maanantaina, huhtikuuta 27, 2009

Halla-ahon päätöksen sulattelua

Kieltämättä oli pettymys saada tietää, että Jussi Halla-aho ei asetu valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi ensi kesän eurovaaleissa. Tosin järkitasolla päätös on helppo ymmärtää. Välien katkaisu perussuomalaisten kanssa olisi tarkoittanut hyppyä tuntemattomaan ja suurella todennäköisyydellä myös ajatumista poliittiseen umpikujaan ja yksinäisyyteen turkulaisen kaupunginvaltuutettu Olavi Mäenpään tavoin.

Toisaalta kannattajakorttien keräyksessä oli sellaista kansalaistoiminnan henkeä, jota ei etenkään internetissä ole aiemmin nähty. Korttikeräyksen ja sitä seuranneen julkisuuden myötävaikutuksella puolue olisi syntynyt ihan itsestään, vaikka europarlamenttipaikka olisikin jäänyt haaveeksi. Tämän vaihtoehdon toteutumista emme kuitenkaan pääse koskaan todistamaan.

Mitä seuraavaksi

Omalta kohdaltani Halla-ahon jääminen sivuun tarkoittaa, että äänestyspäätöksen tekeminen muuttui vaikeammaksi. Olen aiemmin spekuloinut Sampo Terhon, Sari Essayahin ja vaihtoehdon c) eli Kanadan välillä. Myös perinteinen vähiten huono vaihtoehto eli Kokoomus on käynyt mielessä. Todennäköisesti päätös on myös riippuvainen vaalipäivän säästä.

Perussuomalaisille Halla-ahon päätös tarkoittaa, että puolue säilyy jos ei yhtenäisenä niin ainakin saman lipun alla. Timo Soinin kannatus mitataan seuraavassa puoluekokouksessa Seinäjoella 16.5. On vaikea uskoa, että mitään suurta liikettä puheenjohtajan haastamiseksi ehditään näin lyhyessä ajassa saamaan aikaiseksi. Kesäkuun eurovaaleissa on kyseessä myös puolueen uskottavuus, joten mölyt pidetään mahassa.

Pinnan alla kytee kuitenkin, vaikka vielä kovin moni ei ole halukas tekemään samanlaista johtopäätöstä kuin allekirjoittanut. Timo Soinin johtamana Perussuomalaiset on harmiton populistipuolue, joka ei todellisuudessa pysty haastamaan eikä edes yritä haastaa konsensusta. Tiukan paikan tullen Timo Soini on aina valmis antamaan periksi.

Perussuomalaisia äänestämällä voidaan protestoida mutta puolue ei koskaan kehity vakavasti otettavaksi poliittiseksi puolueeksi pelkästään Timo Soinin hassunhauskoilla sutkauksilla. Jos persut saisivatkin kymmenen prosentin kannatuksen, pääsy hallitukseen söisi siitä heti kolmanneksen ja puolue hajoaisi riitoihin, kun yksinvaltias puoluejohtaja siirtyisi muihin maisemiin. Näin kävi 80-luvulla SMP:lle, kun Pekka Vennamo lähti Posti- ja telelaitoksen pääjohtajaksi.

Uusi puolue

Niin ikävältä kuin se tuntuukin, ns. maahanmuuttokriittisille oman puolueen perustaminen on pitkällä tähtäimellä ainoa oikea vaihtoehto. Nykytilanteessa on lähes mahdotonta uskoa, että Perussuomalaiset puolueena haluaa tarjota poliittisen kodin Halla-ahoa kannattaville. Timo Soinin halventavat puheet propellihatuista ja höyrypäistä kertovat karua kieltä persujohdon asenteista.

Soinin asema puoluejohtajana on myös liian vahva, jotta hänet voitaisiin helposti syrjäyttää, vaikka puolentoista vuoden pesti Euroopan parlamentissa jättää kentän avoimeksi uusille haastajille. Puoluetta ei johdeta Brysselistä ja Strasbourgista käsin, joten vetovastuu siirtyy Soinin uskotulle miehelle Raimo Vistbackalle.

Uutta puoluetta ei myöskään voi rakentaa Jussi Halla-ahon persoonan varaan. Eurovaaliehdokkuuden ympärille kehittynyt soppa ja miehen jatkuva varjonyrkkeily median kanssa ovat vieneet huomion pois itse asiasta. Lisäksi Halla-aho ei missään vaiheessa täysillä sitoutunut valitsijayhdistykseen. Siksi ehdokkuudesta oli lopulta helppo kieltäytyä.

