Pohjois-Karjalan poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan Lieksan ns. Facebook-jutussa, ja tapaus on siirtynyt Valtakunnansyyttäjänvirastolle syyteharkintaa varten. Jutussa kymmentä henkilöä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja näistä kahta rikoksen törkeästä muodosta. Nuorin epäillyistä on 15- vuotias tyttö ja loput 20-50 -vuotiaita miehiä.
Törkeä kiihottaminen kansanryhmää vastaan lisättiin rikoslakiin uutena rikosnimikkeenä viimeisimmässä lakimuutoksessa. Lieksan tapaus on ensimmäinen kerta, kun kyseistä rikosnimikettä käytetään poliisitutkinnassa.
Rikoskomisario Antti Arponen Pohjois-Karjalan poliisista kertoo:
”Laki lähtee siitä, että puhutaan törkeästä tekomuodosta, jos teko on aiheuttanut kohteelle jonkinlaista konkreettista vaaraa.”
Arponen ei kuitenkaan kerro, mikä tai kuka on rikoksen kohde ja millaista konkreettista vaaraa Facebook-kirjoittelusta on aiheutunut. Tyypillisesti kiihottaminen kansanryhmää vastaan on ns. uhriton rikos, jossa konkreettista kärsijää on mahdotonta löytää. Voi olla, että tässä tapauksessa Arposen mainitsema konkreettinen vaara on mielikuvituksen tuotetta.
Mikäli epäilty kirjoitus on tämä, syytteen törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää saa Ajankohtaisen kakkosen lähetyksessäkin esiintynyt lieksalaismies. Tv-lähetyksessä mies kertoo, että muutama loukkaava kirjoitus oli tehty alkoholin vaikutuksen alaisena. Lähetyksestä käy myös ilmi, että maahanmuuttajien saamat todelliset ja kuvitellut sosiaalietuudet herättävät katkeruutta kantaväestön edustajissa. Lieksassa on mm. spekuloitu, onko kunta ostanut maahanmuuttajille autoja.
Illman testaa lain mahdollisuuksia
Ajankohtaisessa kakkosessa esiintynyttä vihakirjoittajaa on vaikea pitää vaarallisena rikollisena, joka muutaman kännipostauksen takia pitäisi tuomita vankilaan. Tarkoituksena on lähinnä testata uuden sananvapautta rajoittavan lain toimivuutta käytännössä. Tämän voi päätellä muutama viikko sitten julkaistusta Turun Sanomien uutisesta.
Uutinen, jossa väitettiin teleoperaattorien joutuvan vastuuseen vihapuheista, kuitenkin osoittautui ankaksi. Valtionsyyttäjä Illman korjasi väärinkäsityksen seuraavasti:
”Kuten lehden sivulla 11 kerrottiin, työryhmä pohtii, voisiko lakia tulkita muiden ylläpitäjien vastuuedellytysten suhteen niin, että he saisivat samanlaisen aseman, kuin mitä operaattorit sähkökauppalain erityissäännöksen nojalla saavat.”
Itse en ymmärrä, mitä Illman tuossa oikeasti halusi sanoa. Kuten linkittämäni kirjoittaja arvelee, Illman tuskin on lieventämässä vastuukysymyksiä. Siksi on mielenkiintoista seurata, mitä Lieksan Facebook-rasismista seuraa. Kuka on vastuussa ja millä perusteilla?
Lieksan tapauksessa kiinnittää huomiota myös se, että Pohjois-Karjalan poliisi on näkyvästi pyrkinyt mustaamaan Lieksan mainetta ja esittänyt peiteltyjä uhkauksia lehdistön välityksellä. Maakunnan valtalehti Karjalaisen toimitus on osallistunut kampanjaan moralisoivilla lehtijutuilla ja kolumneilla.
Poliisin resurssipulasta puhuminen ei ole uskottavaa, jos aikaa ja energiaa riittää Facebook-jutun kaltaisten mitättömien asioiden tutkimiseen ja enimmäkseen harmittomien ihmisten vangitsemiseen vaarallisina viharikollisina.
Taitavaa sanojenasettelua. Kannatatkos muuten asioitten polarisointia, näin niinkuin yleisesti?
VastaaPoistaTämä Lieksan tapaus on puhdasta syntipukkeilua. Kajaanissa nähtiin punakapinan aikaan erikoinen oikeusmurha, joka tarjoaa mielenkiintoisen ajatusleikin.
VastaaPoistaKaksi rivitason punakaartilaista tuomittiin asekätkennästä kuolemaan. Teloitusta katsomaan tuotiin pidätettyjä punakaartin johtomiehiä, joita vastaa ei oltu saatu näyttöä kuolemantuomiota varten. Ennen ampumista johtajille tarjottiin mahdollisuutta asettua tuomittujen tilalle, ja niin tosiaan kävikin.
