torstaina, tammikuuta 07, 2010

Tavat, arvot ja asenteet

Pieni tauko kirjoittamiseen tuli osittain tarkoituksella ja osittain vahingossa. Tämä kirjoitus piti kirjoittaa jo viikonloppuna, mutta se tulee vasta nyt.

Sellon murhaajasta ja hänen motiiveistaan on kirjoitettu paljon. Tässä vaiheessa selvää on, että murhaaja valitsi uhrinsa tarkoin ja surmasi entisen naisystävänsä äärimmäisen julmalla tavalla. Tekotapa antaa aiheen olettaa, että hän ei tappanut ensimmäistä kertaa.

Kun suurin piirtein ikäistäni miestä verrataan Jokelan, Kauhajoen ja Myyrmannin surmaajien kaltaisiin ahdistuneisiin koulupoikiin, viranomaisilla ja poliittisilla päättäjillä on pulaa hyvistä selityksistä. 43-vuotias Ibrahim Shkupolli ei ollut mikään teini-ikäinen luuseri vaan aikuinen mies, joka kävi töissä. Samaa ei voi sanoa monista hallituksen markkinoimista työperäisistä maahanmuuttajista.

Tappavat ihmisoikeudet

Jokelan, Myyrmannin ja Kauhajoen murhaajilta puuttui elämäkokemuksen lisäksi muutakin sellaista, jota Shkupollilla jo oli, nimittäin aiempi rikostausta. Koska Shkupolli ei ollut Suomen kansalainen, hänet olisi ainakin teoriassa voitu karkottaa maasta aiemmin tekemiensä rikosten perusteella.

Shkupollin teot Sellon kauppakeskuksessa osoittivat poikkeuksellista kylmäverisyyttä ja raakuutta, mikä sai jopa pääministerin ihmettelemään, miten Shkupollin kaltaisella voi edelleen olla voimassa oleva oleskelulupa.

Oheisessa Ylen jutussa kerrotaan vähän syitä sille, miksi vain joka kymmenes rikokseen syyllistynyt ulkomaalainen karkotetaan maasta:

”Nykyisin tehdään alle sata karkotuspäätöstä vuodessa. Niistäkin suuri osa kaatuu jopa vuosia kestävällä valituskierroksella hallinto-oikeuksissa, ja jäljelle jääviä arvostellaan julkisuudessa epäoikeudenmukaisina.”

Vuosikymmenten kuluessa ihmisoikeudet ovat nousseet lain noudattamista tärkeämmäksi periaatteeksi. Ihmisoikeudet estävät Shkupollin kaltaisten rikollisten karkottamisen maasta. Sen sijaan ihmisoikeudet eivät suojelleet Shkupollin ex-naisystävää, joka sai kestää miehen harjoittamaa terroria vuosikaudet ja jota puolustaneet ystävät ja työtoverit saivat myös tuta Shkupollin ihmisoikeuksien voiman käytännössä.

Suomessa on satoja, ehkä tuhansia ihmisiä, jotka kiillottavat omaa kilpeään ihmisoikeuksilla ja lisäksi saavat elantonsa niistä. Siksi ulkomaalaisten rikollisten karkottaminen on vaikeaa ja veronmaksajalle kallista. Siksi vain törkeimpiin rikoksiin syyllistyneitä edes yritetään karkottaa.

Valtion ongelmanratkaisu

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero osaa edeltäjäänsä paremmin myötäillä esimiestensä houreita ja päähänpinttymiä. Hän sanoi radiohaastattelussa ennen Shkupollin nimen paljastamista, että mielenterveystyöhön ja maahanmuuttajien kotouttamiseen pitäisi saada lisää resursseja.

Paatero voi olla oikeassa siinä, että Shkupolli ei ollut kunnolla ”kotoutunut” eli sopeutunut suomalaiseen elämänmenoon. Shkupollilla saattoi myös olla mielenterveysongelmia. Kotoutumisen puutteista kertoo se, että hän ratkaisi henkilökohtaisen aviollisen kriisinsä entisen kotimaansa verikostokulttuuriin kuuluvalla toimintatavalla.

En kuitenkaan näe, että perinteisellä valtion ongelmanratkaisukeinoilla eli veronmaksajan rahan syytämisellä ratkaistaisiin kotoutumiseen liittyvät ongelmat. Olisi parempi myöntää, että valtion keinot avustaa kotoutumisessa ovat parhaimmillaankin rajalliset. Maahanmuuttaja tuo mukanaan entisen kotimaansa tavat, arvot ja asenteet eivätkä kaikki heistä koe tarpeelliseksi luopua niistä, vaikka ne olisivat ristiriidassa Suomen lakien kanssa.

