On aivan selvää, että Jussi Halla-aho töppäsi, kun hän Facebook-päivityksessään sanoi:
” Yksinkertainen tosiasiahan on, että demokratia (=vaalit) estää mitä tahansa poliittista hallitusta ryhtymästä mihinkään sellaisiin toimiin, joilla *oikeasti* olisi mitään vaikutusta Kreikan konkurssitalouteen”
” Juuri nyt Kreikkaan tarvittaisiin sotilasjuntta, jonka ei tarvitsisi välittää suosiostaan ja joka voisi panna lakkoilijat ja mellakoijat kuriin panssarivaunuilla.”
Sinänsä sotilasjuntta Kreikassa ei ole skenaariona mitenkään epärealistinen. Halla-ahon lausunnon voi ymmärtää siten, että hän ikään kuin toivoo sotilasjuntan nousua valtaan Kreikassa. Jos hän olisi todennut Osmo Soininvaaran tavoin spekulatiivisesti:
” Kreikalla on edessään niin raju vyönkiristys, että voidaan jopa kysyä, kestääkö Kreikan demokratia, vai palaako maa sotilashallitukseen.”
hänen tuskin tarvitsisi selitellä sanomisiaan. Halla-ahon lausunto oli harkitsematon, ja hän on myös myöntänyt ”kämmäyksensä”. Kaiken järjen mukaan tämän pitäisi riittää, mutta näin ei kuitenkaan käynyt.
Soini jyrähtää
Pietarin junasta tavoitettu Timo Soini kommentoi Halla-ahon lausuntoa seuraavasti:
” Nyt tuli mitta täyteen, torstaina tulen esittämään Halla-ahon määräaikaista erottamista perussuomalaisten ryhmästä.”
” Esitän, että hänet erotetaan kuukaudeksi.”
” Se on sellaista puhetta, joka ei missään nimessä vastaa meidän puolueemme linjaa.”
Soini ei vaivautunut itse ottamaan yhteyttä Halla-ahoon tai pidättäytymään kommentoinnista, ennen kuin asiasta olisi keskusteltu eduskuntaryhmän piirissä. Soini lähetti viestinsä median kautta ja tällä kertaa media ei siteerannut häntä virheellisesti.
Oma maali
Jalkapallotermein Soini teki oman maalin siinä mielessä, että hänen lausuntonsa hajottaa Perussuomalaista puoluetta sisältä. Halla-aho sai eduskuntavaaleissa yli 15 000 ääntä Helsingin vaalipiiristä, mikä oli vaalipiirin toiseksi suurin henkilökohtainen äänimäärä. Halla-aholla on laajalti kannatusta muuallakin Suomessa, joten Soinin teko voidaan tulkita hyökkäykseksi Perussuomalaisten ns. maahanmuuttokriittistä siipeä vastaan.
Soini myös unohti, että media pelaa myös omaa peliään ja pyrkii hajottamaan Perussuomalaisia. Tässä mielessä Soini meni median ansaan, kun antoi hätiköidyn lausuntonsa. Soinin toiminta voi tulla monelle yllätyksenä mutta ei allekirjoittaneelle. Vuoden 2009 eurovaalien alla kirjoitin melko myrkyllisen kirjoituksen Soinin käyttäytymisestä eurovaalien ehdokasasettelussa.
Tuolloin minulle varmistui, että Soini on ammattipoliitikko ja sellaisena armoton peluri ja opportunisti. Hän ei epäröi puukottaa omiaan selkään, jos hän kokee asemansa uhatuksi tai joku yksittäinen henkilö ei toimi hänen haluamallaan tavalla.
En tiedä, mitä Soinin päässä liikkuu, mutta aina voi spekuloida. Uskon, että Soini näkee Halla-ahon Breivik-kohun jälkeen rasitteena. Tämä viimeisin kämmäys tarjosi hänelle tilaisuuden näpäyttää häntä ja katsoa, miten Halla-aho reagoi. Samalla hiljennetään median jatkuva persuvastainen rasismi- ja vihapuherummutus, joka on yltynyt parin viime viikon aikana suorastaan hillittömäksi. Jopa Mikko S. Lehtosen kaltaiset vanhat stalinistit haistavat veren.
Soini myös luultavasti uskoo, että Perussuomalaiset tulee toimeen ilman maahanmuuttokriittistä siipeään. Kreikka on maksukyvytön ja ajautuu velkajärjestelyyn. Muita maita seuraa perässä, mikä osoittaa, että Soini on EU-politiikassaan ollut oikeassa. Jytky 2.0 on tulossa, kunhan Soini vain malttaa odottaa seuraaviin vaaleihin, jotka nekin voivat tulla ennen vuotta 2015.
