torstaina, syyskuuta 15, 2011

Shampanjapullot jäivät korkkaamatta Sanoma-talossa

Otsikko viittaa BBC:n toimittaja Jane Garveyn paljastukseen, jossa hän kertoi BBC:n toimitalon olleen täynnä tyhjiä shampanjapulloja, kun Tony Blairin johtama Työväenpuolue voitti vaalit vuonna 1997. Toimittajat eivät siis ole puolueettomia vaan heillä on oma agendansa. Tämä näkyy, miten Jussi Halla-ahoa seurataan mediassa ja miten hänen kannanottojaan kärkytään 24 tuntia vuorokaudessa Facebookissa.

Tällä kertaa shampanjapullot pysyivät jäissä, sillä Perussuomalaisten eduskuntaryhmä teki nahkapäätöksen ja puolitti puheenjohtaja Soinin ehdottaman kuukauden jäähyn ryhmän työskentelystä kahteen viikkoon. Näin Halla-aho ei joutunut mahdottomaan tilanteeseen eikä puheenjohtaja Soini menettänyt kasvojaan mediakohussa, joka oli lähes täysin hänen omaa aikaansaannostaan.

Soinin lavastama näytelmäkö?

Pelkään pahoin, että mediakohu oli Soinin oma tekele, kuten Richard Järnefelt arvailee omassa kirjoituksessaan. Järnefeltin näkemykset Soinin toiminnasta ovat erittäin kyynisiä:

”Timo on erittäin taitava manipuloimaan ja näyttelemään muuta, kuin on. Kuten muutama muukin blogisti on jo oivallisesti esittänyt, kyse ei ole mistään muusta kuin valtataistelusta. Timo ei voi sietää eriäviä mielipiteitä eikä itseään älykkäämpiä ihmisiä.”

Soinin on myös arveltu valmistautuvan presidentinvaaleihin ja teki tästä syystä näyttävän irtioton median hampaissa olevasta Halla-ahosta. Jos ja kun Soini ryhtyy presidenttiehdokkaaksi, ainakin tästä tuvasta äänet jäävät saamatta. Soinin kaltaista henkilöä ei pidä valita presidentin virkaan, vaikka virka itsessään on nykyisin lähinnä seremoniallinen.

Soinin töräys myös näytti, ketkä puolueen eduskuntaryhmästä ovat johtajalle kaikkein uskollisimpia. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner kiirehti tuomitsemaan Halla-ahon lausunnon poliitikolle sopivaa tekopyhyyttä osoittaen ja nuoleskellen samalla puheenjohtaja Soinin ahteria.

Media ja päivystävät dosentit kiirehtivät myös ennakoimaan Perussuomalaisten hajoamista. Tampereen yliopiston dosentti Rauli Mickelsson kertoi, ketkä lähtisivät Halla-ahon kelkkaan mahdolliseen uuteen eduskuntaryhmään.

Media kuitenkin hätiköi, kun luuli Halla-ahoa niin tyhmäksi, että tämä lähtisi hajottamaan Perussuomalaisten eduskuntaryhmää. Näin shampanjapullot pidetään lehtien toimituksissa edelleen kylmässä odottamassa sitä päivää, kun Perussuomalaiset hajoavat sisäisiin riitoihinsa.

Toisaalta kohu ei tee Halla-ahon työtä kansanedustajana yhtään aiempaa helpommaksi. Sen lisäksi, että hän joutuu väistelemään itselleen vihamielisen median tulitusta, hänen pitää varoa, milloin puheenjohtaja Timo Soini seuraavan kerran iskee tikarin hänen selkäänsä perässähiihtäjien hurratessa puheenjohtajan erinomaisuudelle.

Pahinta kaikessa on se, että Halla-aho joutuu sietämään aikamoista arvostelua jopa omiltaan. Nykyisin lähinnä erilaisia mielipiteitä suvaitsemaan pyrkivällä Hommaforumilla Halla-aho saa osakseen jopa kovempaa kritiikkiä kuin valtamediassa. Siksi en ihmettele, miksi hän nykyisin kommunikoi kannattajiensa kanssa mieluummin Facebookissa.

10 kommenttia:

  1. Arviosi voi hyvinkin pitää kutinsa (hups - asetermi lipsahti). Veikkaan että Soini lähtee pressaehdokkaaksi, vaikka fiksumpaa puolueen (siis kannattajien) kannalta olisi fiksumpaa laittaa sinne esimerkiksi Jussi Niinistö. Soini ei pääse pressanvaaleissa läpi, joten suunpieksennän sijaan voisi olla järkevää alkaa nostaa puolueesta uusia kasvoja esiin. Niinistön natsikorttiveto demareille oli aivan uskomattoman terävä! Kaiken lisäksi jotkut Saulin taakse ryhmittyneet voisivat epähuomiossa vetää väärän numeron lippuunsa :)

    Eikä siinä, puolue on minunkin mielestäni yksin Soinin, se on hänen kisällintyönsä. Oli tuuria tai ei, puolueen nosto nykyiseen suosioonsa on hieno suoritus. Toivottavasti Soinille ei käy kuten urheilijoille niin usein, etteivät osaa lopettaa menetyksensä huipulla.

    hähä... sanavahvari telatoa

    VastaaPoista
  2. Kasvukipuja.

