sunnuntai, marraskuuta 23, 2008

Islamin pyhä sota

En ole maailman puolueettomin henkilö arvioimaan Seppo S. Kososen kirjaa Jihad – Islamin pyhä sota, koska aiemmin kerroin, että tätä blogia siteerataan kyseisessä kirjassa. Sitaatit ovat kirjoituksestani Väärinkäsityksiä islamista lokakuulta 2007.

Ostin Kososen kirjan KGS:n vihjeen perusteella, koska pyrin seuraamaan islamista suomeksi kirjoitettuja kirjoja. Yleensä lainaan kirjat kirjastosta, kuten Erkki Nordbergin kirjan Islamistinen terrorismi tai Tom Kankkosen Islam Euroopassa –teoksen. Näistä molemmissa on paljon hyvää, mutta myös heikompaa sisältöä. Kososen teos ei kuitenkaan välttämättä päädy kunnallisten kirjastojen kokoelmiin.

Suomenkielisen tavalliselle kansalaiselle tarkoitetun islamista kertovan kirjallisuuden kulmakivenä voidaan pitää Jaakko Hämeen-Anttilan Islamin käsikirjaa, joka puutteistaan huolimatta tarjoaa erinomaiset perustiedot islamista. Hämeen-Anttilan teos ei kuitenkaan pysty vastaamaan kysymykseen islamin nimissä harjoitetusta väkivallasta, jota varten kirja todennäköisesti tehtiin 9/11-terrori-iskujen jälkimainingeissa. Hämeen-Anttilan vastaus tähän sivuuttaa islamin perusopetukset tyystin ja etsii selityksiä perinteisistä vasemmistolaisista yhteiskuntateorioista.

Seppo S. Kososen kirja kertoo islamiin oleellisesti liittyvästä jihad-käsitteestä, jota on sanottu islamin kuudenneksi peruspilariksi. Kirjan esipuheessa kirjoittaja kehottaa pääasian ymmärtämiseksi lukemaan peruskäsitteiden selventämiseksi kirjan kolme ensimmäistä lukua ja sen lisäksi seitsemännestä luvusta loppuun. Tämä onkin perusteltua, koska asiaan ensi kertaa tutustuvalle luvut 4-6 eivät välttämättä avaudu. Vähän jo asiasta tietävälle kyseiset luvut kuitenkin avautuvat paremmin, ja kristityille voi suositella lukua, jossa kerrotaan marttyyriuden käsitteestä islamissa.

Kirjan perusteella Kosonen on tutustunut samoihin internet-sivustoihin kuin allekirjoittanut ja lukenut suurimman osan niihin liittyvästä kirjallisuudesta. Tekstin seasta löytyy viittauksia länsimaissa harjoitettuun islamia ymmärtävään monikulttuuripolitiikkaan, joskaan mitään selkeää analyysia tästä ei ole esitetty.

Kosonen on Helsingin Vanhan Kirkon kappalainen ja kuuluu Israelin ymmärtäjiin. Hän käsittelee islamistisen Hamasin harjoittamaa islamistista propagandaa tältä pohjalta. Kirjan esipuhe on päivätty 1.9.2008, ja kirjassa käsitellään ensimmäistä kertaa suomeksi painettuna monia viime aikojen kuohuttaneita tapahtumia, kuten Geert Wildersin julkaisemaa Fitna-elokuvaa tai Hamasin Al-Aqsa-televisiokanavan vastenmielisiä lastenohjelmia.

Suosittelen kirjaa lämpimästi sellaisille, jotka ovat jo lukenee Hämeen-Anttilan teoksen mutta jotka eivät ole muutoin perehtyneet jihad-käsitteeseen. Asioita seuraaville kirja ei tarjoa merkittävää uutta tietoa, minkä Kosonen rehellisesti toteaa alkusanoissa. Teksti on pääsääntöisesti sujuvaa ja helppolukuista. Sisältöä on sivumäärään (170 s.) nähden paljon ja monet mielenkiintoiset asiat sivuutetaan muutamalla lauseella. Kirja ei anna vastauksia kaikkiin kiinnostaviin asioihin kuten Euroopan islamisoitumiseen, mutta tarjoaa hyvät eväät tutustua näihin tarkemmin.

9 kommenttia:

  1. Kiitos.

    Herätti kiinnostuksen K:n kirjaan.

    VastaaPoista
  2. Ruukinmatruunan omaan islam-kuvaan on voimakkaimmin vaikuttanut Estlander-Hietakari (Jokamiehen maailmanhistoria) sekä Grimberg (Kansojen historia). Mielenkiintoista sinänsä, täsmälleen samat kirjat saivat aikoinaan Kaari Utrion kiinnostumaan nimenomaan historiasta.