Shkupolli ei islamiin viittaavasta etunimestään huolimatta ilmeisesti ollut jihadisti, vaikka hänen tapansa kohdella naisia miehen omaisuutena ja tarvittaessa kurittaa fyysisesti on toki useissa islamilaisissa maissa sekä uskonnon siunaamaa että sosiaalisesti hyväksyttyä.

Kotoutumisen epäonnistuminen

Kotoutumisen täydellistä epäonnistumista osoittaa BBC:n artikkelissa kuvattu tapaus. Siinä lapsesta asti Tanskassa kasvanut nuori somali murhasi 22 ihmistä lääketieteen opiskelijoiden valmistujaisseremoniassa Mogadishussa. Hän myös kuoli itse iskussa.

Tanskan tiedustelupalvelu PET:n mukaan kyseessä oli Tanskassa asuva Somalian kansalainen. Uutislähteiden mukaan mies kuului kovan linjan islamilaiseen al-Shahab -ryhmittymään, joka haluaa soveltaa tiukkaa sharia-lakia ja jolla väitetään olevan yhteyksiä Al-Qaedaan. Tanskan tiedustelupalvelun mukaan:

”Useat ihmiset, joilla on yhteyksiä Tanskaan, ovat saaneet militanttia islamilaista koulutusta ja radikalisoituneet. He ovat myös mukana terrorismiin liittyvässä toiminnassa useissa maissa Somalia mukaan luettuna.”

Tavat, arvot ja asenteet eivät sellaisenaan periydy sukupolvesta toiseen vaan saattavat muuttua vanhempien arvoja kiihkeämmiksi ja radikaalimmiksi. Tälle edes Tanskan kaltainen suhteellisen realistisesti maahanmuuttoon suhtautuva valtio ei voisi mitään, vaikka se tuplaisi kotouttamiseen käytetyt verovarat.

Turvapaikka on etuoikeus

Ex-kulttuuriministeri Tanja Karpela kunnostautui länsimaalaisille tyypillisessä oman kulttuurin syyllistämisessä:

”Eikä tämä ole mikään maahanmuuttajaongelma vaan suomalaista arkea.”

Kaikkien suomalaisten miesten pitäisi siis kollektiivisesti syyttää itseään Shkupollin teoista, koska mies ei ole vapautunut sukupuoliroolien kahleista vaan on naista sata vuotta jäljessä. Karpelan seuraava lause kertoo hänestä itsestään paljon:

”Miehisessä ihannekuvassa mies edelleen ottaa ja jättää, mies on elättäjä ja perheen pää. Kun näin ei tosielämässä käy, on miehen kunnia ja naisen henki vaarassa.”

En tiedä, puhuuko Karpela kokemuksen tuomalla varmuudella vai ei, mutta hänen miessuhteensa ovat jääneet lyhytikäisiksi ja entiset miehet ovat varmasti tähän syyllisiä. Sen sijaan Tanjassa itsessään ei ilmeisesti ole ollut mitään vikaa.

Suomalainen heteromies todennäköisesti kestää Karpelan kaltaisten syytökset ja jatkaa rutiininomaista vaimonhakkaamistaan. Sen sijaan suomalaista yhteiskuntaa ei valkoista miestä syyttämällä muuteta paremmaksi. Kannattaisi mieluummin miettiä, miten turvapaikka ja oleskelulupa saataisiin muutettua ihmisoikeudesta etuoikeudeksi. Näin ei kuitenkaan tapahdu niin kauan, kun Karpela ja hänen kaltaisensa saavat päättää asiasta.

8 kommenttia:

octavius1 kirjoitti...

Tekotapa paljasti aika yksiselitteisesti, että kaveri on toiminut pitkään jonkin rikollisjärjestön torpedona ja satavarmasti tappanut useita kertoja aiemmin.

Melenkiintoista oli Paateron lipsauttama tieto siitä, että vastaavan ja pahemman rikosrekisterin (pelkästään Suomessa hankittuna) omaavia työvoimapulan poistajia on kaduilla jo tuhansia.

Heitä ei voi karkottaa, koska:
a. ihmisoikeudet
b. se merkitsisi töitä.

Ok.

Kumitonttu kirjoitti...

Sellon tapauksessa syyllistä ei etsitä toisin kuin Jokelan, Kauhajoen ja Myyrmannin. Kauhajoella vielä yksittäisestä poliisista, joka ei ollut perunut aseenkantolupaa, tehdään syntipukkia, mutta Shkupollin tapauksessa viranomaista, jonka olisi pitänyt edes yrittää esittää Shkupollin karkoittamista, ei edes yritetä selvittää.

