keskiviikkona, tammikuuta 29, 2014

Ruotsin äärivasemmisto urkkii luottotietoja


Reilu kuukausi sitten ruotsalainen iltapäivälehti Expressen julkaisi sivuillaan ”rasistisivustojen” kuten Avpixlatin, Exponeratin ja Fria Tiderin nimimerkkien henkilötietoja. Tiedot oli hankittu vasemmistolaisen Expo-säätiön verkostoon kuuluvalta Researchgruppenilta, joka hyödynsi Disqus kommentointijärjestelmän haavoittuvuutta ja sai selville käyttäjien sähköpostisosoitteita.

Luottotietojen urkintaa

Äskettäin paljastui, että verkostoon kuuluva Seppuku Media -niminen ”taloudellinen yhdistys” (ekonomisk förening) on tiedustellut paljastuneiden käyttäjien luottotietoja. Noin 400 käyttäjää oli saanut kirjeen Bisnode AB -nimiseltä luottotietoja tarjoavalta yhtiöltä. Seppuku Median taustalta löytyy julkisten tietojen mukaan tunnetut äärivasemmistolaiset aktiivit Martin Fredriksson, Mathias Wåg ja Ayman Osman.

Luottotietojen kysely on täysin legitiimi tapa varmistaa asiakkaan maksukyky. Ruotsin luottotietoja koskevan lain perusteella kyselyyn tarvitaan kuitenkin laillinen syy. Tiettävästi yksikään 400 kirjeen saaneesta ei ole ollut missään liikesuhteessa Seppuku Mediaan, jonka toimialaan kuuluu ”kirjallinen ja taiteellinen luova toiminta”. Eli Seppuku Mediaa voidaan perustellusti epäillä Ruotsin luottotietoja koskevan lain rikkomisesta.

Bisnode ja Seppuku Media tuskin tekevät sattumalta yhteistyötä, sillä Expo-säätiön toimitusjohtaja ja aikakauslehti Expon päätoimittaja Daniel Poohl pitää Bisnoden tiloissa kurssin ”henkilötutkimuksesta”. Kurssilla opetetaan mm. Googlen käyttöä, internet-sivuston taustahenkilön selvittämistä, Facebookin luonnetta ja sitä, miten käyttäjän Facebookissa näkymättömäksi asettamia tietoja saadaan selville. Kolme tuntia kestävän kurssin hinta on Bisnoden asiakkaille 750 kruunua (n. 80 €) ja ulkopuolisille 2995 kruunua (n. 310 €).

Exponerat-sivustolla on kerrottu ohjeita kirjeen saaneille ja heitä kehotetaan tekemään rikosilmoitus Seppuku Median toiminnasta ja ilmoittamaan asiasta Ruotsin tietosuojavaltuutetulle (Datainspektionen). Nähtäväksi jää, johtaako ilmoitus viranomaisille mihinkään konkreettiseen rangaistukseen.

Ainakin Researchgruppenin ja Seppuku Median edustajat avoimesti kerskailevat Twitterissä, kuinka ”he eivät vielä ole Stasin tasolla mutta matkalla sinne”. Researchgruppenia on leikkisästi kutsuttu ”Ruotsin Stasiksi” eikä tämä nimitys ole täysin vailla perustetta. Suomalaisen lukijan kannattaa panna merkille Vasemmistoliittoa edustavan poliitikko Dan Koivulaakson kuva Researchgruppenin twiittauksen yhteydessä.

Ammattimaista toimintaa

”Ruotsin Stasin” ammattimainen toiminta kertoo, että Expo-verkostolla on paljon rahaa käytettävissään. Lisäksi he toimivat julkisesti ja leveilevät teoillaan Twitterissa, eli heidän ei käytännössä tarvitse pelätä viranomaisia eikä mediahuomiota. Luottotietojen urkintaa ei toistaiseksi ole käsitelty Ruotsin valtamediassa.

Expo-säätio rahoittaa toimintansa oman ilmoituksensa mukaan ilmoitustuloilla, mainoksilla, luennoilla, lahjoituksilla, tilausmaksuilla ja omilla tuotannoilla. Ainoa valtiollinen tuki tulee kultturiministeriön apurahasta (Kulturrådet), jolla rahoitetaan internet-sivuston ylläpitoa ja aikakauslehti Expoa. Lisäksi järjestö saa tukea yksityishenkilöiltä, yrityksiltä ja organisaatioilta, joista ammattijärjestöt ovat merkittävimpiä.

