keskiviikkona, helmikuuta 24, 2010

Euroja Pachaurille

Tuon otsikon alla olevassa tekstissä EU-Referendum -blogi summaa yhteen IPCC:n puheenjohtaja Rajendra Pachaurin ja Euroopan Unionin keskinäisen riippuvuussuhteen. Pachaurille kyse oli rahasta, kun taas Euroopan Unioni tavoitteli Pachaurista tukijaa omalle ilmastoagendalleen.

EU Referendumin Richard North kirjoittaa:

”EU:n kiire tukea Pachaurin instituuttia, joka sisäpiiriläisten mukaan tuottaa ”heikkotasoista tiedettä”, herättää epäilyksiä, että EU pyrkii vaikuttamaan IPCC:n puheenjohtajaan edistääkseen eurooppalaista ilmastoagendaa ja varmistaakseen, että tämä pidättäytyy tukemasta kehittyviä maita kuten Pachaurin kotimaata Intiaa ja samalla sivuuttaa Yhdysvallat.”

”Toisaalta Pachauri altistaessaan itsensä eurooppalaisten pelinappulaksi hyväksymällä miljoonien eurojen lahjoitukset instituutilleen on enemmän huolissaan omasta taloudellisesta hyvinvoinnistaan kuin roolistaan kansainvälisen yhteisön puolueettomana edustajana.”

Pachaurin TERI-instituutti on ollut mukana yhteensä 56 miljoonan euron arvoisissa projekteissa sen jälkeen, kun hänestä tuli IPCC:n puheenjohtaja vuonna 2002.

Suomen rooli

Suomi tuli mukaan Pachaurin instituutin rahoittajaksi vuonna 2004, kun Ilmatieteen laitos ryhtyi yhteistyöhön TERI-instituutin kanssa rakentamalla ilmansaasteiden mittausaseman ja siirtämällä osaamista TERI-instituutin tutkijoille. Suomalaisen veronmaksajan rahaa on tähän mennessä palanut hieman yli puoli miljoonaa euroa, ja vajaa puoli miljoonaa on vielä käyttämättä.

Suomen eri hallitukset ovat pyrkineet edistämään suomalaisen ympäristöteknologian markkinointia mm. Intiassa. Tarkoituksena on ollut synnyttää "uusi Nokia" käyttämällä hyväksi ilmastonmuutosta ja sen varjolla toteutettavia toimenpiteitä.

Apuna tässä on käytetty Rajendra Pachauria ja hänen johtamaansa TERI-instituuttia. Ilmatieteen laitoksen miljoonan euron projekti rahoitettiin Ulkoministeriön rahoista, ja sen tarkoituksena ei ollut selvittää Intian niemimaan yllä leijuvan ruskean pilven koostumusta tai Himalajan jäätiköiden sulamista vaan edistää suomalaista vientiä rahoittamalla TERI-instituuttia.

Finpron edustaman Cleantech Finland -tavaramerkin alle ryhmittyneet suomalaisyritykset sponsoroivat TERI-instituutin järjestämää Delhin kestävän kehityksen seminaaria yhdessä Suomen ulkoministeriön kanssa. Tuon seminaarin yhteydessä Pachauri sai Valkoisen ruusun ritarikunnan komentajamerkkinsä.

Säälittävää selittelyä

Tieto IPCC:n uskottavuuden horjumisesta on yllättäen kantautunut normaalisti sokean ja kuuron suomalaismedian korviin. Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas ja hallituksen ”ilmastopoliittinen erityisasiantuntija” Oras Tynkkynen ovat kuorossa vakuutelleet, että IPCC:n viimeisimmän raportin virheet ovat merkityksettömiä ja että tiede, johon käsitys ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta perustuu, lepää vankalla pohjalla.