Ennen kuin näitä lieksalaisia aletaan tuomita, voisi olla syytä testauttaa rajat joillain, joiden taloudellinen ja henkinen kantti paremmin kestäisi käydä noin raskas prosessi läpi. Tarjokkaita luulisi löytyvän, kun Suomi on kerran niin hirveän suvaitsematon ja rasistinen maa nykyisin, kuten meille jaksetaan uutterasti toistaa.
"Tämä Lieksan tapaus on puhdasta syntipukkeilua."
VastaaPoistaSyntipukkeilua joo ja viranomaisvallan voimannäyttö. Lieksalaiset Facebook-viharikolliset ristiinnaulitaan esimerkkinä muille.
"Kannatatkos muuten asioitten polarisointia, näin niinkuin yleisesti?"
Mitäs tuolla tarkoitat?
Ongelma tässä on se, että tämän Lieksan sankarin kohdalla suurimmalla osalla normaaleja ihmisiä tulee ensimmäiseksi mieleen ottaa se hetkeksi sivuun ja ihan perinteisesti antaa kuonoon. Suurin osa kuitenkin ymmärtää, ettei sivistyneessä yhteiskunnassa toimita niin.
VastaaPoistaSitten pohditaan, mitä laki sanoo. Ja tässä on se ongelma. Sivistyneessä yhteiskunnassa kumminkin pitää noudattaa lakia, ja vieläpä niin, ettei voida keksiä sopivia tulkintoja ihan tuosta vaan, vaan oikeusjärjestelmän pitäisi toimia edes jotenkin tasapuolisesti ja reilusti.
Poliittisesti korrektin yhteiskunnallisen "valveutuneisuuden" ongelma on, että se on vain sitä samaa raivoa, joka ihan terveellä tavalla tulee mieleen, kun noita juttuja lukee, mutta sublimoituneena. Terve liberaali reaktio on, että v**** mikä dorka, sietäisi saada selkäänsä. Sitten pyöritellään vähän aikaa päätä, ja lopuksi todetaan, että no, semmoista se on. Poliittinen korrektius ja tätiyhteiskunta eivät kuitenkaan toimi niin, vaan asian ei voi antaa olla, koska se, että joku on dorka, on häiriö, joka pitää korjata. Joko antamalla sakkoja tai vankilaa, tai sitten lääkitsemällä.
Yhteiskunnan pitää sietää mulkeroita ja dorkia, vaikka normaalisti emme esimerkiksi kavereinamme sellaisia hyväksyisi. Minua ei haittaa, jos joku on dorka. Minulla on monta kaveria, joilla on täysin dorkia mielipiteitä. Joskus niiden jutut harmittaa, mutta so what? Kyllä tähän maailmaan kusipäisyyttä mahtuu.
Kun katsoo yleensäkin tätä viranomaisten aktiivisuutta ja uhrattua työn määrää tämän rasismipirun poistamisessa, voisi joku oudompi kuvitella, että maassamme tapetaan joka päivä vähintään yksi maahanmuuttaja.
VastaaPoistaOlisi muuten asian tiimoilta mielenkiintoista tietää, kuinka suuri osa poliisin käskyttäjätasolta on varsinaisia poliiseja ja kuinka moni sopivia lakimiehiä tai muita byrokraatteja. Ja minkälainen mahtaa olla tavallisen rivikonstun näkemys näistä asioista?
Yhteiskunnassa on aina tuntunut olevan joku taho joka valvoo ja rankaisee ajatusrikoksista. Perinteisesti tämä rooli on ollut järjesteytyneellä uskonnolla. Asiaa voidaan jäljittää katolilaisuuden ja juutalaisuuden kautta niin pitkälle kuin on kirjoitettua historiaa. Osassa muslimimaita toimii edelleen aktiivinen uskonnollinen poliisi.
VastaaPoistaMitä räikeämmin virallinen totuus on ristiriidassa todellisuuden kanssa, sitä voimakkaammin ajatusrikoksia valvotaan. Neuvostoliitto ja muut totalitaristiset valtiot ovat tästä tyypillisiä esimerkkejä, ja Pohjois-Korea edustaa pahinta ääripäätä.
Tästä voidaan päätellä että monikulttuurisuus ja poliittinen korrektius edustavat todellisuuden vastaista ideologiaa, koska näiden asioiden ääneen sanomisesta pitää ihmisiä rangaista. "Hyvät ihmiset" ovat määrittäneet hyväksytyn ideologian ja rangaistukset siitä poikkeamisesta. Suomessa toki vain seuraillaan globaaleja trendejä, niin hyvässä kuin pahassa.