    VastaaPoista
  3. RM:n islam-kuvaan ei viimeisimmän kirjoituksen perusteella ole päässyt liikaa vaikuttamaan moderni tulkinta islamin vaikutuksesta länsimaiden kehitykseen. Kirjoitus barbareskivaltioista ja Yhdysvaltojen merijalkaväestä oli sen verran vaikuttava.

    Kososen teos on tarkoitettu eri kohdeyleisölle.

    VastaaPoista
  4. Omaan kuvaanikin vaikuttu Grimbergin tulkinta, koska lapsena luin ko. kokoelman läpi. Yriyin muutama vuosi takaperin lukea sen uudestaan, mutta laatu on niin huono, että teki pahaa. Enkä puhu nyt siitä, miten siinä esitellään islamia.

    Taidan lukea mainitun kirjan, jos sen saan käsiini.

    VastaaPoista
  5. Vaikka ei liity luultavasti suoraan kirjan sisältöön millään tavalla, mutta kyllähän nuo kustantaja Kuva ja Sanan julkaisut hieman pisti hymyilyttämään.

    Kai tuon nyt jostain kirjastosta saa käsiinsä, ihan lupaavat mainostekstit olivat ainakin.

    Ja tietysti, jos Hammer suosittaa lukemaan niin...

    VastaaPoista
  6. "Vaikka ei liity luultavasti suoraan kirjan sisältöön millään tavalla, mutta kyllähän nuo kustantaja Kuva ja Sanan julkaisut hieman pisti hymyilyttämään."

    Mitäh! Tulit sitten tänne pilaamaan iloni siitä, että olen päässyt kirjoituksillani kirjan sivuille. Tuosta voit saada syytteen tietoliikenteen häirinnästä.

    Vakavasti puhuen kyllähän tuo Leo Mellerin pulju kaikenlaista höttöä julkaisee. Toisaalta aiheen luonne on sellainen, että moni muu kustantamo ei välttämättä olisi kirjaan koskenut.

    Kirjan näkökulma on tietysti kristityn papin mutta mitään evankelioimistyötä se ei edusta. Se on pamfletinomainen eikä mikään raskassoutuinen tutkimus. Niille, jotka ovat näitä islam-juttuja lukeneet Jihadwatchista tai muualta, eivät siitä saa merkittävää uutta tietoa, minkä kirjan kirjoittaja tunnustaa alkusanoissa.

    VastaaPoista
  7. Sinähän olet perehtynyt aika paljon Euroopan islamisaatioon...
    Osaatko sanoa, että mikä on tilanne Yhdysvalloissa? Onko USAsta tulossa islamilainen?

    VastaaPoista
  8. "Osaatko sanoa, että mikä on tilanne Yhdysvalloissa? Onko USAsta tulossa islamilainen?"

    En ole niin hyvin perehtynyt Yhdysvaltojen tilanteeseen. Muslimien tarkkaa määrää ei tiedetä, vaan arviot vaihtelevat 1 ja 8 miljoonan välillä.

    Aika suuri osa kuuluu lisäksi Nation of Islamiin, joka muistuttaa enemmän mustien vapautusliikettä kuin mitään islamisteja. Teologiakin on jotakin muuta kuin perinteistä sunnalaista islamia.

    Paikallisesti löytyy tietysti suuria muslimiyhteisöjä, joista tunnetuin on palestiinalaisperäisten asuttama Michiganin Dearborn. Somaleja on paljon nimenomaan Minnesotassa Twin Citiesin (Minneapolis-St. Paul) alueella.

    Jihadwatch-sivustolla puhutaan paljon CAIR:in (Council of American Islamic Relations) toiminnasta. Kyseinen järjestö pyrkii esiintymään muslimien edustajana ja ihmisoikeusjärjestönä mutta lienee todellisuudessa Muslimiveljeskunnan islamistien peitejärjestö.

    Robert Spenceriltä on juuri ilmestynyt kirja nimeltä "Stealth Jihad", jossa hän kuvaa islamistien yrityksiä saada muslimeille erityiskohtelua Amerikassa. Kovasti touhu vaikuttaa samalta kuin Euroopassa, mutta perässä siellä tullaan kuitenkin.

    VastaaPoista
  9. Tuo Grimberg ei kuitenkaan ole niin huono, kuin annetaan ymmärtää.

    Vitsi vitsinä, mutta Tiedemiehelle sopisi varmaan kiinalaistyylinen historiankirjoitus: "Konfutse sanoi näin. Tosin voihan se olla toisinkin, mutta siitä ollaan ehdottoman hiljaa, että saadaan kalaa. Tehdään vaan niin kuin järki sanoo" ;)

    VastaaPoista

Toivon kohteliasta ja asiassa pysyvää kommentointia.