maanantaina, kesäkuuta 28, 2010

Väärän tietoisuuden torjuntaa

Suomenkielinen Wikipedia kertoo väärästä tietoisuudesta seuraavaa:

”Väärä tietoisuus on marxilainen oletus, jonka mukaan aineelliset ja institutionaaliset tekijät johtavat työväenluokkaa (ja kenties muitakin luokkia) harhaan kapitalismin luonteen suhteen.”

Jos työläistä kiinnostaa enemmän se, mitä hän palkallaan saa, kuin häneen työnantajan taholta kohdistuva riisto, työläinen on väärän tietoisuuden vallassa. Kapitalistinen hapatus siis viekoittelee työläisiä pois vallankumouksellisesta toiminnasta. Väärä tietoisuus käsitteenä on omaksuttu myös muissa ideologioissa kuten radikaalifeminismissä.

Väärää tietoisuutta voi kuitenkin torjua. Tässä kirjoituksessa kerron torjuntakeinoista esimerkkien avulla.

Gazan kesäleirit

YK:n pakoilaisavun järjestö UNRWA pitää yllä lasten kesäleirejä Gazan kaistaleella. Äskettäin 20 naamioitua ”asemiestä” hyökkäsi yhteen leiriin ja tuhosi leirin kalustusta mm. sytyttämällä tulipaloja sekä viiltelemällä telttoja, leluja ja muovisen uima-altaan. Hyökkäys oli toinen kuukauden sisällä.

UNRWA:n lisäksi myös Gazaa hallitseva Hamas-järjestö pitää yllä kesäleiritoimintaa lapsille. Hamasin leireilla lapset oppivat islamia, sotilaallista marssimista, ratsastusta ja uintia. Virallisesti Hamas-järjestön edustaja tuomitsee iskun, kuten oheiselta Al-Jazeera -kanavan videolta voi kuulla.Todellisuudessa iskun tekijöitä tuskin koskaan saadaan vastuuseen teostaan.

Edellä linkitetty AP:n uutinen tietää kertoa:

...viime vuonna Hamasin kansanedustaja kävi julkista kampanjaa YK:n kesäleiriohjelmaa vastaan.”

”Viime kuukausina Hamas on alkanut aiempaa voimakkaammin soveltaa tiukkaa islamin versiotaan Gazan jokapäiväiseen elämään.”

YK:n ylläpitämällä kesäleirillä ei opeteta islamia. Lisäksi tytöt ja pojat leikkivät keskenään ilman rajoituksia toisin kuin Hamasin kesäleireillä. Näin lapset oppivat väärää tietoisuutta, jota torjutaan antamalla terroristien tuhota kilpaileva kesäleiri.

Onneksi YK:n paikallinen edustaja John Ging tietää, kuka on todellinen syyllinen:

”Hän totesi, että se [hyökkäys] osoittaa, kuinka tärkeää on muuttaa paikallisia olosuhteita, jotka synnyttävät ekstremismiä.”

Sanoja ei ole tarkoitettu Gazan kaistaletta hallitsevalle Hamasille vaan Israelille.

Äärivasemmisto ja Saksan lippu

Berliinissä vasemmistoanarkistit ovat Local.de-sivuston mukaan ahdistelleet Saksan jalkapallomaajoukkuetta kannattavia maahanmuuttajia. Vasemmistolaiset ovat olleet erityisen aktiivisia maahanmuuttajavaltaisella Neuköllnin alueella, jossa asuu paljon turkkilais- ja arabitaustaisia maahanmuuttajia.
”Aktivistit” ovat poistaneet ja tuhonneet kauppojen ja ajoneuvojen ulkopuolella liehuvia Saksan lippuja, koska heidän mukaansa ylevä isänmaallisuus herättää eloon Kolmannen valtakunnan vastenmielisen nationalismin.

Kännykkäkaupan omistaja Ibrahim Bassal ja hänen serkkunsa Badr Mohammed, joka on tunnettu kristillisdemokraattien poliitikko, hankkivat 20 metriä pitkän lipun 500 eurolla. Bassal kertoi Berliner Morgenpostille loukkauksista, joita hän on saanut paikallisilta vasemmistolaisilta.

Viime päivinä tilanne on pahentunut, sillä anarkistit ovat yrittäneet poistaa lipun neljä kertaa ja jopa sytyttäneet sen kerran tuleen. Kerran ryhmä ”aktivisteja” pääsi liikkeen katolle ja onnistui leikkaamaan lipun irti.

Bassalin suku yhdessä naapurien kanssa on järjestänyt lipulle öisen vartioinnin. Bassal ja Mohammed sanoivat yhteen ääneen:

”Emme anna heidän riistää ylpeyttämme.”

Der Tagesspiegelin mukaan Bassal on kuitenkin päättänyt poistaa lipun ja asettaa sen näytille vain Saksan maajoukkueen pelipäivinä. Myös muut paikalliset asukkaat ovat kertoneet, että he eivät jätä lippuja vartioimatta.

Bassal ja hänen serkkunsa kärsivät väärästä tietoisuudesta. He eivät suostu asettumaan uhrin rooliin vaan pönkittävät heitä sortavaa saksalaista yhteiskuntaa. Väärää tietoisuutta torjutaan tuhoamalla sortovallan symbolit ja estämällä julkinen tuenosoitus sortovaltaa pönkittävälle Saksan maajoukkueelle.

1 kommentti:

Ironmistress kirjoitti...

Ruukinmatruuna on myös tarkastellut väärän tietoisuuden käsitettä itsekin.