Ihmisoikeuksien voittokulku läntisessä maailmassa jatkuu. Esimerkkitapaukset tulevat Hollannista, Suomesta ja tietysti Kanadasta.
Hollanti
Hollannissa Gregorius Neckschot –pseudonyymiä käyttävä pilapiirtäjä pidätettiin viime viikonloppuna. Poliisi kuulusteli vaarallista rasistia 30 tuntia, mikä on Hollannissa normaalia pitempi aika. Tuomari puolusteli toimia sanomalla, että pilapiirtäjä hankki elantonsa ”jatkuvalla loukkaamisella ja vihanlietsonnalla” ja että häntä olsii voitu pitää vankilassa kaksi tai useampi päivää, mikäli näin olisi haluttu. Poliisi myös takavarikoi Neckshotin tietokoneen.
Hollannin oikeusministeriö julkaisi tiedotteen, jossa se väitti kahdeksaa pilapiirrosta laittomiksi. Nämä piirrokset on nyt sensuroitu Neckschotin internet-sivuilta. Hollantilainen blogi Het vrije volk on kuitenkin julkaissut sensuroidut kuvat omalla sivustollaan (Varoitus: pornografista materiaalia)
Tanskassa, jossa Jyllands Postenin julkaisemat pilakuvat johtivat kansainväliseen kriisiin, paikallinen TV2-kanava haastatteli Neckschotia oheisella videolla.
Suomi
Kirjoituksessani Suomalainen pilakuvaskandaali kerroin eteläsuomalaisesta mieshenkilöstä, joka piirsi internetissä julkaistulla videolla karikatyyrin profeetta Muhammadista. Valtionsyyttäjä Mika Illman vaatii miehelle 2,5 vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Toki syytteen takana on oheisen videon lisäksi paljon muutakin. Useat korkeat virkamiehet ja johtavat poliitikot joukossaan vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen vaativat mieheltä korvauksia kunnianloukkauksesta.
Uskon ihmisoikeuksien voittavan tässäkin tapauksessa. Tosin ne eivät koske syytteessä olevaa eteläsuomalaista mieshenkilöä, jonka provokatiivinen kansantaide tuskin saa ymmärrystä tuomioistuimelta. Mies on toisaalta ilmoittanut, että ei pelkää mahdollista fatwaa vaan varustautuu huolella sen varalta.
Kanada
Olen seurannut tässä blogissa Mark Steynin viharikosta, jota käsitellään parhaillaan kanadalaisissa ihmisoikeuskomissioissa. Tämän viestin lopussa Steyn kertoo, mikä on ”oikeusprosessin” todennäköinen lopputulos.
Jossain vaiheessa ensi kuussa Brittiläisen Kolumbian ihmisoikeuskomissio toteaa MacLeans-viikkolehden syylliseksi. Tällöin komission on lain mukaan annettava määräys lopettaa islamofobisten artikkeleiden julkaisu. Tämä koskee yhtä hyvin Steynin kirjoituksia kuin muitakin samaa aihetta käsitteleviä, muiden kirjoittamia juttuja.
MacLeans-viikkolehti valittaa tuomiosta varsinaiseen tuomioistuimeen, jossa se pyytää tuomioistuinta lykkäämään tuomion täytäänpanoa valituksen käsittelyn ajaksi. Tässä vaiheessa Steynin työt lehdessä joko loppuvat tai ne jatkuvat tilapäisesti tuomarin luvalla.
Teoriassa Steyn voi vastaanottaa työtarjouksia muilta kanadalaisilta medioilta. Steynin mukaan National Post ja Globe and Mail ovat aiemmin tiedustelleet hänen palveluksiaan. Steynin islamin ja lännen vastakkainasettelua käsittelevät kirjoitukset ovat hänen kaupallisesti merkittävin aihealueensa. Tällaisten kirjoitusten julkaisu lisäisi todennäköisesti lehtien oikeudenkäyntikuluja, joten Steyn tuskin saa lähiaikoina työtarjouksia kanadalaisilta medioilta. Hänen uransa Kanadassa on mitä todennäköisimmin ohi. Yhdysvalloissa hän kuitenkin voi edelleen julkaista kirjoituksiaan.
