lauantaina, syyskuuta 17, 2011

Timo Soini ja johtaminen

Viime torstain Iltasanomissa kirjoitettiin, kuinka Timo Soini purki pettymystään Jussi Halla-ahon kirjoitukseen koko Allegro-junavaunun matkustajien kuullen. Otsikolla ”Pettyneen tilitys” Iltasanomat dokumentoi Soinin ripitystä Halla-aholle.

Soinin suhde Perussuomalaiseen puolueeseen on henkilökohtainen, loihan hän sen SMP:n konkurssipesän raunioilta käytännössä tyhjästä. Siksi seuraavan tilityksen voi hyvin ymmärtää:

”Olen tämän puolueen perustajajäsen ja olen ollut 14 vuotta puheenjohtajana, joten tiedän, mitä tämä puolue edustaa ja mitä se ei edusta. Eikä voi syntyä pienintäkään käsitystä, että tällainen kirjoitus on puolueen kanta.”

Tuossa kiteytyy Perussuomalaisen puolueen johtamisongelma yhdessä kappaleessa. Puolueen kanta, joka on käytännössä sama kuin Timo Soinin kanta, muodostuu Pietarin junassa ja kommunikoidaan puolueväelle Iltasanomien sivujen kautta. Sanotaan, että ”joukkoja johdetaan edestä”. Perussuomalaisissa sana edestä tarkoittaa samaa kuin toimittaja Arja Paanasen kirjoittaman artikkelin kautta.

Timo Soini johtaa puoluetta nöyryyttämällä julkisesti yhtä sen näkyvimmistä kansanedustajista. Itse kukin voi päätellä, mitä tällaisella johtamisella saa aikaiseksi. Puolueen kansanedustajat alkavat toistaa Timo Soinin käsityksiä, koska näin voi parhaiten välttää joutumasta puheenjohtajan ”johtamistoimenpiteiden” kohteeksi. Puolueen entinen varapuheenjohtaja Vesa-Matti Saarakkala sanoutui blogissaan näyttävästi irti ”halla-aholaisuudesta”:

”Selvyyden vuoksi sanoudun täysin irti Jussi Halla-ahon keskiviikkoisista kirjoituksista ja tuomitsen ne ja kuten tähänkin asti, sitoudun toisten poliittisten toimijoiden, mukaan lukien Halla-ahon, kannanottoihin vain tapauskohtaisesti.”

Alun perin Saarakkala ilmoitti myös tukevansa rangaistusta Halla-aholle ja olisi kuulemma tukenut myös Soinin ehdottamaa kuukauden jäähyä. Tämän tekstin Saarakkala on kuitenkin poistanut blogistaan.

Kun puoluetta johdetaan Iltasanomien sivuilta, silloin on varminta iritisanoutua epähenkilöksi julistetun ajatuksista. Saarakkala ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner ovat ymmärtäneet tämän. Soinin johtamistyylillä puolueeseen ei kasva itsenäisesti ajattelevia ja omillaan toimeen tulevia poliitikkoja vaan perässähiihtäjiä.

Ajattelu kielletty

Timo Vihavainen puolusti ainoana julkisuuden henkilönä Halla-ahon oikeutta ajatella ääneen. Vihavainen voi tehdä näin, koska hän ei ole Perussuomalaisten kansanedustaja. Vihavainen asettaa ensiksi Halla-ahon puheet oikeisiin mittasuhteisiin:

”On aivan turhaa edes todistella, miten absurdia on kieltää historiallisten paralleelien ja ajatuskokeiden julkinen esittäminen, saati niiden esittäminen kaveripiirissä, jossa itse kukin on vapaaehtoisesti mukana. Vetoaminen siihen, että henkilö on vastuullisessa asemassa, kun hänet on kansan äänillä valittu sen edustajaksi ja sen vuoksi sananvapautensa puolesta rajoitettu, ei voi vakuuttaa ketään.”

Median roolista Vihavainen sanoo:

”Näinä poliittisen korrektiuden aikoina sananvapaus ei ole enää korkeassa kurssissa ja toimittajat ovat ensimmäisinä sitä kaventamassa, takaahan tämä hovikelpoisuuden niin sanotuissa älymystöpiireissä.”

Voidaan myös kysyä, onko muokkaako media omalla sensaatiohakuisuudellaan poliitikoista ympäripyöreitä latteuksia suoltavia teflon-ihmisiä, joille puheen ulkoinen olemus on tärkeämpää kuin sisältö.

Vaikka ”kuolleen puun media” onkin taantuva toimiala, se yrittää yhä pitää kynsin hampain kiinni yksinoikeudestaan välittää poliitikkojen lausuntoja tavallisille kansalaisille. Internetin aikana tämä tosin on käynyt aiempaa vaikeammaksi, koska median harjoittaman tahallisen väärinymmärtämisen, vääristelyn ja tiedon pimittämisen voi itse käydä tarkistamassa alkuperäisestä lähteestä.