On myös äärimmäisen vaikeaa olla rehellisesti sitä mieltä, että nimien keruu valitsijayhdistyksen hyväksi oli jotakin muuta kuin hukkaan heitettyä työtä, vaikka keräysprojektin vetäjä Juha Mäki-Ketelä muuta väittäisi. Kieltäytyminen valitsijayhdistyksen ehdokkuudesta saattaa toki olla järkevää, mutta se voi myös olla poliittinen virhe, joka puhaltaa ilmat pihalle Homman nousulta. Minusta olisi ollut reilua joko viheltää peli ajoissa poikki tai sitoutua täysillä valitsijayhdistykseen. Päätöksenteko kesti liian kauan. Mediajulkisuudessa tuskin enää innostutaan ehdokkuudesta kieltäytyneestä kaupunginvaltuutetusta, mikä tosin voi olla helpotus Halla-aholle itselleen ja hänen perheelleen.

Nouseeko Homma enää koskaan?

Optimistina en kuitenkaan usko, että asia jää tähän. Persujohdon ja Timo Soinin härski toiminta eurovaaliehdokkaiden nimeämisessä tuskin jää vaille seurauksia, vaikka niitäkin on, jotka ovat valmiita virittelemään Sampo Terhon vaalivankkureita uuteen uskoon. Tässä on kuitenkin kyse pelkästä sijaistoiminnasta tilanteessa, jossa moni oli jo henkisesti valmistautunut Halla-ahon ehdokkuuteen.

Tähän loppuun vielä ote Jussi Halla-ahon perustelusta päätökselleen Homma-foorumilta:

”Olen melko pitkälle valmis uhraamaan itseäni, kuten olen tehnyt tähänkin asti, mutta en suinkaan aio uhrata itseäni, jos ainoa hyödynsaaja on vihollinen.”

Minusta tässä näkyy, miten median lokakampanja on vaikuttanut Jussiin niin, että hän näkee irtautumisen perussuomalaisista ja maahanmuuttokriittisen liikkeen hajottamisen vihollisen tavoitteena . Mielestäni näin ei ole, vaan Perussuomalaiset on Timo Soiniin henkilöityneenä puolueena osoittanut olevansa pelkkä paperitiikeri ja Soinin henkilökohtainen populismiprojekti ihan riippumatta siitä, mitä RKP ja Vihreät naiset tekevät tai haluavat. Mikään ei takaa, että Halla-ahon tie perussuomalaisten ehdokkaaksi vuoden 2011 eduskuntavaaleissa on yhtään helpompi kuin tie ehdokkaaksi ensi kesän eurovaaleissa.

12 kommenttia:

Juha kirjoitti...

En kyllä kertakaikkiaan jaksa ymmärtää, mitä järkeä on vatvoa äänestämistään sekuntiakaan. Yksi ääni ei vaikuta mihinkään, kuten hyvin tiedät. Vaikka kuin ihmeen kaupalla vaikuttaisikin, yksi poliitikko ei vaikuta mihinkään. Vaikka sattumalta kerran vuodessa vaikuttaisikin, yksi puolue ei vaikuta mihinkään jne. Eikö jo kannattaisi jättää koko sirkus sikseen? Blogikirjoittelulla vaikutat äärettömän paljon enemmän kuin äänestämällä.

YMTT kirjoitti...

Niin, vaihtoehdot olivat käytännössä huono ja vielä huonompi. Aika näyttää kumpi nyt tehty päätös oli.

Henkilökohtaisesti olen kyllä sitä mieltä, että JH-a:n päätöksessä olla pyrkimättä EU-parlamenttiin oli enemmän positiivisia kuin negatiivisia puolia. Parlamenttiin kun näyttävät menevän lähinnä kaikki Itälän ja Jäätteenmäen kaltaiset kotimaan epäonnistujat. Paljonpuhutun "kannatuksen mittauksen" hyöty ei myöskään ole mielestäni niin suuri, kuin hommassa uskotaan: jos JH-a olisi lähtenyt ehdolle ja saanut 100000 ääntä, hän olisi tietenkin osoittanut olevansa raskaan sarjan poliittinen tekijä, mutta mahdolliset 15000 ääntä eivät olisi mitenkään edesauttaneet poliittisen uran jatkoa.

Eurovaalien unohtamisella on vielä sekin hyvä puoli, että se petaa aikaa mahdollisen uuden puolueen perustamiselle ja tuleviin eduskuntavaaleihin.

Jukka Aakula kirjoitti...

Niin ikävältä kuin se tuntuukin, ns. maahanmuuttokriittisille oman puolueen perustaminen on pitkällä tähtäimellä ainoa oikea vaihtoehto..

Luulen myös näin. Perussuomalaisten suunnalla tie on kyllä pystyssä paitsi niillä jota eivät muuta haekkaan kuin poliittista uraa. En aio antaa ääntäni Perussuomalaisille vaan äänestän ilmeisesti kokoomusta.

