lauantaina, kesäkuuta 09, 2018

Jalkapalloa, korruptiota ja skandaaleja


Olen pitänyt tapanani kirjoittaa neljän vuoden välein jalkapallon MM-kisoihin liittyvistä asioista. Vuoden 2010 Etelä-Afrikan kisojen aikaan kirjoitin tämän. Neljä vuotta sitten Brasiliassa pelattujen kisojen alla kirjoitin tämän jutun kisojen ympärillä pyörivästä korruptiosta ja massiivisesta hukkarakentamisesta.

Kisat pelataan tällä kertaa Venäjällä. Luonnollisesti kisoja on leimannut voimakas korruptio. Putin-kriitikko ja nykyisin Yhdysvalloissa asuva shakkimestari Garri Kasparov kuvaili maaliskuussa omia tunnelmiaan jalkapallon MM-kisojen järjestämisestä hänen entisessä kotimaassaan.

Kasparov kuvaa Venäjää diktatuuriksi, joka ei ole hyvä paikka toisinajattelijoille tai demokraateille mutta on puolestaan erinomainen paikka suurille urheilutapahtumille kuten olympialaisille tai jalkapallon MM-kisoille. Neljä vuotta sitten järjestetyt Sotshin talviolympialaiset olivat historian kalleimmat. Kasparovin mukaan 51 miljardilla ei saa niin paljon kuin ennen, koska suuri osa rahoista menee muualle kuin varsinaiseen tarkoitukseensa. Kasparov vitsaili asiasta aikanaan sanomalla, että suurin osa Sotshin kullasta menee Sveitsiin, Panamaan tai Cayman-saarille hyvissä ajoin ennen kisojen alkua.

Valtiona Venäjä ei ole erityisen rikas suunnattomista luonnonvaroistaan huolimatta. Venäjällä kyllä asuu rikkaita ihmisiä, jotka ostavat jalkapalloseuroja Englannista tai huviloita Floridasta mutta suurin osa venäläisistä joutuu tulemaan toimeen alle 500 eurolla kuukaudessa. Jalkapallon MM-kisat tuovat kansalle kalliita sirkushuveja ja yksittäisille oligarkeille suuria voittoja.

Kaikkein kansainvälisten järjestöjen tavoin kisojen järjestäjäorganisaatio FIFA on erittäin korruptoitunut. MM-kisojen isäntämaaksi ei pääse maksamattasuuria summia pienten Afrikan ja Karibian maiden jalkapalloliittojen päättäjille. Samalla tavalla kisojen alkulohkojen arvonta ei myöskään ole rehellinen. Tämä julkinen salaisuus paljastui äskettäin, kun korruption takia eroamaan joutunut UEFA:n johtaja Michel Platini kertoi, että vuoden 1998 MM-kisojen arvonta oli järjestetty. Arvonta järjestettiin siten, että Ranska ja Brasilia kohtaisivat vasta finaalissa. Tämän varmistamiseksi FIFA:n pääjohtaja Sepp Blatterille maksettiin 1,35 miljoonaa puntaa.

Tulevissa kisoissa Venäjä pääsi erittäin helppoon alkulohkoon yhdessä Saudi-Arabian, Egyptin ja Uruguayn kanssa. Monien arvioiden mukaan Venäjän maajoukkue on ehkä kaikkien aikojen heikoin maata edustanut yhdistelmä Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Vuosi sitten pelatussa MM-kisojen esiturnauksessa, Confederations cupissa Venäjä voitti ainoastaan Uuden Seelannin ja hävisi Portugalille ja Meksikolle.

Venäjä siis voi päästä jatkoon helposta alkulohkosta, mutta sen jälkeen sen tie nousee luultavasti pystyyn. Toisaalta tuomarien avustusta on sitäkin rahalla saatavissa. Vuoden 2002 Koreassa ja Japanissa järjestettyjä kisoja voi pitää yhtenä kaikkien aikojen häpeällisimmistä. Tuolloin toinen isäntämää Etelä-Korea pääsi välieriin saakka erotuomareiden avustuksella.

Garri Kasparovilla on omat kokemuksensa kansainvälisten urheilujärjestöjen korruptiosta. Hänen mukaansa FIFA:n yritykset tehdä kisojen hakuprosessista aiempaa läpinäkyvämpi ovat sinänsä kannatettavia. Hänen kiistansa shakkijärjestö FIDE:n kanssa kuitenkin opettivat, että läpinäkyvyysaloitteilla vain ostetaan aikaa, jotta keksittäisin parempi tapa piilottaa likainen raha.