Ezra Levant lainaa blogimerkinnässään Jerusalem Postin kirjoitusta:
”Sananvapaus on nykyisin paremmin suojattu Yhdysvalloissa kuin Euroopassa tai Kanadassa, joissa erilaiset ihmisoikeuskomissiot ovat kahlinneet sananvapauden ”kulttuurillisen hienotunteisuuden” nimissä.”
Asia ilmaistaan ohimennen ikään kuin itsestäänselvyytenä. Aito sananvapaus on hiljalleen katoamassa läntisestä maailmasta Yhdysvaltoja lukuun ottamatta. Itse tapauksissa on toki eronsa. Hollannin hallitus ylireagoi pilakuviin, koska se pelkää Geert Wildersin Fitna-elokuvan jälkeen mellakoita ja on huolissaan omien kansalaistensa turvallisuudesta islamilaisissa maissa. Suomessa taas Mika Illman pyrkii tietoisesti kiristämään sananvapauden rajoja ja käyttää eteläsuomalaismiehen toimintaa keppihevosena. Kanadassa islamistit käyttävät jo valmiina olevaa ihmisoikeusbyrokratiaa hiljentääkseen itselleen epämiellyttävän julkisen keskustelun.
Suomessa media on hiljaa sananvapauteen kohdistuvista uhista ja paukuttelee henkseleitään ylivertaisella lehdistövapaudella, jonka arvo valitettavasti laskee käytön puutteessa. Vasemmistolaiset ihmisoikeusaktivistit sen sijaan keskittyvät moraaliposeeraukseen ja ovat tekevinään jotain Kiinan ihmisoikeustilanteen hyväksi. Näin homma ei etene.
”Suomessa media on hiljaa sananvapauteen kohdistuvista uhista ja paukuttelee henkseleitään ylivertaisella lehdistövapaudella, jonka arvo valitettavasti laskee käytön puutteessa.”
VastaaPoistaNiinpä! Jonkin verran sieppasi, kun näin jälleen paikallisessa lehdessämme sanomalehtien liiton omahyväisen sananvapaudella kehuskelevan mainoksen. Useimmille toimittajille sanavapaus tuntuu tarkoittavan sitä, että saa vapaasti itse määritellä totuuden muiden kyseenalaistamatta. Jos sananvapauden ymmärretään koskevan vain toimittajia, keskustelu on loppunut jo ennen kuin se alkoikaan. Pitää toivoa, että suuria pääomia vaativa paperimedia menettää merkityksensä mahdollisimman pian.
Internetin sananvapauden varjeleminen käy yhä tärkeämmäksi, mikä sekään ei ole ongelmatonta. Kaupallisille operaattoreille kassavirta on tärkeintä ja jossakin vaiheessa itsesensuuri voi iskeä. Oma lukunsa on tietysti valtionsyyttäjämme unelmat ennakkosensuurin ulottamisesta internetin palveluntarjoajiin…
Ajattelin jo, että kirjoitat täällä tästä käänteestä Steyn/Levant-jupakassa, koska kirjoitit otsikossa "ihmisoikeudet" ilman lainausmerkkejä:
VastaaPoistahttp://ezralevant.com/2008/05/rcmp-launches-investigation-in.html
Myös Mark Steynilla on asiasta sanansa sanottavana:
http://www.steynonline.com/content/view/1278/128/
Kaiken kaikkiaan näkymät ihmisoikeusrintamalla – sanan varsinaisessa merkityksessä – eivät siis ole Kanadassa aivan niin synkät kuin miltä toisinaan näyttää. Toista on Suomessa – ja Hollannissa...
Kappas, poliisi siis tutkii ihmisoikeuskomissioiden toimintaa. Tuo ei ollut vielä tiedossa eilen, kun kirjoitin juttua.
VastaaPoistaKäytän jo nykyisin liikaa lainausmerkkejä, joten yritän vähentää niiden käyttöä.
"Kaiken kaikkiaan näkymät ihmisoikeusrintamalla – sanan varsinaisessa merkityksessä – eivät siis ole Kanadassa aivan niin synkät kuin miltä toisinaan näyttää."
Eivät olekaan. Steyn ei ole mikään kellarirasisti vaan suhteellisen tunnettu kolumnisti. MacLeans on ilmeisesti Kanadan suurin uutisviikkolehti.