Valitettavasti toimittajat (Sakari Kilpelä Ykkösaamussa ja Lauri Karhuvaara Huomenta Suomessa) eivät ole tehneet kotiläksyjään ja jättivät ikävät kysymykset kysymättä. Taalas nimittäin on ollut puhumassa Highnoon-projektin avauksessa. Kyseisen projektin Powerpoint-kalvoissa väitetään, että todennäköisyys Himalajan jäätiköiden sulamiselle ennen vuotta 2035 on erittäin korkea.

Perusteettomaksi osoitettua jäätiköiden sulamisväitettä on käytetty perusteena mm. tuon Highnoon-projektin rahoitukselle. On käsittämätöntä, että suomalaismedia joko vaikenee koko asiasta tai käsittelee sitä puolivillaisesti.

Ilmatieteen laitos on mukana lukuisissa ilmastonmuutokseen liittyvissä projekteissa, jotka EU rahoittaa joko kokonaan tai osittain. Näitä ovat

  • Euroopan hiilitaseen laskentaan liittyvä CARBOEUROPE (budjetti 25 miljoonaa euroa)

  • ilmakehän koostumuksen muutosta tutkiva ACCENT (budjetti 13 miljoonaa euroa)

  • ilmastonmuutoksen vaikutuksia selvittävä ENSEMBLES (budjetti 22 miljoonaa euroa)

  • otsonin ja ilmaston yhteyksiä tutkiva SCOUT-03 (budjetti 23 miljoonaa euroa)

  • suuren mittakaavan ympäristöriskejä selvittävä ALARM (budjetti 16 miljoonaa euroa)

Sen lisäksi, että juuri sinä suomalainen veronmaksaja osallistut näiden projektien kustannuksiin, ne vaikuttavat omaan elämääsi ilman, että sinulla on mahdollisuutta äänestää niistä. Nämä projektit todennäköisesti maksavat veronmaksajille ja yrityksille satoja miljoonia euroja.

Kun nämä projektit ovat valmistuneet, niiden tulosten perusteella laaditut direktiivit hyväksytään Euroopan parlamentissa määräenemmistöllä ja mahdollisesti muutamilla lisäyksillä varustettuna, minkä jälkeen kansalliset parlamentit hyväksyvät direktiivit sellaisenaan ilman mahdollisuutta vaikuttaa niiden sisältöön.

3 kommenttia:

Niko kirjoitti...

Herranjestas noita summia. Miten ihmeessä ne muka tarvitsee noin paljon rahaa ilmastotutkimukseen? Meinaako ne rakentaa joka projektia varten uuden uutukaisen toimistotalon suurkaupungin keskustaan?

Pikkupoika kirjoitti...

Juha-Pekka Tikka näyttää olevan blogin aktiivinen lukija. Vaikka ihan kiva, että meidän bloggaajien työtä arvostetaan niin paljon että niistä riittää myös "valtamediaan", olisi mielestäni kuitenkin ihan kohtuullista tehdä joku maininta lähteestä tai (ainakin minun tapauksessa) vaikka heittä maililla. Jookos, Juha-Pekka?

Verkkolehden 1. artikkeli perustui ihan täysin minun (ja Pasin laajemmalti) julkaisemaan tietoon. Tämä jälkimmäinen taas "lainaa" rankasti Vasarahammerin (jonka tiedän olevan eri henkilö kuin Juha-Pekka) työn tuloksia.

Vasarahammer kirjoitti...

Tikka sentään seuraa suomalaisia ja muitakin poliittisia blogeja. Nämä karhuvaarat ja kilpelät vain puhuvat tyhjiä eivätkä tee kotiläksyjään ennen haastatteluja. Näin Oras Tynkkysen ja Petteri Taalaan kaltaiset selviävät haastatteluista vain ulkoa opeteltuja mantroja toistamalla.

Yksi Suomen parhaista journalisteista on tällä hetkellä Tuomas Enbuske, jonka radio-ohjelmat tosin jäävät useimmilta kuulematta mutta joka perehtyy käsiteltävään asiaan ja saa vieraistaan enemmän irti kuin aiemmin mainitsemani tusinajampat.