lauantaina, huhtikuuta 08, 2017

Tukholma 7.4.2017


Tukholman kauppakatu Drottninggatan kuuluu risteilymatkustajien vakiokohteisiin. Itsekin olen siellä kävellyt monta kertaa. Katu sijaitsee Norrmalmin kaupunginosassa. Tukholma on kaunis kaupunki mutta moderni arkkitehtuuri on pilannut kyseisen alueen. Kaupunginosan vanhat talot tuhottiin 1950- ja 1960-luvuilla ja tilalle rakennettiin modernia laatikkoarkkitehtuuria edustavia rakennuksia.

Samalla tavalla voidaan sanoa, että Ruotsi on pilattu. Syyllisiä ovat etupäässä Ruotsia vuosikymmenten ajan hallinneet poliitikot, tiedotusvälineet ja ruotsalaiset itse, jotka typeryyttään ovat avanneet rajat massamaahanmuutolle maailman huonosti toimivimmista ja väkivaltaisimmista yhteiskunnista.

Hyvät aikomukset ja hyvä tahto eivät riitä, jos lopputulos on huono. Ruotsalaisilla on riittänyt hyvää tahtoa mutta järjen kanssa on ollut vähän niin ja näin. Ideologisen sokeuden tulos nähtiin perjantaina 7.4. Drottninggatanilla, kun terroristi ajoi kuorma-auton kadulla kävelevien päälle ja lopuksi Åhlensin tavaratalon ovesta sisään.

Ei saa antaa pelolle valtaa

Terrori-iskun jälkeen poliitikoilla on tapana muistuttaa, että pelolle ei nyt saa antaa valtaa. Ns. suvaitsevaiset massamaahanmuuton kannattajat jakelevat auliisti käyttäytymisohjeita, joissa muistutetaan, miten terrori-iskujen yhteydessä pitää käyttäytyä. Tässä on hyvä esimerkki.

Nämä ohjeet on ehkä tehty vilpittömin mielin, mutta valitettavasti niiden lähtöoletukset ovat yleensä väärät. Niissä kuvitellaan, että meidän käyttäytymisellämme olisi jotakin vaikutusta terroristeihin. Näinhän ei ole paitsi siinä tapauksessa, jossa me kaikki käännymme joukolla islamiin. Niiden kirjoittaja myös antaa ymmärtää tietävänsä terrori-iskun tavoitteet ja seuraukset iskun aikaansaamasta ”polarisoitumisesta”.

Lisäksi niissä unohdetaan se, että terrori-iskuilla on konkreettisia uhreja ja uhreilla omaisia. Terrorismia pitää myös pystyä torjumaan eikä sitä auta pään työntäminen pensaaseen ja teeskentely, että kaikki on hyvin ja ihmiset ovat veljiä keskenään.

Poliitikkojen ja ns. suvaitsevaisten holhoava rauhoittelu jokaisen terrori-iskun yhteydessä alkaa valitettavasti hiljalleen tympiä. Syynä on tietoisuus siitä, että terrori-isku ei jää viimeiseksi vaan niitä tulee lisää. Jossain vaiheessa myös Helsinki luultavasti saa oman islamilaisen terrori-iskunsa. Pietari ja Tukholma ovat jo saaneet omansa viikon sisällä.


Naiiviutta

Tukholman terroristin turvapaikkahakemus oli joidenkin tietojen mukaan hylätty tammikuussa ja hän oleskeli maassa laittomasti eli oli ns. ”paperiton”. Mies jakoi Facebook-sivuillaan Islamilaisen valtion propagandaa eli hän oli ns. ”radikalisoitunut”.

Äskettäin vihervasemmisto vastusti Helsingissä ns. ”paperittomien” pakkopalautuksia Afganistaniin. Vihreiden johtavat poliitikot Ville Niinistö, Emma Kari ja Özan Yanar olivat näyttävästi lietsomassa moraalista närkästystä valheellisella ja tunteisiin vetoavalla propagandalla.

Myös viranomaiset ovat naiiveja ja vetoavat tunteisiin. Pari viikkoa sitten uutisoitiin, kuinka Suomen valtio valmistelee ISIS-alueelta palaaville kotoutusta, josta on tullut eräänlainen taikasana. Sen avulla parrakkaasta terroristista tulee yhteiskuntaa hyödyttävä jäsen, ainakin mielikuvituksessa.