    Selkeää vääryyttä ei tietenkään saa sanoa oikeudeksi, mutta aivan hyvin tästäkin episodista voi seurata hyvää. PS:n eduskuntaryhmä on ainakin julkisissa eduskuntapuheissa esiintynyt erittäin mallikkaasti - siksi tällainen tuntuu aivan erityisen väärältä - ja tämä voi vielä vahvistaa sitä tulevaisuudessa.

    Kuulin, että meidän mummo aikoo äänestää Niinistöä heti ensimmäisellä kierroksella, joten tähän asti erehtymättömän poliittisen barometrin mukaan Soinista ei tule presidenttiä. Mikä on hyvä asia puolueelle.

    VastaaPoista
  3. "Toivottavasti Soinille ei käy kuten urheilijoille niin usein, etteivät osaa lopettaa menetyksensä huipulla."

    Jari Litmanenkin jatkoi maajoukkueessa liian pitkään, vaikka hän huippuaikoinaan loistava pelaaja olikin.

    VastaaPoista
  4. Toisaalta Soini on itsestään selvästi ainoa mahdollinen puheenjohtaja tällä hetkellä ja oli sitä puoluekokouksen aikana, jolloin puheenjohtaja valittiin.

    Ja hyvä puheenjohtajahan Soini on ilman muuta ollut. Tämä episodi oli kyllä ikävä yllätys, eikä sitä oikein voi ymmärtää, vaikka Jussin heitto sotilasjuntasta sinänsä typerä olikin, jos se kaikella vakavuudella otetaan.

    Puolueen toiminnassa eivät muutenkaan vielä ole oikein kaikki vastuualueet ja hierarkiasuhteet kirkastuneet. Ajan kanssa varmasti ne selvenevät. Toisaalta itse olen sitä mieltä, että politiikassa ei tietty amatöörien puuhastelu toimintatavoissa ole välttämättä edes pahaksi.

    VastaaPoista
  5. Nyt määrätystä jäähystä huolimatta Jussi kuitenkin jatkaa hallintovaliokunnan puheenjohtajana. Tuon valiokunnan puheenjohtajuus on se asema jota hänen tulisi maksimaalisesti hyödyntää.

    VastaaPoista
  6. "Toisaalta itse olen sitä mieltä, että politiikassa ei tietty amatöörien puuhastelu toimintatavoissa ole välttämättä edes pahaksi."

    Ei se sinänsä ole etenkään näin alkuvaiheessa, kun suurin osa perussuomalaisten kansanedustajista on ensikertalaisia.

    Toivon myös, että siellä eduskuntaryhmän kokouksessa tuuletettiin vähän mielipiteitä eikä pinnan alle jäänyt mitään kytemään. Jatkossa omia riitoja tai kurinpitotoimia ei kannata käydä julkisuudessa. Toivottavasti myös puoluejohtaja sisäisti tämän (mitä vahvasti epäilen)

    VastaaPoista
  7. Mitäpä pienistä.
    Ei vaikuta omiin poliittisiin näkemyksiini ja Jussin toimintaa kannatan entistä enemmän ja Soinin toimintaa hieman vähemmän ja muiden puolueiden toimintaa vielä vähemmän.

    Mitä tulee Hommaan, niin olisikohan sinne tullut joitakin hieman arvoiltaan kehittymättömiä tarkoituksella kiusaamaan.

    Mutta kaikenkaikkiaan hyvä esimerkki median vallasta.

    VastaaPoista
  8. Lehdistö uutisoi virheellisesti, että Vesa-Matti Saarakkala kuuluisi "halla-aholaisiin". Näinhän ei ole vaan Saarakkala on pitkäaikainen Timben perintöprinssi, vaikka hän blogissaan pontevasti esiintyy itsenäisenä toimijana.

    "Mutta kaikenkaikkiaan hyvä esimerkki median vallasta."

    Media haluaa olla filtterinä poliitikkojen ja tavallisen kansan välissä. Halla-aho ei tällaiseen ole suostunut vaan tuntuu avoimesti halveksivan toimittajia. Tämä ei välttämättä ole taktisesti viisasta, mutta minusta valtamedian asenteellisia, valehtelevia ja vääristeleviä toimittajia on mahdotonta kunnioittaa ja on vaikea käsittää, mihin heitä tarvitaan.

    VastaaPoista
  9. Nykyisin lähinnä erilaisia mielipiteitä suvaitsemaan pyrkivällä Hommaforumilla Halla-aho saa osakseen jopa kovempaa kritiikkiä kuin valtamediassa.

    Tuota noin, onko Hommafoorum koskaan ollut muunlainen kuin erilaisia mielipiteitä suvaitsemaan pyrkivä ja onko tilanne koskaan ollut sellainen, että Halla-aho ei saisi kovempaa kritiikkiä "omiltaan" kuin valtamedialta?

    VastaaPoista
  10. "Tuota noin, onko Hommafoorum koskaan ollut muunlainen kuin erilaisia mielipiteitä suvaitsemaan pyrkivä ja onko tilanne koskaan ollut sellainen, että Halla-aho ei saisi kovempaa kritiikkiä "omiltaan" kuin valtamedialta?"

    Ei ole.

    Trollailu on kuitenkin viime aikoina lisääntynyt. Trolleja myös siedetään erilaisten mielipiteiden suvaitsemisen nimissä.

    VastaaPoista

Toivon kohteliasta ja asiassa pysyvää kommentointia.