lauantaina, tammikuuta 03, 2015

Tätä en olisi itse keksinyt


Kun ensimmäiset somalit saapuivat Suomeen 1990-luvun alussa, Helsingin Sanomien pilapiirtäjä Kari piirsi tämän pilakuvan. Turvapaikanhakija kertoo ilmiselvästi sepitetyn tarinan ja ulkomaalaisviraston virkailija myöntää kyynelehtien turvapaikan.

Pohjoismaalaisia pidetään naiiveina, mutta äskettäin Östersundissa tapahtunut turvapaikanhakijoiden farssiksi muuttunut protesti vastaanottopaikan oloja kohtaan ylitti jo ymmärryskyvyn rajat. Tällaista ei edes kyynisin turvapaikkapolitiikan arvostelija olisi voinut keksiä omasta päästään.

Tapahtumien kulku

Turvapaikanhakijoita haastatellut Ruotsin radion toimittaja kertoo tapahtumat pääpiirteittäin omassa Facebook-päivityksessään. Noin 30 Syyriasta saapunutta turvapaikanhakijaa matkusti noin 16 tuntia bussissa Malmösta Östersundin lähellä sijaitsevaan Grytaniin. Matkustajilla ei ollut omien sanojensa mukaan mitään käsitystä, mihin oltiin matkalla.

Perillä Grytanissa, joka on Östersundin lähellä sijaitseva vanha Ruotsin armeijan kasarmi, turvapaikanhakijat protestoivat ja kieltäytyivät siirtymästä vastaanottokeskukseen. Osa miehistä riisuutui alushoususilleen ja kiipesi lumikasan päälle muiden kuvatessa tapahtumia älypuhelimillaan.

Toimittaja Jens Ganman kertoo Facebook-päivityksessään, että Ruotsin turvapaikkapolitiikka on romahtamaisillaan:

”Ihmisiä kuljetetaan ympäri maata ja etsitään epätoivoisesti heille majoitustiloja mutta niitä ei ole. Maahanmuuttoviraston henkilökunta tekee kaikkensa mutta hekin ovat vain ihmisiä.”

Ganman tuntee myötätuntoa turvapaikanhakijoita kuljettaneen linja-auton kuljettajaa kohtaan:

”Juuri tällä bussimatkalla kuljettaja parka joutui samanaikaisesti ajamaan bussia pitkin liukkaita teitä Jämtlantiin ja toimimaan yhteyshenkilönä 30 yhä aggressiivisemmaksi käyvälle matkustajalle, jotka alkoivat ymmärtää, että Ruotsi ei ehkä olekaan sellainen onnen kultamaa, kuin heille oli uskoteltu.”

Perillä turvapaikanhakijat protestoivat:

”Tämä on helvetti. Me emme halua tätä. Me haluamme parempaa.”

Toimittajassa tämä herättää kaksi erilaista ajatusta:

”1) Tämä on toivotonta. Ihmisiä ei voi lähettää matkaan ilman tietoa määränpäästä paikkaan, josta he eivät tiedä mitään.”

”2) Menkää kotiin, jos tämä ei kelpaa! Jos Syyria on sellainen helvetti, ehkä teidän pitäisi olla tyytyväisiä, kun saatte tulla Grytaniin ja Jämtlantiin.”

Turvapaikanhakijat sanoivat, että Grytan on liian pohjoisessa ja kaupunkiin on liian pitkä matka. Protesti ei kuitenkaan jatkunut pitkään, koska Ruotsin maahanmuuttovirasto lupasi etsiä miehille paikan lähempänä kaupunkia sijaitsevasta vastaanottokeskuksesta.

Merit Wager, joka on paljon yhteydessä maahanmuuttoviraston työntekijöiden kanssa, kirjoittaa vastuuta välttelevistä poliitikoista. He tietävät todellisen tilanteen mutta kieltäytyvät tekemästä epämukavia päätöksiä, koska tämä suosii Ruotsidemokraatteja. He ovat mieluummin tekemättä mitään ja antavat asioiden ajautua kohti kaaosta, kuin toimivat valitsijoidensa edun mukaisesti.