Halla-ahon tulevaisuus

Halla-aho itse sanoi ottavansa opiksi ja pyrkivänsä siistimään sanomisiaan. Moni pitää tätä hyvänä asiana. Itse ajattelen tästä vähän samalla tavalla kuin perusrehdin oloinen perussuomalainen Hemmo Koskiniemi, kun hän pohdiskelee Halla-ahon vaihtoehtoja:

”Jatkaako omaksumalla avointa vapaata vuorovaikutusta sosiaalisessa mediassa vai tyytyäkö median pakkopaitaan ja perinteiseen kansanedustajan rooliin ja mielikuvaan.”

”Suomalainen politiikka on etääntynyt kansasta ja ilmeisesti sellaisena se halutaan pitääkin.”

Ryhtyykö Halla-aho ympäripyöreitä latteuksia laukovaksi teflon-poliitikoksi vai jatkaako hän mustan huumorin viljelemistä jatkossakin.? Ensimmäinen vaihtoehto tarkoittaisi antautumista median ja Timo Soinin edessä ja muuttumista ”rammaksi ankaksi”. Minusta hänen kannattaa edelleenkin olla oma itsensä, vaikka se tarkoittaisi, että Soinin puukko täytyy silloin tällöin kaivaa selästä.

Halla-aho on kuitenkin tehnyt toiminnallaan selväksi, että hän ei ole hajottamassa Perussuomalaista puoluetta. Jos puolue joskus hajoaa, sen tekee joku muu, mahdollisesti Timo Soini itse. Perussuomalaiset kestää puolueena hakkaraiset ja halla-ahot mutta ei välttämättä puheenjohtajaa, joka johtaa puoluetta impulsiivisesti ja varjelee mustasukkaisesti omaa 14 vuoden johtajuuttaan.

Soini jatkaa johtamistaan perjantain Helsingin Sanomissa:

”Minä en pidä nimimerkkikirjoittelusta enkä siitä, että puhutaan kahdella kielellä. Kun puheenjohtaja näyttää korttinsa, on muidenkin näytettävä omansa”.

Soini viittasi tällä vaatimukseensa avoimesta äänestyksestä Halla-ahon rangaistuksesta päätettäessä. Ihmettelen vain, kuka Perussuomalaisten kansanedustajista kirjoittaa nimimerkillä. Ihmettelen myös, miten puolueessaan jakamatonta luottamusta nauttiva johtaja voi olla noin pikkumainen ja epävarma omasta asemastaan, kuin mitä HS:n artikkeli antaa ymmärtää. Nimimerkkikirjoittajana sanon omasta puolestani, että en ole Perussuomalaisten jäsen enkä ole puolueen toiminnassa mukana millään tavalla.

9 kommenttia:

Kari kirjoitti...

Demokratian kannalta puoluediktatuurilla ja sotilasdiktatuurilla ei ole juurikaan eroa. Pikemminkin ne ovat olleet toistensa kilpakumppaneita vallan haalinnassaan(joka samalla aina on myös väkivaltaa), joten puolue-junttien tyrmistys ja hermostuneisuus on ymmärrettävää.

Suomalainen Puoluedemokratian valta perustuu pääasiassa nykypuolueiden äitipuolueiden väkivaltaisiin vallankaappauksiin, aivan kuten Kreikan sotilasjuntallakin.

Jo muinaiset puolue-kreikkalaiset väittivät demokratian olevan rahvaan tyranniaa, joten ei ihme, että
Lipponenkin väitti edellisten vaalien olleen "junttien" vaalit. Taisi sokea kana löytää samalla jyvän kansaa/rahvasta halveksiessaan.

Jokainen miettiköön tykönänsä, tuottaako nykyinen systeemi kansan oikeuksien ja sananvapauden puolustajia, vaiko omahyväisiä ja kiivaasti reviirejään(puolueita) puolustavia sokeita kanoja, jotka nokkivat kaikkea ja kaikkia, jopa omiaan.

Pikkupoika kirjoitti...

Juuri näin. Tuosta Totuuden kirjoituksesta jäi lainaamatta ehkä kaikkein paljastavin kohta (loppu).
Soini kertoo halunneensa punnita ryhmän luottamusta sekä Halla-ahoon että itseensä.

Osa perussuomalaisten vannoutuneista kannattajista tuntuu pitävän Soinia jonain äärettömän kovana poliittisena pelurina ja taktikkona. Todellisuudessa näyttäisi, että Soini toimii kovinkin impulsiivisesti ja harkitsemattomasti, kun tuntee että hänen asemansa on edes jotenkin uhattuna.

Myöskään Soinin poliittiset linjaukset eivät tarkemmassa syynissä tunnu kovinkaan johdonmukaisilta. Tämä tulee erityisesti esille talouspolitiikassa, joka perinteisesti on ollut kovin vasemmistolaista. Nyt kuitenkin tämä Soinin europolitiikka, josta hän tuntuu tuntevan suurta ylpeyttä, on kuin suoraan klassista liberalismia talouspolitiikassaan suosivan UKIP:n (Nigel Farage & co) käsialaa. Jopa retoriikkaa myöden.

Vasarahammer kirjoitti...

Äskettäin huomasin, että Soini on nykyisin Telegraphin blogisti James Delingpolen kaveri.

"What you get, at the very least, if this goes on are Soviet-Union-level extremes of authoritarianism, control, economic stagnation, waste and abject misery.

And that's the upbeat scenario in the very unlikely event that this "soft fascist" tyranny – as my new friend Timo Soini called it the other day – endures for any length of time."

Delingpole on tuttu tyyppi ilmastonmuutosjutuista.

Vaikka Farage on retorisesti korkeammalla tasolla kuin Soini, hän on puoluejohtajana samaa tasoa tai heikompi kuin jäljittelijänsä.

EU Referendumin pitäjä Richard North on työskennellyt Faragen alaisuudessa eikä erityisemmin arvosta hänen johtajuuttaan.

Silti Faragen esitykset europarlamentissa ovat aina hauskaa katsottavaa ja osuvat usein oikeaan.

Enemmistövaltuutettu kirjoitti...

Mitä Soini pelkää?

Hän näyttää käyttäytyvän itsetuhoisesti pyrkiessään taltuttamaan Halla-ahon.

Ehkä Soini salaa tykkäisi pienemmästä puolueesta ja vähemmästä vastuusta.

Soini ei ole vieläkään toipunut menestyksestä, joka uhkasi johtaa hänet vastuunalaiseen asemaan.

No, tämä on tietysti am atööripsykologisointia. Mutta psyyke se Soinillakin on.

Selittäköön joku toinen paremmin, jos tuntee kutsumusta.

Valtakilvoittelu on tietysti se tavanomaisin selitys. Se kannattaa ehkä nyt jättää huomiotta, sen kaikki tiedostavat muutenkin.

juge kirjoitti...

Tästä on kyse:

http://www.kaleva.fi/jari/nayta/309555

(huomatkaa että kuva on kuukausia vanha)

Kulttuurhistorioitsija matkakuvaaja kirjoitti...

Ihmettelen uutistaustoissa tästä vaikenemista aiemmin?

New Militant Group Claims Murder of Shiite Lawyer in Karachi ...
- [ Käännä tämä sivu ]
www.globalterroralert.com/.../858-new-militant-group-claims-... - Välimuistissa
12 Aug 2011 – New Militant Group Claims Murder of Shiite Lawyer in Karachi, Pakistan ... Abu Suleiman: "This is a call to every Muslim in Finland to behead this infidel as ... on Finnish Muslims to murder right-wing activist Seppo Olavi Lehto. ...

AL-QAIDA ISSUES DEATH FATWA ON FINNISH FILTH BLOGGER ...
- [ Käännä tämä sivu ]
tundratabloids.com/.../al-qaida-issues-death-fatwa-on-finnish-filth-blogger-...
8 hours ago – Seppo Lehto is in fact a filth blogger, anti-Semite and a racist, as well as having ... al-Nasser, is spreading calls on the Internet to kill the Finnish right-wing extremist. ... Al-Nasser, urges Muslims in a message to murder Lehto. ..... Church Aid, Finnish -Israel Relations, Finnish activists, Finnish Anti-Semites ...
Lisää ed. 24 tunnin tuloksia
Dr. Ayman al-Zawahiri: “And Be Neither Weakened Nor Saddened”
- [ Käännä tämä sivu ]
www.flashpoint-intel.com/.../860-dr-ayman-al-zawahiri-and-b... - Välimuistissa
29 Aug 2011 – About Finland it is another case and i cant write about this now, ... 8 hours ago - View »; Abu Suleiman: "This is a call to every Muslim in Finland to behead ... on Finnish Muslims to murder right-wing activist Seppo Olavi Lehto. ...

LS kirjoitti...

Democracy = Mob Rule
- LS

Kun mies vie toiselta auton, kyseessä on ryöstö. Kun saman tekee miesjoukko, puhutaan järjestäytyneestä rikollisuudesta. Kun joukko järjestää äänestyksen ja ottaa auton enemmistöpäätöksellä, sitä kutsutaan demokratiaksi.
- Oskari Juurikkala

Kari kirjoitti...

LS: "Kun joukko järjestää äänestyksen ja ottaa auton enemmistöpäätöksellä, sitä kutsutaan demokratiaksi."

Mielestäni kyse on sosialidemokratiasta.

herranen kirjoitti...

Osa perussuomalaisten vannoutuneista kannattajista tuntuu pitävän Soinia jonain äärettömän kovana poliittisena pelurina ja taktikkona.

Totuuden nimessä on sanottava, että myös media spinnaa minkä tahansa Soinin päätöksen loistavaksi taktiseksi vedoksi.