Expo Exponerat -sivustolla on lueteltu säätiön rahanlähteitä. Suuri osa rahoista tulee nimellisesti järjestöiltä, jotka tosin ovat itse usein verovaroin tuettuja. Ruotsin sosiaalidemokraattien entinen puheenjohtaja Mona Sahlin istuu nykyisin Expo-säätiön hallituksessa, johon hän pääsi järjestettyään Expolle viisi miljoonaa kruunua ”Taitelijat natseja vastaan” -tapahtuman kautta. Expo myös tienaa ”luennoilla” noin neljä miljoonaa kruunua vuodessa. Luentojen asiakkaista suurin osa on ammatillisia tai kunnallisia järjestöjä, eli julkista rahaa valuu Expolle sitäkin kautta.

Sitä vastoin aikakauslehti Expon julkaiseminen ei ole erityisen kannattavaa, sillä lehdellä on Expo Exponerat -sivuston mukaan vain noin 2000 tilaajaa. Lehti lisäksi ilmestyy vain neljästi vuodessa, eli julkaisutoimintaa ei voi pitää Expon päätoimialana.

Expoa voi pitää tyypillisenä pohjoismaisena kansalaisjärjestönä siinä mielessä, että se nauttii avokätisestä julkisen vallan tuesta eikä ole riippuvainen kansalaisten suosiosta. Järjestöllä on läheiset kytkökset poliittiseen valtaan, eli on varsin epätodennäköistä, että Ruotsin hallitus lähtisi avoimesti vastustamaan järjestöä tai puuttumaan sen ”tutkimusosastojen” laittomaan toimintaan.

Nimitys ”Ruotsin Stasi” antaa osin harhaanjohtavan kuvan Researchgruppenin ja Expon toiminnasta. Varsinainen Stasi oli kiinteä osa DDR:n valtiokoneistoa, kun taas Expo-verkosto ei ole. Expoa voisi paremmin verrata Ernst Röhmin johtamaan SA-järjestöön Weimarin tasavallassa. Se harjoittaa laitonta toimintaa viranomaisten hiljaisella hyväksynnällä tarkoituksenaan julkisesti häpäistä poliittiset vastustajat ja pelotella heidät hiljaisiksi.

Varsinaiset natsit, joiden vastustamisella Expo toimintansa perustelee, eivät nauti minkäänlaisesta julkisesta tuesta eikä heillä ole takanaan vastaavaa rahoituspohjaa kuin Expolla ja Researchgruppenilla. Nykyajan länsimaiset uusnatsit ovat lähinnä säälittäviä luusereita, joiden kannattamalla ideologialla ei nykymaailmassa ole menestyksen mahdollisuuksia.

Pelottavinta tässä kaikessa on kuitenkin se, miten helposti pahantahtoinen taho voi kerätä internetistä tietoja vastustajistaan Seppuku Median tapauksessa jopa lakia rikkoen. Jälkimmäinen on mahdollista vain, koska rangaistusta ei oikeasti tarvitse pelätä. Ehkä Researchgruppenin jäseniksi on tarkoituksella valittu tuomittuja väkivaltarikollisia, jotka eivät epäröi käyttää arveluttavia keinoja oikeana pitämänsä asian puolesta.

7 kommenttia:

Kari kirjoitti...

Expo edustaa ideologisesti kansainvälisiä ja demokraattisia sosialisteja, joita erottaa lähinnä keinot, so käytetäänkö väkivaltaa vai demokratiaa valtiososialismin saavuttamiseksi. Suomessa tosin sosiaalidemokraatit päätyivät myös väkivaltaan vallankumouksen taktiikkana.

Natsit ovat sosialismin sisarparven kolmas jäsen. Tosin muiden hylkimä musta lammas, koska toimivat kansalliselta pohjalta. Myöskin heille maailmanvalloituksen keinoina kelpaa sekä demokratia, että väkivalta.

