ylen toimittaja Marja Manninen pääsi lehden sivuille. Toimittaja Manninen vahvisti Kompravdan mukaan, että useimmat aktivistit ovat tavallisia itäukrainalaisia eivätkä siis Venäjän tukemia provokaattoreita.

Venäjä-ilta

Katsoin myös Ylen Venäjä-iltaa juuri sen verran, kuin kestin katsoa hörhöjen ja ammattipropagandistien päällehuutelua. Ohjelmasta tuli Dosentti B.:n oma show, jossa tämä nykyajan Moskovan Tiltu esitteli 70-luvun vähemmistökommunisteilta tuttua retoriikkaa. Nyt tiedämme, että Ukrainaa hallitsee ”fasistinen juntta” tai ainakin tällaista kuvaa tarjoillaan mielellään venäläiselle yleisölle. Totuus on hieman moniulotteisempi mutta se ei dosenttia haittaa. Tapansa mukaan hän oli liukas kuin ankerias ja vältteli vastaamasta suoriin kysymyksiin.

Pääsipä perussuomalaisten kansanedustaja Reijo Tossavainenkin kuulemaan EU-kriittiseksi tarkoitetun lausuntonsa taas uudelleen dosentin suusta ja vielä suorassa lähetyksessä. Tossavaisen puheiden käsittelystä Suomen ja Venäjän mediassa kirjoitin jokin aika sitten.

Sotatilanteessa tai siihen valmistauduttaessa totuus on ensimmäinen uhri, kun propagandamylly alkaa tosissaan jauhaa.

7 kommenttia:

  1. Varsin pelottavaa settiä heität taas kertaalleen. Sitä jotenkin toivoo tavallisten venäläisten olevan sen verran järkeviä, että ne ymmärtäisivät, etteivät tämmöiset pienet ugrilaiset kansansirpaleet asiasta tehden halua kaivaa verta nenästään Venäjän kanssa. Selväähän tietenkin on, ettei Venäjä valtiona halua naapureiltaan ystävyyttä ja luottamusta vaan pelkoa ja alistumista, mutta mikä lie tavallisen venäläisen mielipide.

    Jotenkin tässä alkaa kaivata Suurta ja Mahtavaa. Olihan sekin tietysti hiton vaarallinen, mutta se oli jollain tavoin ennustettavissa ja ennen kaikkea sen ei tarvinnut pullistella lihaksiaan saavuttaakseen supervallan aseman. Sillä kun jo valmiiksi oli supervallan asema.

    VastaaPoista
  2. Mielestäni on syytä pelätä. Ehkä kuitenkin seuraava Daily Mailin Edward Lucasin spekulatiivinen artikkeli menee jo vähän liian pitkälle:

    "I hope I'm wrong. Historians may look back and say this is the start of WWII

    Siinä kirjoittaja ennustaa, että Ukrainan jälkeen on Baltian maat vuorossa. Suomea kirjoittaja ei mainitse.

    Putin on hänen mielestään valmis etenemään jopa ydinsotaan saakka.

    VastaaPoista
  3. Satuin teininä olemaan Moskovassa kesällä -68 Tsekkoslovakian miehityksen aikana. Voi sitä kansan riemua.
    Venäläiset tulivat innoissaan meille ulkomaalaisille selittämään, että Tsekkoslovakia on pelastettu ja meidän.

    VastaaPoista
  4. FT: Putin - Russia's great propagandist

    Kyllä se Bäckmanin mainostama "fasistijuntta" löytyy todellisuudessa Moskovasta eikä Kiovasta.

    VastaaPoista
  5. Käsittääkseni osalla Svoboda-puolueen johdosta on oikeasti uusnatsitausta. Tästä kirjoitti "New York-times".

    VastaaPoista
  6. Svoboda on kuitenkin vain osa Ukrainan nykyistä, käsittääkseni parlamentin hyväksymää hallitusta, joten sen perusteella ei kannata tehdä johtopäätöksiä hallituksen linjasta.

    Ukrainalla on vähän sama dilemma kuin Israelilla. Iso alue ja multietnisyys, vai monoetnisyys ja pieni alue. Iso alue ja monoetnisyys yhdessä eivät toimi, on tehtävä valintoja.

    Toivon, että Ukraina valitsee länsitien, vaikka menee NATOonkin Putinin kiusaksi, mutta venäläisvähemmistölle kannattaa myöntää reilut kielioikeudet jotta se pysyisi tyytyväisenä. Tosin varmaan heidän asemansa muutenkin on ihan hyvä, Venäjän propagandasta huolimatta.

    VastaaPoista
  7. Svoboda ja Oikea Sektori ovat osa Ukrainan nykyistä, käsittääkseni täysin pöyristyttävän väkivältaisen (CIA:n ja muiden hauskojen heppujen masinoiman?) vallankaapauksen jälkeistä, demokraattisesti valitun presidentin ja hallituksen syrjäyttänyttä hallintoa. Tästä vallankaapauksesta tietysti länsimedia oli ihan suu supussa. Eipä ollut moittimista. Miten voi demokratiaa muka viedä ja edistää näistä lähtökohdista??

    Israelin pyrkimys tuntuu olevaan monoetnisyyteen - eli kansainvälisten lakien vastaiseen apartheid-valtioon. Eikä kukaan taaskaan sano yhtään mitään! Voi aikoja, voi tapoja!!

    VastaaPoista

Toivon kohteliasta ja asiassa pysyvää kommentointia.