Soinin pelleksi ja vaalikarjaksi ei kannata ruveta. Sehän on aivan turha poliitikko. Kaikki Sampolle annetut äänet menevät mukavan suun soittajan piikkiin.

Jukka Aakula kirjoitti...

Minusta olet Poropoliisi tällä kertaa väärässä. Maahanmuuttokriittiset ovat kuin kastroitu karhu perussuomalaisissa.

Hommassa voi porukka selittää miten Homma nousee mutta ainoa tapa millä Homma todella alkaa nousta on irrottautua omaksi puolueeksi.

Ei mikään kansanliike lähde liikkeelle, jos se heti alkuunsa liittyy johonkin isohkoon puolueeseen verkon painoiksi ja lähes äänettömäksi yhtiömieheksi.

Hovinarriksi.

Tottakai Soini haluaa egonsa jatkeeksi äänestäjiä mutta ei Soini niille mitään valtaa anna.

Puheet toisesta ehdokkaasta puheenjohtajavaaleissa ovat kuolleina syntyneitä.

Vasarahammer kirjoitti...

Olen seurannut keskustelua Hommafoorumin puolella ja ainakin yksi nimienkeräyshankkeen aktiiveista on kovasti pettynyt lopputulokseen. Omalta kohdaltani innostus Hommaan on tällä kertaa ohi.

Vapaan kansalaistoiminnan tehoa ei pidä aliarvioida. Paikallistasolla se ainakin toimii, koska itse olin mukana todistamassa tätä lasten koulunkäyntiin liittyvissä asioissa.

Ihmisten pitäisi uskaltaa olla aktiivisempia päättäjiä ja virkamiehiä kohtaan. Parhaiten tämä onnistuu paikallisesti mutta valtakunnallinenkaan vaikuttaminen ei ole tyystin mahdotonta.

YMTT kirjoitti...

Jukka: En osaa ennustaa tulevaisuutta sen paremmin kuin muutkaan, joten tyydyn vain toivomaan ratkaisun olleen se oikeampi.

Jukka Aakula kirjoitti...

Poropoliisi:

"Jukka: En osaa ennustaa tulevaisuutta sen paremmin kuin muutkaan, joten tyydyn vain toivomaan ratkaisun olleen se oikeampi."

Myönnän että voin olla väärässä, mutta periaatteessa sanoin oikeastaan vaan saman asian hiukan provosoidummin kuin Vasarahammer.

Aion toki äänestää Halla-ahoa eduskuntavaaleissa ensi kerrallakin mutta EU-vaaleissa en näe syytä pönkittää perussuomalaisten ja Soinin EU-politiikkaa.

Vaikka olen melko EU-skeptinen, äänestän mieluummin jotain kokoomuslaista joka tekee oikeasti töitäkin EU:ssa kuin Soinia jolle politiikka on pelkkää viihdettä. Hänen Nato-kantansa on kuvaavaa - Natoa vaan nyt on pakko vastustaa - show must go on - vaikka Nato-jäsenyys olisi ainakin ennen Venäjän vahvistumista ollut Suomen etu.

En myöskään aio äänestää hänen apuehdokkaitaan, joitten funktio perussuomalaisten sisällä muistuttaa jotain kommunistien apupuolueita DDR:n ja Kiinan sisällä.

Apuehdokkaiden ainoa funktio on kerätä ääniä Soinille. Heillä ei ole mitään merkitystä.

Halla-ahoa olisi ollut hieno äänestää.

Matti Mertojoki kirjoitti...

Mielestäni nimien keruu ei ollut turhaa työtä. Valitsijamieshankkeen onnistuminen oli EU-vaaleissa historiallinen saavutus tässä valtiossa. Tämä saavutus noteerattiin myös vanhassa mediassa. Vähättelijät huomasivat, että nuivia on suurempi joukko kuin ne 20 netsiä. Vanhalle vallalle ja -medialle näytettiin, että emme niele Halla-ahon saamaa idioottimaista kiihotussyytettä. Homma sai paljon julkisuutta. Halla-aho näytti, että häneltä löytyy myös poliittista pelisilmää.

Uskon myös Soinin hätkähtäneen tätä saavutusta ja huokaisseen syvään helpotuksesta, kun Halla-aho ilmoitti luopuvansa ehdokkuudesta. Halla-aho ja osa nuivista on nyt ojentanut Soinille kätensä. Tarttuuko Soini siihen? Siitä riippuisi paljon. Epäluulo on kuitenkin molemminpuolista. Jos Soini ei tartu tähän tarjottuun käteen tai jättää esim. Halla-ahon ilman eduskuntavaaliehdokkuutta, niin viimeisetkin nuivat lähtevät Perussuomalaisista.

