keskiviikkona, lokakuuta 24, 2012

Jim'll fix it

Mainen kunnia on katoavaista, sanotaan. Joskus mainen kunnia katoaa vasta kuoleman jälkeen. Näin kävi englantilaiselle radio- ja tv-juontajalle Jimmy Savilelle, kun tiedot hänen 40 vuotta kestäneestä alaikäisten tyttöjen ja poikien ahdistelustaan tulivat julkisuuteen. Savile kuoli noin vuosi sitten 29.10.2011.

Savile ei ole Suomessa tunnettu hahmo, mutta Britanniassa hänet tunnetaan monivuotisena listahittiohjelma Top of the Popsin juontajana sekä Jim'll Fix It -lastenohjelman (suomeksi Jim hoitaa homman) juontajana. Hän tuli myös tunnetuksi hyväntekeväisyystoiminnastaan, jossa hän tuki erityisesti lastensairaaloita. Häntä pidettiin hyväntekijänä ja kuningatar Elisabet palkitsi hänet työstään Brittiläisen imperiumin ritarikunnan kunniamerkillä (OBE).

Paljastukset

Syyskuun lopussa brittiläinen kaupallinen tv-kanava ITV kertoi Savilen harjoittamasta alaikäisten tyttöjen ahdistelusta Exposure-ohjelmassaan. Ohjelman jälkeen brittimedia täyttyi Savilen uhrien kertomuksista ja aiemmin kunnioitetusta hyväntekijästä piirtyi varsin vastenmielinen kuva seksuaalisena saalistajana, jota kiinnostivat nuoret varhaisteini-ikäiset tytöt.

Huhuja Savilen taipumuksista oli liikkunut vuosikymmenten ajan, mutta miehen varakkuus ja asema julkkiksena estivät ahdistelutapausten pääsyn julkisuuteen. Ehkä kaikkein järkyttävintä oli se, kun Savile liikuskeli Stoke Mandervillen lastensairaalasta ja käpälöi sairaita lapsia. Sairaala oli järjestänyt Savilelle oman huoneen, jossa hän saattoi yöpyä.

Daily Mailin mukaan sairaalan henkilökunta tiesi Savilen taipumuksista ja käski potilaita teeskentelemään nukkumista, kun hyväntekijä Savile tuli vierailemaan. On myös esiintynyt väitteitä, joiden mukaan Savile olisi ollut nekrofiili eli ollut sukupuoliyhteydessä kuolleiden ruumiiden kanssa.

Myös Savilen työnantajana toimineen yleisradioyhtiö BBC:n väitettiin tienneen Savilen viehtymyksestä lapsiin. Savilen myös väitetään harjoittaneen lasten hyväksikäyttöä BBC:n tiloissa.

Miksi Savilea ei syytetty

Kuoleman jälkeen tulevat paljastukset ovat herättäneet kysymyksen, miksi Savilen 40 vuotta jatkuneesta ahdistelusta puhutaan vasta nyt. Miksi hän ei joutunut vastaamaan teoistaan oikeudessa?

Poliisi tutki 2000-luvulla muutamaan otteeseen Savilen tekemisiä. Vuonna 2007 Savilea epäiltiin 1970-luvulla Duncroftin tyttökoulussa tapahtuneesta ahdistelusta. Syyttäjä kuitenkin päätti jättää syytteen nostamatta riittämättömän näytön takia.

Vuonna 2008 poliisi haastatteli Savilea Jerseyn saarella sijaitsevassa Haut de la Garennen lastenkodissa paljastuneen lasten hyväksikäyttöskandaalin yhteydessä. Poliisi ei kuitenkaan löytänyt riittävästi todisteita miehen osallisuudesta. Tuolloin Savile käynnisti oikeustoimet The Sun -sanomalehteä vastaan, joka oli yhdistänyt hänet skandaaliin. Tämä voi osittain selittää, miksi Britannian usein epämääräisiä keinoja tiedonhankinnassaan käyttävät tiedotusvälineet olivat haluttomia kirjoittamaan Savilen taipumuksista. Englannin kunnianloukkausta koskeva laki on erittäin tiukka ja suosii kantajaa.

BBC:n uskottavuus

Paljastusten jälkimainingeissa Britannian yleisradioyhtiö BBC on joutunut vaikeaan paikkaan. Yhtiön sisällä toimi kymmeniä vuosia häikäilemätön pedofiili eikä kukaan talon sisällä puuttunut asiaan.

Ennen ITV:n paljastusdokumenttia BBC:n oma Newsnight-ajankohtaisohjelma tutki Savilen toimintaa Duncroftin tyttökoulussa 1970-luvulla. BBC:n toimittajat haastattelivat uhreja ja entisiä oppilaita, joilla oli tietoa tapahtumista vuonna 1980 suljetussa koulussa. Newsnight-ohjelman päätoimittaja Peter Rippon päätti kuitenkin hyllyttää uutisraportin eikä sitä koskaan esitetty.