Timppa kuitenkin otti sökössään pienen riskin. Soinin yritys kurittaa Halla-ahoa voi osua omaan nilkkaan. Vaikka suomalainen valtamedia kuinka tykkäisi Timpan kurinpalautuksesta, äänestäjät eivät välttämättä reagoi samalla tavalla. Jytky 2.0 voi muuttua markkinoilla Tuhnu 1.0:ksi. Perussuomalaisten edeltäjä SMP hajosi sisäisiin riitoihin, ja toistaiseksi Perussuomalaisten suureksi kasvanut eduskuntaryhmä on pitänyt yhtä, vaikka porukkaa voi hyvällä syyllä pitää varsin heterogeenisena.
On se aika jännä, että Halla-ahon lausuma otetaan heti median hampaisiin mutta Ruohonen-Lernerin kommenttia kokoomuksen ja RKP:n äärioikeistolaisuudesta ei juurikaan mediassa eikä blogistaniassa noteerata.
VastaaPoistaMolemmat toki harkitsemattomia möläytyksiä maan toiseksi suurimman puolueen kansanedustajilta.
Kohtuuton kausti kuitenkin tuosta Jussin jupinasta on noussut
"Kohtuuton kausti kuitenkin tuosta Jussin jupinasta on noussut."
VastaaPoistaKyllä on ja se (siis tämän kaustin paisuminen) on Timo Soinin ansiota.
Joo, sanoisin että Soini puhui ennen kuin ajatteli. Vaan on se kummallista, että jotkut voivat sanoa jotain ja jotkut eivät. Ja joittenkin toisten puolesta määritellään, että ymmärsivätkö mainitun henkilön kannattajat asian oikein vaiko alkavatko ehkä ampua singoilla ja ns. oikean ajattelun kannattajat ymmärtävät asian paremmin ja ymmärtävät rankastikin heitetyn asian olevan vertauskuva.
VastaaPoistaOsmo Soininvaara sanoi suurinpiirtein samaa kuin Halla-aho, mutta luonnollisesti media tuumi että tottakai ihmiset ymmärtävät tämän olevan vertauskuvallista tekstiä.
Ja jopa minä punaniska ymmärsin, että kun tää yks Moilanen julisti että tulta munille, niin ei se oikeasti halunnut ketään ampua haulikolla palleille. Kunpahan julisti ideologiaansa ns. provokatiivisella otsikolla.
Muistan kun 2009 kirjoitit happamasti Soinista, ja itse olin silloin selvästi luottavaisempi. Vaikuttaa kovasti siltä, että olit oikeassa. Soinille näyttää nousseen valta pipoon, kun hän ei enää kunnioita änestäjiään. Moni äänesti Soinia - aiemmasta puoluetaustasta riippumatta - juuri siksi, että nykymeno rasismikortteineen ja monikulttuurisuuksineen muistuttaa liian pelottavasti Neuvostoliiton ja Kekkosen aikaa. Itsesensuurin ja -petoksen tunnistaminen onnistuu yhtä hyvin toimistohommissa kuin salin lattioilla. Nyt Soini näyttää haluavan hajottaa sen AINOAN yhdistävän tekijän, joka porvarilla ja demarilla viime vaaleissa oli.
VastaaPoistaRichard Järnefelt kommentoi Soinin toimintaa aika terävästi.
VastaaPoistaLuulisi Soinin jo vuosien mittaan oppineen, että noihin median asentamiin miinoihin ei kannattaisi suinpäin ajaa. Ei sen puoleen että Halliksen aprikointi yhtään siitä tolkuttuisi, mutta kuitenkin.
VastaaPoistaSoinin ärähtämisen ymmärrän hyvin. Soinin puoluehan on profiloitunut olemaan ”kansan puolella eliittiä vastaan”. Nythän Halla-aho kumoaa kaiken tämän ja ”ehdottaa” sotilasjunttaa ratkaisuksi, tavalla jota ei oikein sarkasmiksi voi lukea. Eli Halla-aho kannattaa ”eliitin” toimenpiteitä kansaa vastaan, mikä on päinvastaista puolueen linjan kanssa.
VastaaPoistaHalla-aho paljastaa näin ollen värittyneisyytensä. Jos ”kansa” on anarkistishenkistä, ei hän enää olekaan ”kansan” puolella. Hän on ”kansan” puolella vain silloin kun tulkitsee sen olevan ”pohjimmiltaan” samaa mieltä itsensä kanssa, tyyliin ”kaikki lähiöiden asukkaathan ovat itsekin sitä mieltä että täällä hyysätään liikaa maahanmuuttajia”. Mutta kun asetelmat kääntyvät, ”kansa” onkin tyhmää, ay-henkistä tai muuten vasemmistolaista, ja sitä sopii pamputtaa ja ammuskella kuten sotilasjuntilla on tapana pistää kansa kuriin.