Nähtäväksi jää, tekivätkö Grytanissa merkkivaatteissa poseeranneet ja laadukkaita älypuhelimiaan vilautelleet nuoret muslimimiehet röyhkeydellään Ruotsille palveluksen. Kaikki näkevät nyt, että turvapaikanhakijat eivät enää tyydy sepittämään tarinoita kurpitsavankkureista vaan avoimesti vaativat tarjoamaan heille paremmat olot, kuin mitä on tarjolla. Missä vaiheessa ruotsalaisten pinna katkeaa?

Valtapuolueet ovat eristäneet Ruotsidemokraatit poliittisesta päätöksenteosta. Heitä ei voi syyttää kaoottisesta tilanteesta eikä edes röyhkeitä turvapaikanhakijoita, jotka etsivät vain itselleen ja perheelleen parempaa elämää. Ruotsidemokraattien kansanedustaja Kent Ekeroth kommentoi turvapaikanhakijoiden käytöstä seuraavasti:

”Heidän käytöksensä kertoo koko kuvan Ruotsin maahanmuuttopolitiikasta, maahanmuutosta ja naiivista PK-valtaeliitistä. Se kertoo mistä Ruotsiin kohdistuvassa maahanmuutossa on kyse eli Ruotsin petkuttamisesta ja taloudellisesta hyödyntämisestä ruotsalaisen veronmaksajan kustannuksella.”

”Kuva hyväuskoisesta ja naiivista Ruotsista on mennyt jo niin pitkälle, että he katsovat itsellään olevan moraalisen oikeuden asettaa meille vaatimuksia. Täysin käsittämätöntä.”

”Olen sanonut tätä jo pitkään: He eivät pakene Ruotsiin vaan matkustavat tänne. Valitettavasti se tapahtuu valtaeliitin naivilla myötävaikutuksella.”

Jos Ruotsin turvapaikkajärjestelmä jossain vaiheessa joutuu lyömään luukut kiinni, turvapaikanhakijat etsivät itselleen uusia kohteita. Sellainen voi löytyä vaikka Suomesta. Toivottavasti täällä ei tarjota niin huonoja majoitustiloja kuin Grytanissa.

7 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Omien tietojeni mukaan Suomen ja Ruotsin turvapaikkapolitiikka perustuu käytännössä identtisiin kansainvälisiin sitoumuksiin. Toisin sanoen, jos pakolaistulva jostain syystä alkaisi suuntautua Suomeen, meidät yllätettäisiin täysin housut kintuissa. Keskeisin syy, miksi tulva voisi tänne suuntautua on puhtaasti taloudellinen. Jos Ruotsi tekee päätöksen lopettaa avokätinen rahanjako pakolaisille, Suomi ei ehdi seurata perässä kuin viiveellä, jonka pituutta on mahdotonta arvioida tässä vaiheessa.

Kuvaavaa tuossa Grytanin farssissa on tosiaan se, että lähempää kuin suunnilleen Vaasan korkeudelta ei enää löydy paikkoja pakolaisten majoittamiseksi. Vaikka Reinfelt profetoikin, että kyllä Ruotsissa tilaa on, niin nyt noin 3/4 maasta on jo täytetty. Pari vuotta meno voi vielä jatkua, mutta sitten järjestelmä hajoaa omaan mahdottomuuteensa. Sen verran meillä on aikaa valmistautua.

Vasarahammer kirjoitti...

Kansainvälisten sitoumusten perusteella Ruotsi voisi palauttaa kaikki turvapaikanhakijat Kreikkaan, koska se oli ensimmäinen EU-maa, johon he saapuivat.

Kreikassa ainakin olisi lämpimämpää kuin Östersundissa.

Kumitonttu kirjoitti...

Vuoden 2009 KHO:n päätöksen perusteella Suomeen saapuvat pakolaiset voidaan palauttaa Kreikkaan, jos he ovat tulleet sit kautta EU-alueelle.

EIT:n vuoden 2011 päätöksen perusteella Kreikkaan ei saa palauttaa turvapaikanhakijoita. Käsittääkseni tämä päätös on edelleen voimassa, joten Kreikkaan ei enää voi palauttaa pakolaisia.