BBC:n pääjohtaja George Entwistle joutui parlamentin eteen selittelemään Savilen tapausta. Entwistle vieritti syyn uutisraportin hyllyttämisestä Ripponin niskaan, kun parlamentaarikot ihmettelivät BBC:n puutteellista journalistista mielenkiintoa tapaukseen. BBC on myös luvannut nimittää riippumattoman tutkijan selvittämään ohjelman hyllytystä.

Yleisradioyhtiö voi myös joutua korvausvastuuseen Savilen teoista. 12 Savilen uhria on jo käynnistänyt oikeustoimet BBC:a vastaan, ja he vaativat kärsimyksistään miljoonia puntia. Tämä saattaa osittain selittää yhtiön halukkuuden sensuroida itseään.

Johtopäätös

Viime vuosina tiedotusvälineissä on käsitelty paljon katolisen kirkon piirissä tapahtuneita pedofiiliskandaaleja. BBC:n sivuilta voi käydä lukemassa yhteenvedon näistä skandaaleista. Itse asiassa skandaaleja on vatvottu niin paljon, että moni maallikko yhdistää jo mielessään sanat katolinen pappi ja pedofiili keskenään. Tiedotusvälineissä katolista kirkkoa on syytetty salailusta eli juuri samasta, johon yleisradioyhtiö BBC on syyllistynyt Jimmy Savilen tapauksessa.

Toisaalta Savile on jo kuollut eikä voi mitenkään puolustaa itseään. Monet ahdistelutapaukset ovat kymmeniä vuosia vanhoja, ja monet asiasta jotakin tietävät ovat jo kuolleita. ITV-kanavan paljastusten jälkeen monet Savilen uhrit ovat astuneet julkisuuteen. Kaikkien motiivit eivät välttämättä ole puhtaat, vaan tarkoituksena voi olla tienata vähän ylimääräistä rahaa BBC:n kustannuksella.

Tässä vaiheessa lienee kuitenkin selvää, että Savile oli seksuaalinen saalistaja, joka käytti hyväkseen alaikäisiä lapsia. Savile ei kuitenkaan koskaan joutunut vastuuseen, koska häntä vastaan ei löytynyt mitään konkreettista. Savilen uhrit eivät uskaltaneet puhua, koska he arvelivat, että kukaan ei uskoisi heitä. Savile oli kuitenkin hauska ja kaikkien rakastama hahmo, jonka pimeä puoli oli lopulta vain harvojen tiedossa. Scotland Yard on käynnistänyt asiasta rikostutkimuksen, kun osa uhreista kertoi joidenkin hyväksikäyttäjien olevan vielä elossa. Ehkä asiat selviävät, mutta Savilen tapauksen käsittely jatkuu englantilaismediassa vielä pitkään.

3 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

moni maallikko yhdistää jo mielessään sanat katolinen pappi ja pedofiili keskenään

Onpas muuten hyvä huomio! Moni asia todellakin tuo välittömästi jonkin myönteisen tai kielteisen mielleyhtymän. Esimerkiksi tasa-arvo on niin yleisesti hyvänä pidetty asia, että mitä tahansa asiaa nykyisin perustellaan tasa-arvolla. Rasismi on niin negatiivinen käsite, että poliittisten vastustajien on kätevää vihjata olevan rasisteja, joiden kanssa on turha vaihtaa ajatuksia. Ympäristönsuojelu on niin myönteinen käsite, että kenellekään ei voi tulla mieleenkään vastustaa jotain sellaista.

Vasarahammer kirjoitti...

"Moni asia todellakin tuo välittömästi jonkin myönteisen tai kielteisen mielleyhtymän."

Toinen katolista kirkkoa koskeva stereotypia liittyy ehkäisyvälineisiin. Olen kuullut aikuisen miehen vakavissaan haukkuvan katolista kirkkoa, joka kuulemma on ehkäisyvälinekantoineen syyllinen väestöräjähdykseen.

Tällaiset fiilispohjalta esitetyt retoriset heitot jäävät elämään omaa elämäänsä mielleyhtyminä.

Lisää BBC:n Savile-skandaalin peittelystä Biased BBC -blogissa.

IDA kirjoitti...

Tuo yhdistäminen on nimenomaan median tarkoitus. Jos tarkemmin tutustuu asiaan, niin koko jutun aloitti itse Göbbels sen jälkeen, kun katolinen kirkko oli julkaissut natsismia vastustavan kiertokirjeensä.

Tietenkin rikokset ovat rikoksia, eikä niitä ole mitään syytä peitellä, mutta median tapa käsitellä asiaa on ollut puhtaasti propagandistinen ja äärimmäisen liioitteleva. Ihan jo huomioiden sen, että maailmassa on 1,2 miljardia katolilaista voi ihmetellä miksi Suomen Yleisradiolle on uutinen, että pappi on tehnyt seksuaalirikoksen Kanadassa.