Kasparov myös suhtautuu epäillen boikotteihin. Niillä ei saa mitään aikaiseksi ja syyttömät urheilijat kärsivät niistä. Venäjälle on jo käytännössä annettu anteeksi vuoden 2015 massiivinen doping-skandaali. Hän kuitenkin arvelee, että MM-kisojen aikaan viranomaiset ovat luultavasti varovaisia ulkomaalaisten vierailijoiden ja journalistien kohtelussa. Tämä tarjoaa rohkealle journalistille mahdollisuuden raportoida totuudenmukaisesti Venäjän kurjista olosuhteista.

Lopuksi Kasparov toteaa, että pelistä voi nauttia tukematta samalla maailman epämiellyttävimpiä hallintoja.

Saksa ja Turkki

Neljä vuotta sitten Saksan maajoukkue voitti ansaitusti maailmanmestaruuden ja kukisti matkallaan järisyttävän ylivoimaisesti isäntämaa Brasilian. Aiemman menestyksensä ja yleisesti korkean suoritustasonsa perusteella Saksa on aina ennen kisoja joko suosikki tai yksi suosikeista.

Kisojen alla kaksi maajoukkuepelaajaa joutui keskelle kohua. Turkkilaistaustaiset Mesut Özil ja Ilkay Gündogan tapasivat Lontoossa vierailleen Turkin presidentti Recep Tayip Erdoganin. Pelaajat lahjoittivat islamistipresidentille seurojensa pelipaidat. Gündogan oli kirjoittanut omaan paitaansa tekstin: ”Omalle presidentilleni kunnioittaen”. Gündogan on Saksan ja Turkin kaksoiskansalainen, ja tapaus on käynnistänyt Saksassa julkisen keskustelun kaksoiskansalaisuudesta.

Harjoitusotteluissa Saksan otteissa on ollut toivomisen varaa. Kisoja edeltävät ottelut ovat sujuneet heikommin kuin kertaakaan sitten vuoden 1988, jolloin Saksa hävisi kaikki harjoitusottelunsa. 
Mukana on kuitenkin aiemmin täysin tuntematon elementti. Maajoukkueen kannattajat ovat viheltäneet omilleen eli turkkilaistaustaisille Özilille ja Gündoganille.

Eilisessä harjoitusottelussa Saudi-Arabiaa vastaan Saksa meni 2-0 -johtoon mutta löysäsi sen jälkeen otettaan ja vastustaja tuli melkein tasoihin. Viheltelyllä oli tai ei ollut osuutta heikkoon esitykseen. Joka tapauksesa päävalmentaja Joachim Löw oli kiusaantunut, kun BayArenan yleisö vihelsi Ilkay Gündoganin koskiessa palloon:

”Maajoukkuepelaajalle viheltäminen ei auta ketään. Mitä Ilkayn pitäisi muka tehdä? Hän otti kyllä valokuvan mutta korosti tukevansa saksalaisia arvoja. Asia pitää saada pois päiväjärjestyksestä.”

Kohun vaikutus maajoukkueen peliesityksiin nähdään seuraavien viikkojen aikana. Hallitseva maailmanmestari ei ole ykkössuosikki mutta jälleen kerran yksi suosikeista.

Neljän vuoden päästä kisat pelataan Qatarissa. FIFA on antanut isäntämaalle luvan järjestää kisat jo joulukuussa. Tämä taas tarkoittaa, että suuret eurooppalaiset liigat joutuisivat keskeyttämään sarjan kisojen ajaksi. Nähtäväksi jää, toteutuuko tämä. Jos kisat pelattaisiin normaaliin aikaan, peliolosuhteet olisivat etenkin päiväpeleissä epäinhimilliset.

Joka tapauksessa neljän vuoden päästä puhutaan taas korruptiosta ja turhasta kerskarakentamisesta mutta myös muustakin kuten orjatyövoiman käytöstä stadionien rakentamisessa.

1 kommentti:

Vasarahammer kirjoitti...

Tässä noin vuoden vanha artikkeli Venäjän kisoista. Mukana myös kuvia, joissa stadionien loistoa verrataan huonokuntoiseen infrastruktuuriin.

Russia is ready for the World cup that it desperately can't afford