Neljäntenä samaan ryhmittymään usein liittynyt ideologia on arabisosialismi eli käytännössä islam. Myös sen strategiana on maailmanvalloitus sekä taktiikkana ja tekniikkana kaikki keinot.

Kaikkia näitä neljää, käytännössä työväen luokan ideologiaa, yhdistää se, että niiden talous perustuu valloitukseen ja ryöstöön, sekä muiden luokkien/ryhmien, kuten kristittyjen orjuuttamiseen.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Aika ajoin tulee mietittyä, että mikä noitten tyyppien perimmäinen tarkoitus oikein on. Uskovatko he ihan tosissaan taistelevansa jotain fasistista demonia vastaan? Vai onko kyseessä joillekin ihmisille luontainen agenttileikki ja kärsäntunkemisharrastus, johon Ruotsin (niin kuin Suomenkin) systeemi antaa mahdollisuuden.

Becker kirjoitti...

Expo saa rahoitustaan myös Postkodlotteriet:ilta, tosin kierteiden kautta, koska moni ilmoitti peruvansa kuukausiarvan oston. Ja sitten myös Bonnier kustantamo mm. TV4 ja Expressen Ruotsissa ja MTV3 Suomessa peesailee Expoa aika avoimesti.

Becker kirjoitti...

Tosta Ykän fundeerauksesta sen verran, että joskus tuntuu, että noi tyypit ihan vakavissaan haluaa pistää rähinäksi esim. arabikevät, Ukraina ja siihen tyyliin.
Ne kuvittelevat vissiin että myötäkarvaan silittät poliitikot seisovat sitten rinnalla kun alkaa tapahtua.

Vasarahammer kirjoitti...

Becker tuossa kertoi lisää Expon yhteyksistä Ruotsin establishmentiin.

Expo on toiminnan kunniallinen julkisivu, kun taas Researchgruppen ja Seppuku Media edustavat likaisten temppujen osastoa.

Suomessa Dan Koivulaakso ja Li Andersson yrittivät saada Suomeen vähän samanlaista instanssia aikaiseksi. Jossakin Helsingin Hanasaaressa järjestetyssä tilaisuudessa oli mukana mm. Erkki Tuomioja. Kirjaa Äärioikeisto Suomessa parempaa ei kuitenkaan ole saatu aikaiseksi.

Suomessakin vastaava on mahdollista, jos esim. joku ruotsinkielisistä säätiöistä tulee mukaan sekä tietysti julkisen vallan ja ammattiliittojen edustajat.

Koivulaakso ja Andersson eivät kuitenkaan saa hanketta pystyyn, ellei Suomeen tule jotakin näyttävää rasistista väkivaltatapausta tyyliin lasermies tai Peter Mangs. Jotkut Jyväskylän kirjaston tapahtumat ja kaasuisku Pride-kulkueeseen eivät vielä riitä.

"Vai onko kyseessä joillekin ihmisille luontainen agenttileikki ja kärsäntunkemisharrastus."

Mathias Wåg ja Martin Fredriksson ovat jo liian vanhoja antifanttien katuaktivisteiksi, joten heidän on ollut pakko keksiä muuta tilalle. Nyt he kuvittelevat olevansa tutkivia journalisteja ja keräävät tavallisten ihmisten luottotietoja "tilastointitarkoituksiin".

Tuossa toiminnassa on se riski, että "journalistit" menevät hybriksessään liian pitkälle. Tähän mennessä ei kuitenkaan näytä siltä.

Jaassu kirjoitti...

Aika hyvää journalismia taas kerran vasaralta, tällaista ei suomen lehdistössä näy.

Ei tarvitse ihmetelle hirveästi miksi ruotsissa menee maahanmuuton osalta niin kuin menee, kun äärivasemmisto on soluttautunut kaikkialle yhteiskuntaan ja näiden toimintaa tuetaan vielä veronmaksajien varoilla, tavalliset ihmiset eivät taida ymmärtää tai tietää mihin kaikkeen yhteiskunnan vastaiseen toimintaan näiden varoja käytetään ja ne jotka tietävät eivät kovin paljoa voi sille tehdä.

Blitzmadchen kirjoitti...

Olen jäsen niissä "säälittävissä luusereissa" joihin tekstisi loppupuolella viittasit ja innokas lukijasi.