Ehkä moni perussuomalainen ymmärtää tämän jupakan jälkeen paremmin, miksi vihreät/demarit/uusvasemmistolaiset ovat tottuneempia siihen, että kansan ja sananvapauden viholliset ovat nimenomaan siellä militaristisella ja ylipatrioottisella puolella? Francon, Pinochetin ynnä muiden aikana toisinajattelijat on ihan oikeasti taltutettu kovin ottein ja heitetty vankilaan kuten heidän kammoksumissa kommunistidiktatuureissakin. Tämä on hieman vakavampi asia kuin Halla-ahon kieltämättä epäoikeudenmukaiset sakot ”jumalanpilkasta”.
Mutta toki ”liberaalillakin” puolella on totuttava nykytilanteeseen, eli että sananvapauden pitää koskea myös persuhenkisiä, muuten ei ole demokratiaa.
"Francon, Pinochetin ynnä muiden aikana toisinajattelijat on ihan oikeasti taltutettu kovin ottein ja heitetty vankilaan kuten heidän kammoksumissa kommunistidiktatuureissakin."
VastaaPoistaPinochet ja Franco olivat harrastelijoita kommunistidiktatuureihin verrattuna. Tämä on taas sitä punamedian aivopesua, kun ihmiset eivät tajua, kuinka paljon ruumiita ja inhimillistä kärsimystä kommunistidiktatuurit tuottivat.
Luvut ovat monisatakertaisia autoritaarisiin sotilasdiktatuureihin verrattuna. Esimerkiksi Neuvostoliiton Baltian miehitys tuhosi maat moninkertaisesti pahemmin, kuin mihin joku Franco ikinä olisi pystynyt. Silti Franco oli YYA-Suomessa paha mies eikä Baltian miehityksestä puhuttu mitään.
Itse asiassa Pinochet pelasti Chilen Castro-tyyliseltä kommunismilta, jossa valtio olisi varastanut yksityisomaisuuden ja tuominnut ihmiset kurjuuteen.
Ymmärrän itse hieman toisin, mitä Halla-aho yritti sanoa. Kreikka on sellainen maa, jossa päätöksiä voidaan kyllä tehdä mutta mikään ei takaa niiden toimeenpanoa. Hallinto on korruptoitunut ja sidoksissa eturyhmiin, joiden etuja se ei voi leikata.
Jos niitä päätöksiä haluttaisiin oikeasti panna toimeen, tarvittaisiin jotakin muuta kuin kreikkalainen demokratia. Sosialismi, jossa valtablokit ostavat kannatuksensa veronmaksajan rahoilla ja niillä lainatuilla, ei kykene korjaamaan omia virheitään.
Eikä Kreikalla ole välttämättä mitään intressiä pelata EU:n päätösten mukaan. Kannattaa mieluummin odottaa velkajärjestelyä ja lypsää sitä ennen kaikki mahdolliset tukipaketit.
"Jos ”kansa” on anarkistishenkistä, ei hän enää olekaan ”kansan” puolella."
En minäkään silloin ole kansan puolella. Jos vaihtoehtoina ovat bolshevistinen anarkia ja sotilashallinto, minä valitsisin mieluummin sotilashallinnon, joka sitten aikanaan järjestää vaalit, kunhan tilanne on saatu rauhoittumaan.
Jos vaihtoehtoina ovat bolshevistinen anarkia ja sotilashallinto, minä valitsisin mieluummin sotilashallinnon, joka sitten aikanaan järjestää vaalit, kunhan tilanne on saatu rauhoittumaan.
VastaaPoistaEntä jos se ei järjestä? Ei Franco tai Pinochetkaan järjestäneet... Franco piti vallan itsellään 36 vuotta.
"Pinochet ja Franco olivat harrastelijoita kommunistidiktatuureihin verrattuna. Tämä on taas sitä punamedian aivopesua, kun ihmiset eivät tajua, kuinka paljon ruumiita ja inhimillistä kärsimystä kommunistidiktatuurit tuottivat".
VastaaPoistaItse en kannata sotilasjunttaa, mutta kannattaisi huomata sekin, että myös demokraattinen hallinto voi tuottaa ruumiita tilanteessa, jossa ihmiset taistelevat kaduilla.
"Entä jos se ei järjestä? Ei Franco tai Pinochetkaan järjestäneet... Franco piti vallan itsellään 36 vuotta."
VastaaPoistaSe riski niissä sotilashallinnoissa aina on, eli ne eivät missään nimessä ole mikään hyvä vaihtoehto.
Toisaalta Francon jälkeen Espanja nousi nopeasti jaloilleen, ainakin nopeammin kuin monet entiset kommunistimaat. Vaikka Espanja oli Francon aikana suhteellisen köyhä, talous ei tuhoutunut samalla tavalla kuin kommunistimaissa eikä nollasta tarvinnut aloittaa.
Lähtökohdat olivat Francollakin heikot, sillä talous oli sisällissodan jälkeen raunioina ja monet koulutetut ihmiset olivat paenneet maasta.