Mediahuomio on siis aivan toista luokkaa kuin Mikko Ellilän tai Sepin tapauksissa. Myös Kanadassa vähemmän tunnettuja kellarirasisteja on tuomittu ihmisoikeuskomissioissa jo pitkään. Media heräsi vasta, kun tarpeeksi tunnettu henkilö haastettiin sellaisen kuultavaksi.
Kanadassa ihmisoikeuskomissioilta pitäisi riisua kaikki tuomiovalta, joka liittyy kansalaisen perusoikeuksiin. Suomessa ei tehty tätä mokaa, kun Syrjintälautakunta perustettiin, vaan kyseinen elin on Suomessa melko hampaaton paperitiikeri.
" Toista on Suomessa – ja Hollannissa..."
Vastoin median itsetyytyväistä käsitystä Suomessa sananvapaus toteutuu vielä paljon huonommin kuin monessa muussa EU-maassa. Syynä on lehdistön ideologinen yhdenmukaisuus ja läheiset välit viranomaisten kanssa. Myös eristynyt kielialue vaikuttaa.
Toki poliittisen kentän vasemmalla laidalla mitään rajoituksia mielipiteille ei ole.
Hollannissa pelko on tärkein motivaatiotekijä. Theo Van Goghin murha on liian tuoreessa muistissa.
Käytän jo nykyisin liikaa lainausmerkkejä, joten yritän vähentää niiden käyttöä.
VastaaPoistaJoo, en tarkoittanutkaan että niitä olisi kannattanut käyttää. Ironia on paljon parempi tyylikeino kuin alleviivaus.
Myös Kanadassa vähemmän tunnettuja kellarirasisteja on tuomittu ihmisoikeuskomissioissa jo pitkään. Media heräsi vasta, kun tarpeeksi tunnettu henkilö haastettiin sellaisen kuultavaksi.
Aivan, ja koska Suomessa tunnetusti osataan "oppia muiden virheistä", en usko että meillä syytettä nostetaan ketään tunnettua kirjoittajaa vastaan. Tosin ainoa Steyniin tai Levantiin edes osapuilleen rinnastettava kontroversiaalinen kirjoittaja meillä taitaa olla Jussi Halla-aho. Sen sijaan ajojahdit sellaisia Vääriä Ajatuksia suustaan päästelleitä julkisuuden henkilöitä kohtaan, jotka eivät todennäköisesti pane vastaan vaan ryhtyvät katumusharjoituksiin (à la Viivi Avellán), saattavat hyvinkin yleistyä.
Mikko Ellilän tapauksessa viranomaiset saivat sikäli nenilleen, että Ellilä – toisin kuin kaksi muuta toistaiseksi tuomittua kirjoittajaa – teki asiasta ainakin internetissä Tapauksen, ja Yhteiskunta koostuu ihmisistä -kirjoituksesta, jonka oli alkujaan lukenut ehkä kymmenen ihmistä, tuli yksi suomalaisen blogosfäärin laajimmin luettuja ja kommentoituja tekstejä. Syyte toi tekstille varmasti satoja, ellei tuhansia lukijoita lisää. Lisäksi lienee selvä, ettei se tuomiosta huolimatta internetistä minnekään katoa (oli toki selvää jo alusta alkaen).
Ellilän tapauksesta ei kuitenkaan noussut mitään sellaista mediasirkusta, mitä Ellilä vielä vuosi sitten povaili. Ellen erehdy, Ellilän nimi on taidettu koko prosessin aikana mainita valtamediassa vain kerran, ja silloinkin vahingossa – sen sanoi toinen haastateltavista siinä Johanna Suurpään haastattelussa, jonka linkitit jokin aika sitten. Voi olla, että Mika Illman et al. harkitsevat nyt kahteen kertaan sellaisen bloggaajan kimppuun käymistä, joka todennäköisesti tekee syytteestään yhtä suuren numeron kuin Ellilä teki. Kaiken kaikkiaan Ellilä-keissi ja siinä saavutettu varsin ankara tuomio olivat heille kuitenkin luultavasti pikemminkin rohkaiseva kuin varoittava esimerkki.
Ezra Levant kertoo tapauksesta lisää tässä tv-klipissä:
VastaaPoistahttp://watch.ctv.ca/news/mike-duffy-live/tuesday-may-20-2008/#clip53980