Ei sillä, että oikeus missään mielessä tapahtuisi, vaikka "syyllinen" löytyisi, mutta se kuvastaa nykyistä median luomaa poliittista ilmapiiriä. Haluan silti korostaa, että elämässä tapahtuu järjettömiä asioita ilman, että kukaan on suoranaisesti syyllinen.

Huomionarvoista on siis ennen kaikkea se, että maassa olevista ulkomaalaisista vastuu on jaettu niin epämääräisesti, että ketään ei ole edes periaatteessa mahdollista saada vastuuseen. Ja kuten tiedetään, ilman vastuuta ei tehdä järkeviä päätöksiä.

pjt kirjoitti...

Rikoksentekijöiden ihmisoikeudet estävät karkoituksia (Shkupolli ei itse asiassa ole räikein tapaus), mutta Suomessa asuvien, työssäkäyvien ja jopa Suomen kansalaisten vanhempien käännytysprosessit sen sijaan pyörivät hallinnon rattaissa:

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Oikeus+kielsi+egyptiläisen+isöäidin+karkoituksen/1135250875213
http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/10/hallinto-oikeus_kaannytti_liikuntakyvyttoman_irina_antonovan_maasta_1060761.html
http://sites.google.com/site/autamarinaa/

Vasarahammer kirjoitti...

pjt: Shkupollilla oli jotakin, mitä noilla kahdella vanhalla naisella ei ollut eli oleskelulupa.

Juridisesti oleskeluluvan kumoaminen on huomattavasti rankempi toimenpide kuin turvapaikanhakijan käännyttäminen.

Dorga kirjoitti...

Tämä voi kuulostaa epäolennaiselta, mutta onko se myyrmanni varmistettu itsemurhapommiksi. Muistaakseni jäi auki räjähtikö amatöörin pommi vahingossa(mikä tapahtuu amatöörille helposti) vai oliko teko tahallinen. Pikkupoikiahan kiinnostaa kaikki räjähtävä. Oliko mies vain yli-ikäinen papatti leikkeihin vai todella mielisairas? Muistaakseni kumpaakin oletusta tukevia asioita oli julkisuudessa.

Tosin kysymys Jokelan ja Seinäjoen jälkeen ei ole kovin olennainen.

Kari kirjoitti...

Shkupolli toimi oman albanialaisen kunnia/häpeä/verikosto koodeksinsa mukaan todennäköisesti oikein.

Suomessa on säädetty erityislaki kosovoalbaanien tänne haalimiseksi.
Martti Ahtisaari on erityisesti kunnostautunut osmaani-islamismin Eurooppaan rantauttamisessa. Olemme ilmeisesti suurkiitoksen velkaa sosiaalidemokratialle?

piippumies kirjoitti...

Tässä kohtaa on tärkeää muistaa se rutiininomainen tappaminen, jota siis s u o m a l a i n e n, valkoinen heteromies harjoittaa muun ikävän iltapäivätoiminnan välitauoilla.

Tämähän ei tietysti missään nimessä koske uskonto- ja värisuojattuja "suomalaisia", oletettavia heteromiehiä.

Olisikin suotavaa, että seuraavassa joukkotuhonnassa, joka muuten taatusti viellä tulee piemmin ko mokuttaja osaa huutaa ihmisoikeuksia, että uhrien joukossa olisi esim Karpela ja kaltaisiaan arvoja kantavia tissinkantotelineitä. Kyllä, pelkkiä tissinkantotelineitä, ei moisia voi hyvällä tahdolakaan kutsua Naisiksi. Se olisi tuon hienon sukupuolen halveksumista.

Kullervo Kalervonpoika kirjoitti...

Mitä enemmän luen muiden kommentteja, tutustun tapahtuman taustoihin ja tutkin asiaa, sitä enemmän olen vakuuttuneempi siitä mitä epäilin omassa blogikirjoituksessani:

Kysessä on hirvittävä tapahtuma joka on väärän ja ajattelematton politiikanteon sekä poliisin (koskee myös sisäministeriön kansliapäällikköä) ylijohdon ja toimimattoman organisaation summa.

En edelleenkään syyllistä kentäpoliiseja - kaikki kunnia heille, jotka joutuivat toimimaan oman henkensä ja terveytensä vaarantaen, esimiestensä virheiden ja huonon politiikan aiheuttamien virheiden puhdistuspalveluna.