Tällaiset uutiset kertovat, että viranomaisten prioriteetit ovat hukassa. ISIS-alueelta palaavia tulisi ensisijaisesti kohdella turvallisuusriskeinä eikä ”traumatisoituneina” tai säälittävinä uhreina. Päämääränä tulisi olla, että palaavat eivät muodostaisi terroriuhkaa. Vierastaistelijana toimimisen tulisi myös johtaa oleskeluluvan menetykseen ja karkotukseen. Näin toimittaisiin järkevässä maassa, jossa vääristynyt hoivavietti ei ohjaisi päätöksentekoa.

Järkipuhe ei yleensä auta ideologiseen typeryyteen. Olen miettinyt, pitäisikö vaihtaa taktiikkaa ja siirtyä tunteiden kautta vaikuttamiseen. Kuolleen lapsen kuva Välimeren rantahietikolla riitti avaamaan Euroopan rajat syksyllä 2015. Kuvat kaasuiskussa kuolleista syyrialaisista lapsista saivat Donald Trumpin laukaisemaan risteilyohjuksia Syyrian armeijan lentotukikohtaan. Ehkä terrorismiin suhtauduttaisiin vakavammin, jos jaettaisiin kuvia terrori-iskun uhreista.

Internetissä on liikkunut kammottavia kuvia Tukholman terrori-iskussa kuorma-auton alle kuolleiden silpoutuneista ruumiista. Tanskalaisen Snaphanen-sivuston ylläpitäjä julkaisi kuvat ja perusteli sitä näin:

”Kun näin kuvat eilen, en halunnut käyttää niitä. Kun olin kuunnellut poliitikkojen eli näistä sietämättömistä murhista oikeasti vastuussa olevien löysiä ja rutiininomaisia lausuntoja, tulin erittäin vihaiseksi. Muutin mieltäni. Näiden kuvien tarkoituksena on syyttää teosta vastuullisia. Heillä on verta käsissään ja tämä pitää sanoa kovaan ääneen. Tällainen terrori-isku on ollut ennustettavissa viimeisen yli kymmenen vuoden ajan ja silti se tapahtuu poliitikkojen ja turvallisuusviranomaisten mitenkään estämättä.”

En tarjoa tässä linkkiä kuviin, mutta jokainen, joka kuvat oikeasti haluaa nähdä, löytää ne helposti.

5 kommenttia:

Yrjöperskeles kirjoitti...

Ruotsalaisten reaktio ei yllätä, eli siellä aletaan hetimiten järjestää rasisminvastaisia mielenosoituksia:

https://pt-media.org/2017/04/09/rasisminvastaiset-mielenosoitukset-kayntiin-terrori-iskun-takia/

Ehkä ne eivät edes halua oppia.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä jutussa esiintyy väärä uzbekki, kuvassa ollutta turvapaikanhakijaa epäiltiin etukäteen, koska hänkin oli kiihkoilija ja poliisin etsimä, mutta todellisuudessa hän ei kuitenkaan ollut syyllinen. Kirjoituksen voisi korjata olemaan näiltä osin totuudenmukainen.

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Tulee mieleen, että ihmisten haaliminen tänne suurilla lupauksilla (vrt. Sipilä) ja sitten heidän poishäätämisensä vuosien päästä on aivan tarpeetonta kiusantekoa. Tällainen varmastikin lisää joittenkin poistumaan määrättyjen aggressiota entisestään. Järkevintä olisi lopettaa kokonaan tällainen toiminta ja keksiä jotakin muuta.

Vasarahammer kirjoitti...

Ykä: Onkohan kyseessä Meillä on unelma- vai Peli poikki -tyylin mielenilmaus?

Anonyymi: Väärä uzbekki on nyt poistettu ja tilalle on lisätty oikean uzbekin eli Rahmat Akilovin kuva.

Yksi Turkkulaanen: "Tulee mieleen, että ihmisten haaliminen tänne suurilla lupauksilla (vrt. Sipilä) ja sitten heidän poishäätämisensä vuosien päästä on aivan tarpeetonta kiusantekoa."

Kyllä se on kiusantekoa. Kun johtava poliitikko harrastaa moraalisäteilyä, se tulee yleensä kalliiksi veronmaksajalle. Sipilän hyvesignalointi oli erittäin kallista.Anonyymi kirjoitti...

"Näinhän ei ole paitsi siinä tapauksessa, jossa me kaikki käännymme joukolla islamiin."

Paitsi että siinäkin tapauksessa onnistuttaisiin varmaan kääntymään "vääränlaiseen" islamiin, ja ainoa asia joka vituttaa islamistia enemmän kuin vääräuskoiset, on harhaoppiset muslimit... eli tuskin olisi apua tuostakaan.