Halla-aho päätöksellään pyrkii pitämään vastarinnan yhtenäisenä hampaat irvessä. Komppaan Halla-ahon päätöstä omista syistäni. Minulle henkilökohtaisesti tärkeä pointti on siinä, että yhtenäisyyden säilyttäen saisimme puristettua inhokkipuolueeni RKP:n entistä ahtaammalle. Se ei onnistu pirstoutumalla.

Soinin temppuilusta huolimatta Perussuomalaiset ovat mielestäni yhä se vähiten huono ja eniten nuiva valinta puoluekentällä. Jos uusi puolue tulisi kentälle, niin sillä olisi alkuun vielä heikommat vaikutusmahdollisuudet kuin Perussuomalaisilla ja se joutuisi Perussuomalaisten kohtaamaa höykytystä pahempaan myllytykseen. Tällaisella yhden asian nuivalla puolueella olisi NATO yms. kysymykset vielä pahemmin hakusessa kuin Perussuomalaisilla.

Itse otan tilanteen iisisti. Katson vähän mihin suuntaan tilanne kehittyy.

Olet oikeassa Juha. Blogaamalla saa todellakin enemmän aikaan kuin pelkästään äänestämällä. Vihmerällä blogilla voit saadaa jopa suuren joukon ihmisä äänestämään haluamaasi kohdetta ja sillä on oikeasti vaikutusta. Kuten aiemmin totesin, niin nuivien suosion nouseminen on saanut myös suurten puolueiden nuivat hereille ja ääneen. Mieleen tulee nuivia kommentteja ainakin näiltä: Ben Zyskowicz (kok.), Kari Rajamäki (SDP), Paavo Väyrynen (kesk.). Näin se homma etenee demokratiassa. Näillä pelisäännöillä on pelattava ainakin toistaiseksi. Tässä pelissä äänestämättä jättäminen tulkitaan vanhan vallan puolelta pelkäksi välinpitämättömyydeksi.

Jukka Aakula kirjoitti...

Tässä pelissä äänestämättä jättäminen tulkitaan vanhan vallan puolelta pelkäksi välinpitämättömyydeksi.Soinin juoksupojaksi lähteminen saatetaan myös kokea melkoiseksi heikkoudeksi.

En minä ainakaan äänestämättä jätä - katson avoimin silmin millaisia ehdokkaita mikäkin puolue tarjoaa.

En aio äänestää nyt ketään jolla ei ole muuta saumaa näissä vaaleissa kuin jonkun toopen vetäminen EU-parlamenttiin.

Eduskuntavaaleissa tilanne on taas toinen. Jos Soini päästää Halla-ahon Helsingissä ehdokkaaksi niin äänestän Halla-ahoa ilman muuta. Hänellä on silloin todennäköisesti hyvät mahdollisuudet päästä täällä läpi. Jos hänet nyt päästetään ehdokkaaksi.

Jukka Aakula kirjoitti...

Mietitäänpä vielä asiaa. Puhe oli siis pari vuotta sitten jotenkin näin:

Q: Miksi asetutte juuri perussuomalaisten ehdokkaaksi ?

A: Mikään muu varteen otettava puolue ei ota minua/meitä ehdokkaakseen.

Vastaus kuullosti minusta hyvältä silloin ja äänestin perussuomalaisia kaksissa vaaleissa.

Nyt perustelu ei enää päde enkä siis äänestä perussuomalaisia. Kyse ei ole sen kummemmasta hötkyilystä. Perusteita ei vaan enää ole.

Matti Mertojoki kirjoitti...

Tarkennan vain, että tarkoitin aiemmin äänestämättä jättämisellä täydellistä nukkumista, en Perussuomalaisten komppaamista.

Tulkintoja toki riittää. Itse teen päätöksen hieman eri lähtökohdista kuin sinä Jukka. En itse asiassa vielä ole lopullista päätöstäni tehnyt. Venailen ja katselen tilanteen kehittymistä.

Jukka Aakula kirjoitti...

"Tulkintoja toki riittää. Itse teen päätöksen hieman eri lähtökohdista kuin sinä Jukka. En itse asiassa vielä ole lopullista päätöstäni tehnyt. Venailen ja katselen tilanteen kehittymistä."Toki minäkin voin mieltäni muuttaa jos joku perustelee asian niin että ymmärrän olevani väärässä tai jos esille tulee faktoja jotka kaatavat oman perusteluni. Onhan tässä vielä aikaa EU-vaaleihinkin.

En toki halua ollenkaan väittää että kuuluisin siihen ihmisryhmään joka aina tietää mikä on totuus.

Puhun sillä ymmärryksellä mikä minulla on poltiikasta.