Ei liene odotettavaa että mikään muu maa lähtisi ajamaan toisenlaista päätöstä EIT:stä lähitulevaisuudessa. Eikä Kreikka ainakaan itse laita tikkua ristiin muuttaakseen omaa asemaansa tässä asiassa. Olisi varmaan kohtuullista vaatia Kreikalta kaiken annetun rahallisen tuen jälkeen, että se noudattaisi Dublinin sopimusta.

Vasarahammer kirjoitti...

Kappas, tuo oli jäänyt minulta huomaamatta. Eli palautukset Kreikkaan eivät enää onnistu.

Kreikassa on Turkin väliselle maarajalle rakennettu aita. Nykyisin laittomat siirtolaiset ylittävät rajan enimmäkseen meritse.

Kumitonttu kirjoitti...

Hesarin Petteri Tuohinen tykittää Pegidaa:

Saksa ei suinkaan ole ainoa eurooppalainen maa, jossa äärioikeistolainen tai maahanmuuttovastainen liikehdintä on lisännyt kannatustaan. Ruotsissa poltetaan moskeijoita ja suurista maista Ranskassa ja Britanniassa muukalaisvastaisuus saa lisää kannatusta vaali toisensa jälkeen.

Ruotsin moskeijoiden polttaminen on kova kannanotto, jossa on päivilipposmaisia Tampereen kebab-pitserian varoitumerkkejä ilmassa.

Ranskan "muukalaisvastaisuus" on Tuohiselle maininnan arvoinen asia, mutta ei Ranskan muslimien juutalaisvastaisuus. Ei voi kuin ihmetellä, mitä Hesari uskoo linjallaan saavuttavansa. Noh, toisaalta lehtihän on tilaajiensa näköinen ja Helsinki on Suomen "suvaitsevaisin" ja "rikastunein" paikkakunta. Jopa siinä määrin, että Espoon ja Vantaan asukkaiden suurin asukasryhmä on jo entisiä syntyperäisiä helsinkiläisiä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Kun ottaa huomioon, että nämä tyypit tulevat tai ainakin kertovat tulevansa ns. hornan perseestä, niin varsin tarkat tiedot näillä hädänalaisilla on siitä, mitä voi vaatia. Liekö tiedottajana ollut sitten virallinen Ruotsi vaiko nämä valmiina Ruotsissa olevat ”integroitumista edistävät henkilöt”. Ruotsalaisten pinnan palamista odotellessa.

arska kirjoitti...

Grytan ns. lieveilmiöineen on hyvä esimerkki siitä, että Geneven pakolaissopimuksen ohi on ajanut aika ja maailmassa tapahtunut teknologinen kehitys.

Pakolaissopimus tehtiin aikana, jolloin ihmisten liikkuminen oli hidasta ja sodan jalkoihin jääneet ihmiset pakenivat lähimaihin pääsääntöisesti. Nyt pakolaisstatuksen hankkiminen onnistuu kun nousee lentokoneeseen köyhästä kotimaastaan ja laskeutuu lihapatojen ja sosiaalitukien täyttämään länsimaahan. Tragikoomista on se, että samat punaviherhörhöt, jotka paasaavat länsimaiden aiheuttamasta ilmaston muutoksesta olisivat valmiita siirtämään kokonaisia kansoja päiväntasaajalta tänne kylmälle napaseudulle, jossa näiden "vainottujen" hiilijalanjälki kymmenkertaistuu hetkessä. Tietenkin pöljyydestä ei sovi syyttää tavallisia hörhöjä, sillä totesihan lännen "viisas mies" Reinfield, että Ruotsissa on tilaa vainoituille ja kärsiville nuorille miehille.

Ekologisesti ajatellen pohjoimaissa on tilaa ihmisille, jos tilalla ymmärretään seisomapaikkaa suolla.

En tiedä. Luen vielä Weismanin "Maialma täynnä meitä kirjaa", joka ei paljoa toivoa lupaa. Mutta ei siinä mitään; pitää laittaa punainen nenä ja pitää sitä nenäpäivän kunniaksi koko vuoden. Onhan tämä poliittisen korrekti meno ihan pellemeininkiä.