sunnuntaina, helmikuuta 08, 2009

Pelin henki

Perussuomalaiset solmi eilen vaaliliiton Kristillisdemokraattien kanssa tulevissa eurovaaleissa. Tämä uutinen ei sinänsä ole merkittävä, koska molemmat tarvitsevat toisiaan, mikäli he haluavat saada ehdokkaan läpi Europarlamenttiin. Kristillisdemokraatit ovat perinteisesti kunnostautuneet vaaleissa äänten keskittäjinä ja hyötyneet solmimistaan vaaliliitoista.

Merkittävänä uutisena voidaan pitää myös sitä, että Perussuomalaiset nimesi vaaleihin viisi ehdokasta. Näistä yksikään ei ollut Jussi Halla-aho, koska Helsingin ja Uudenmaan ehdokkaat nimetään vasta myöhemmin.

Valtamedian loanheittotalkoot

Salaliittoteorioihin taipuvainen mieli tuskin pitää sattumana sitä, että Jussi Halla-ahoon kohdistuva loanheitto saavutti jälleen yhden lakipisteensä. Ensin Pressiklubi-ohjelmassa Halla-aho yritettiin lynkata kolmen miehen voimin ja sen jälkeen Yleisradion pääuutislähetyksessä Halla-ahoa kutsuttiin ”rotutohtoriksi” (ks. alkaen 7 min ja 30 s), jonka Perussuomalaiset muka haluaisivat lähettää Brysseliin pois häiritsemästä.

Vaikka Halla-ahon edustama poliittisesti epäkorrekti ideologia onkin selkeästi poliittisen eliitin kannalta vastenmielistä, tämä ei ole varsinainen ongelma. Eliitti pyrkii neutraloimaan Perussuomalaiset poliittisena toimijana ja tätä tavoitetta edistetään pyrkimällä hajottamaan puolue sisältä päin.

Historiallisesti katsoen toimintatavassa ei ole mitään uutta. SMP:n vaalimenestys 1970-luvun alussa yritettiin ensin tuhota hajottamalla eduskunta ja järjestämällä uudet vaalit. Kun tämä ei tuottanut toivottua tulosta, säädettiin laki puoluetuesta. Laki johti Suomen Kansan Yhtenäisyyden Puolueen syntyyn ja SMP:n hajoamiseen.

80-luvulla SMP menestyi taas tällä kertaa ”rötösherrajahdin” seurauksena. Puolue sai vuoden 1983 eduskuntavaaleissa suuren vaalivoiton ja sitä kautta 17 kansanedustajaa. SMP kesytettiin tällä kertaa ottamalla se mukaan Kalevi Sorsan neljänteen hallitukseen. Hallitusvastuu ja sisäiset riidat kuihduttivat puoluetta, kunnes se ajautui ylitsepääsemättömiin taloudellisiin vaikeuksiin 1990-luvun puolivälissä.

Valtamedia ja poliittinen eliitti pyrkivät taas kerran tuhoamaan SMP:n ja kylvämään epäsopua puolueen sisälle. Tällä kertaa pyritään luomaan keinotekoinen vastakkainasettelu Halla-ahon edustaman ”sisulaisuuden” ja perinteisen vennamolaisuuden välille. Loanheittokampanjan tavoitteena on vakuuttaa puheenjohtaja Timo Soini halla-aholaisuuden vahingollisuudesta toisaalta demonisoimalla Halla-aho ja toisaalta ahdistelemalla Soinia Halla-ahon kirjoituksista. Samalla pyritään ruokkimaan Soinin ministerihaaveita ja tällä tavalla tekemään Soinista uusi Pekka Vennamo.

Pelimies Soini

Tony Halmeen tapaus osoitti kaikille, että Soini on lojaali ihmisille, jotka tukevat häntä eivätkä puukota selkään. Siksi on mahdotonta uskoa, että Soini heittäisi Halla-ahon susille. Soini tuskin panee pahakseen, jos valtamedia kuvittelee puolueen sisällä kytevän ristiriitoja. Kokeneena pelimiehenä hän myös tietää, että kaikkia kortteja ei pidä lyödä heti pöytään vaan valtit kannattaa säästää loppupeleihin.
Uskoisin Soinin myös ymmärtävän, että valtamedia tykkää Soinista humoristisena suorapuheisena suomalaiskansallisena jörrikkänä mutta ei välttämättä vakavasti otettavana poliitikkona, jollainen hänestä on vuosien mittaan kasvanut. Soini on sanonut, että hän pyrkii luomaan Perussuomalaisista Norjan edistyspuolueen kaltaisen toimijan. Tavoite on kunnianhimoinen mutta ei mahdoton. Tavoite myös tarkoittaa, että pelkkien Kepuun tyytymättömien vennamolaisten voimat eivät riitä vaan tarvitaan myös SDP:n entisiä äänestäjiä suurista kaupungeista.

Paradoksaalisesti merkittävimmän haasteen Perussuomalaisille tarjoaa kannatuksen huima kasvu. Kun suosio nousee, hajoamisilmiöiden tuoma riski kasvaa. Jos ehdokkaiden valinnassa ei noudateta tarvittavaa harkintaa, vaarana on, että 80-luvun lopun ja 90-luvun alun kaltaiset riidat tuhoavat puolueen uskottavuuden. