tiistaina, syyskuuta 14, 2010

Ruotsin vaaleista vielä

Olen joskus pitänyt epäuskottavana norjalaisen bloggaaja Fjordmanin väitettä, jonka mukaan itse itseään ”antifasisteiksi” kutsuvat huligaanit toimisivat Ruotsin poliittisen eliitin hiljaisella suostumuksella ja että ”antifasistien” annetaan tehdä likainen työ eliitin puolesta. Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt todisti Helsingborg Dagbladissa Fjordmanin väitteen täysin oikeaksi.

Reinfeldt kommentoi Ruotsindemokraattien kohtaamaa vaalikokousten häirintää ja poliittista väkivaltaa seuraavasti:

”Haluaisin korostaa, että niiden, joiden tarkoituksena on edistää me vastaan he -ajattelua ja nähdä ihmisten väliset suhteet perusteiltaan vihamielisellä tavalla, ei kannata ihmetellä, jos sellaista tapahtuu.”

Reinfeldtin näkemyksen mukaan Ruotsindemokraattien varsinaisena ajatuksena on käyttää hyväksi tapahtunutta ja yrittää esiintyä puolustuskyvyttöminä. Toki Reinfeldt myös otti etäisyyttä kaikenlaiseen väkivaltaan ja uhkailuun eli oli kunnon poliitikon tavoin samanaikaisesti kahta eri mieltä.

Svenska Dagbladet tuomitsee väkivallan

Reinfeldtin lausunnosta tekee ihmeellisen se, että Ruotsindemokraatteihin kohdistuva poliittinen väkivalta on tuomittu porvarillisen Svenska Dagbladetin pääkirjoitussivuilla. Pääkirjoitustoimittaja Per Gudmundsson kirjoitti viitaten puolueen jäseniä kohtaan tehtyihin väkivallantekoihin:

”Ei ole olemassa mitään selityksiä. Useat poliitikot ovat jo vetäytyneet väkivallantekijöiden hiljaisiksi pelottelemina. Ahdistelutapaukset ovat vakava uhka demokratialle. On ihme, että kukaan ei ole kuollut.”

Törkein tapaus sattui viime viikolla, kun ”antifasistiset aktivistit” hyökkäsivät nuoren ruotsindemokraattipoliitikon kotiin ja viilsivät veitsellä hakaristin tämän otsaan. Kaksi naamioitua miestä tunkeutui 24-vuotiaan David von Arnold Antonin kotiin. Toinen miehistä piti Antonia paikallaan ja toinen tatuoi hakaristin otsaan. Lähtiessään miehet ottivat mukaansa kannettavan tietokoneen ja käteistä rahaa.

Väkivalta on tietysti vain jäävuoren huippu. Helsingissä ilmestyvä vasemmistoliberaali Hufvudstadsbladet kirjoittaa Ruotsindemokraattien vaikeuksista värvätä ehdokkaita. Lehti siteeraa puoluesihteeri Björn Söderiä, joka sanoo:

”Politiikallemme on kysyntää, mutta meillä on vaikeuksia tarjota ehdokkaita. Tämä taas johtuu tavasta, jolla meitä kohdellaan, sosiaalisesta stigmatisoinnista.”

Söder viittaa kahteen länsiruotsalaiseen ehdokkaaseen joiden ikkunat rikottiin äskettäin. Lisäksi monet Ruotsindemokraattien listoilta valitut kunnanvaltuutetut ovat luopuneet kesken kauden eikä puolueen listalta ole löytynyt varamiestä.

Tukea Tanskasta

Moraalista tukea Ruotsindemokraatit ovat saaneet ainoastaan Tanskasta ja erityisesti esikuvaltaan Tanskan kansapuolueelta, jonka puheenjohtaja Pia Kjaersgaard esiintyi Ruotsindemokraattien vaalitilaisuudessa viime lauantaina. Puheessaan Kjaersgaard perusteli puuttumistaan Ruotsin vaaleihin toisaalta sillä, että ruotsalaismedia ja ruotsalaiset poliitikot ovat usein käyttäneet Tanskaa kauhuesimerkkinä, ja toisaalta viittaamalla sananvapauden heikkoon tilaan Ruotsissa:

”En ole tullut tänne sekaantumaan Ruotsin sisäpolitiikkaan, koska se kuuluu Ruotsin kansalle.”

”Ei, olen saapunut, koska tietyistä eroista huolimatta ruotsalainen julkinen keskustelu muistuttaa minua tanskalaisesta keskustelusta 10 – 15 vuotta sitten.”

”Ja olen saapunut Ruotsiin, koska se koskee myös Tanskaa. Emme voi istua kädet ristissä ja katsella vierestä Ruotsin poliittista kehitystä.”

”Kun Ruotsi antaa oleskelulupia tuhansille maahanmuuttajille joka vuosi, se koskee myös Tanskaa.”

”En voi olla hiljaa, kun Ruotsin hallitseva eliitti yrittää tukahduttaa sananvapauden kaikin mahdollisin keinoin.”

Puheessaan Kjaersgaard viittasi ruotsalaisvaikuttajien hänestä antamiin lausuntoihin. Kirjailija, palestiinalaisaktivisti ja vasemmistoälykkö Jan Guillou kutsui Kjaersgaardia vaarallisemmaksi kuin Osama bin Ladenia. Guilloun lausunto päätyi Tanskan Kansanpuolueen puoluetoimiston seinälle ja sille naurettiin pitkään ja hartaasti.

Banaanivaltion vaalit

Mielipidetiedustelujen mukaan porvarillinen Allianssi olisi voittamassa vaalit ja saamassa enemmistön valtiopäiville. Mona Sahlinin johtama punavihreä liittouma ei ole kyennyt saavuttamaan äänestäjien luottamusta. Ruotsindemokraatit on luultavasti pääsemässä valtiopäiville mutta ei saavuta vaa'ankieliasemaa, jota molempien suurten puolueiden johtohenkilöt pelkäävät.

Kumpikin vaalien pääosapuolista on kieltäytynyt yhteistyöstä Ruotsindemokraattien kanssa. Pääministeri Reinfeldt on väläyttänyt yhteistyötä Ympäristöpuoleen kanssa siinä tapauksessa, jos Allianssi ei saavuta ehdotonta enemmistöä.

Mikä tahansa vaalien tulos onkaan, vaalijärjestelyt, poliittinen väkivalta ja vaalikokousten häirintä antavat synkän kuvan rauhallisena pidetyn naapurimaamme poliittisesta järjestelmästä, joka muistuttaa päivä päivältä enemmän kolmannen maailman banaanivaltioiden vastaavaa.

2 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Kiitoksia taas. Vaikka tässä naapurivaltiossa ollaankin, ei minun juuri tule seurattua Ruotsin asioita. Tämä kyllä selventää sen, miksi tanskalainen Kyllä nolottaa tv-sarja (ti klo 2130) niin huoletta käyttää maahanmuuttajia sketseissään. Eilisessä jaksossa päähenkilö Frank luuli mustan miehen varastaneen autonsa ja pari viikkoa sitten tiibetiläinen munkki unohdettiin ajelehtimaan Itämerelle. Kannattaa katsoa, on telkkarin paras ohjelma.

Bogreol kirjoitti...

Jyllands Postenissa otsikolla Tolerante eller naive? käsiteltiin tänään kyselytutkimusta ruotsalaisten asenteesta maahanmuuttajiin. Ruotsin maahanmuuttokeskustelu on ollut paljon vaiennetumpaa kuin Tanskan, mikä heijastuu mielipiteisiin. Ruotsalaisista vai 20% on sitä mieltä, että maahanmuuton vaikutukset yleensä negatiivisia, tanskalaisilla tämä luku on 42. Ruotsissa ei ole ollut hyväksyttävää puhua negatiivisesti maahanmuuttajista ryhmänä : siinä missä tanskalainen sanoo ongelmien johtuvan islamista tai maahanmuutosta, ruotsalainen sanoo niiden johtuvan köyhyydestä. Mutta skeptisyys ruotsalaistenkin keskuudessa on koko ajan lisääntymässä.