keskiviikkona, lokakuuta 26, 2011

Ruotsin hakkerointiskandaali

Ruotsalaismedia menetti tällä viikolla ison annoksen jäljellä olevasta uskottavuudestaan, kun hakkerit saivat haltuunsa Ruotsidemokraateista eronneen kansanedustaja William Petzällin Twitter-tilin. Suomessa Helsingin Sanomat kirjoitti aiheesta tänään.

Blogtoppen-sivusto hakkeroitu

Hakkerit olivat saaneet haltuunsa joukon salasanoja suomalaista Blogilistaa vastaavalle Bloggtoppen-sivustolle tehdyn tietomurron yhteydessä. Ilmoitus tietomurrosta näkyy vielä ainakin tätä kirjoitettaessa kyseisellä sivustolla.

Salasanojen haltuunotto mahdollisti myös Petzällin Twitter-tilin kaappauksen, koska monet ihmiset käyttävät samaa salasanaa useissa eri palveluissa. Näin teki myös Petzäll, jonka Twitter-mikroblogiin alkoi ilmestyä ”paljastuksia” Ruotsidemokraattien johtohenkilöistä.

Siellä mm.väitettiin, että Ruotsidemokraattien johdolla on hallussaan toimittajien salasanoja ja että Avpixlat-sivuston (Politiskt Inkorrekt -sivuston seuraaja) takana on tunnettuja Ruotsidemokraatteja kuten puolueen lehdistövastavat Martin Kinnunen ja Linus Bylund sekä kansainvälisistä asioista vastaava Kent Ekeroth.

Valtamedia nielaisi kuitenkin syötin ja antoi ymmärtää, että Petzällin Twitter-tilillä julkaistut väitteet saattaisivat olla totta. Myöhemmin kävi ilmi, että Petzäll ei voinut olla viestien takana, koska mies makasi päihdeklinikalla toipumassa huume- ja lääkeriippuvuudestaan eikä hänellä ollut sieltä mahdollisuutta päästä tietokoneelle.

Vasemmistolaisen rasisminvastaisen Expo-julkaisun vastaava päätoimittaja Robert Aschberg lausui voitonriemuisena Ruotsin Radio 1:n haastattelussa:

”Tämä on juottokolvi Åkessonin hanuriin.”

Göteborgs Posten -sanomalehti otti jopa todesta väitteen, jonka mukaan Björn Söderillä ja Jimmie Åkessonilla (Ruotsidemokraattien puheenjohtaja) olisi ollut jo vuoden ajan pääsy Expressenin ja Aftonbladetin toimittajien sähköpostiin. GP:n sivuilla olevassa artikkelissa ei toki enää näin väitetä.

Isku valtamedian hanuriin

Aluksi lupaavalta näyttänyt skandaali osui lopulta valtamedian omaan nilkkaan. Kaapatulla Twitter-tilillä julkaistut väitteet otettiin voitonriemuisina vastaan ja julkaistiin. Kun väitteet myöhemmin osoittautuivat perättömiksi, valtamedian edustajat joutuivat selittelemään puutteellista lähdekritiikkiään.

Lähdekritiikin puute voi tosin osoittautua vähemmän vahingolliseksi kuin tieto siitä, että hakkerit ovat mahdollisesti päässeet käsiksi toimittajien sähköposteihin. Tämä asettaa valtamedian toimittajien lähdesuojan kyseenalaiseksi, koska kaapatuilta tileiltä on mahdollisesti luettu toimittajille luottamuksellisesti lähetettyjä uutisvihjeitä. Eli ruotsalaistoimittajien ei lähiaikoina kannata odottaa mehukkaita vihjeitä ”syväkurkuilta”.

Tähän päivään mennessä ei ole tiedossa, ketkä ovat Bloggtoppen-sivustolle tehdyn tietomurron takana. Kuitenkin jopa valtamedian toimittajat ovat myöntäneet, että hakkerit yrittivät todennäköisesti aiheuttaa vahinkoa Ruotsidemokraateille.

1 kommentti:

Kumitonttu kirjoitti...

Uskomaton juttu. Omituista on se, että juttua on yritetty kaataa tän hoidossa olevan niskoille. Vähän niin kuin Suomessa joku Timo TA Mikkonen tekisi paljastuksen, että kaimansa Soini on nimimerkki Seppo Lehto tms. Olisihan se uskomattoman hienoa, jos olisi totta, että joku parlamentin puolueista olisi aktiivisesti tukemassa vapaata kansalaiskeskustelua Ruotsin kaltaisessa, tukahdutetussa keskustelukulttuurissa. Eli sikäli toivon, että uutinen olisi ollut totta.