sunnuntai, marraskuuta 29, 2009

Sveitsiläisen sanoivat islamille ei

Suoran demokratian kotimaassa Sveitsissä äänestettiin äskettäin minareettikiellosta. 57 prosenttia kansalaisista äänesti minareettikiellon puolesta eli kielto kirjataan Sveitsin perustuslakiin, vaikka maan poliittinen johto, talouselämän edustajat, kirkko ja ihmisoikeusjärjestöt vastustivat sitä.

Suhteet muslimimaihin vaarassa

Luonnollisesti tavanomaiset syyt myötäillä islamilaista suvaitsemattomuutta pätevät tässäkin yhteydessä. HS:n kansanäänestystä edeltäneen uutisen mukaan Sveitsin ulkoministeri Micheline Calmy-Rey on varoittanut, että minareettikielto tekisi Sveitsistä islamilaisen terrorismin kohdemaan.

Myös taloudellisia vaikutuksia pelätään. Talouselämää edustava Economiesuisse-järjestö pelkää sveitsiläisten tuotteiden ja yritysten boikotteja. Sveitsin pankeissa makaa myös miljardeittain rikkaiden arabien talletuksia. Kirkko ja ihmisoikeusjärjestöt muistuttivat lisäksi Sveitsin olevan ihmisoikeuksien kehto ja takaavan uskonnonvapauden.

Uuden Suomen uutisen otsikossa väitetään, että ”YK tuomitsee Sveitsin minareettikiellon”. Kyseessä on kuitenkin YK:n ihmisoikeusneuvosto, jonka jäsenvaltioista suuri osa on diktatuureja ja kohtelee uskonnollisia vähemmistöjään paljon huonommin kuin Sveitsi. Esimerkiksi Saudi-Arabia kuuluu ihmisoikeusneuvostoon, vaikka maan alueella ei saa harjoittaa muita uskontoja kuin islamia.

Telegraphin asiaa koskeva uutinen antaa puheenvuoron myös minareettikiellon kannattajille. Sveitsin kansanpuolue SVP:n edustaja Ursula Schlüer sanoo:

”Minareetilla ei ole mitään tekemistä uskonnon kanssa. Se on poliittisen vallan symboli ja edeltää sharia-lain saapumista.”

”Ne symbolisoivat islamia, joka pyrkii perustamaan perustuslakimme takaamien kansalaisvapauksien kanssa jyrkästi ristiriidassa olevan laillisen ja sosiaalisen järjestyksen.”

”Vertaamme omaa tilannettamme Saksaan, Ranskaan ja Englantiin. Emme halua samanlaisia ongelmia, kuin heillä on lähiöissään.”

Sveitsin asukkaista noin viisi prosenttia on muslimeja. Heistä suurin osa on saapunut entisen Jugoslavian alueelta ja Turkista.

Mistä kielto kertoo?

Annetaan tshekkiläisen Lubos Motlin kertoa:

”Tiedotusvälineet usein sanovat, että ihmiset pelkäävät islamilaisia ”ekstremistejä”. Minusta tämä ei ole tarkka kuvaus. Ihmisten ei tarvitse uskoa ”ekstremistien” uhkaan. Useimmat pelkäävät tavanomaista ”valtavirran islamia”, joka on sellaisenaan tarpeeksi paha valistuksen arvoihin uskoville. He pelkäävät tavanomaisen ”valtavirran islamin” leviämistä ympärilleen. Heillä on oikeus yrittää tukahduttaa tuollainen kehitys omassa maassaan, koska kyseessä on heidän oma maansa.”

Itse asiassa sveitsiläiset valitsivat mieluummin islamilaisen terrorismin uhan kuin islamin ylivallan symbolit ja islamisoitumisen etenemisen.

2 kommenttia:

  1. eli kielto kirjataan Sveitsin perustuslakiin, vaikka maan poliittinen johto, talouselämän edustajat, kirkko ja ihmisoikeusjärjestöt vastustivat sitä.

    Kirkon vastustus pohjaa varmaankin siihen, että myös kristittyjä symboleja pyritään kieltämään. Toinen syy on se, että kristittyjen tilanne islamilaisissa maissa on sellainen, että sitä ei saisi ainakaan pahentaa ja kirkoilla itsellään ei ole mitään muskeleita turvata heitä. Suoraan sanottuna länsimaat eivät välitä paskaakaan kristittyjen sorrosta muualla maailmassa.

    VastaaPoista
  2. Toivoa sopii, että Sveitsin esimerkki vaikuttaa. Ihan mitä vain ei olla valmiita hyväksymään. Toisin kuin esimerkiksi täällä Suomessa.

    VastaaPoista

Toivon kohteliasta ja asiassa pysyvää kommentointia.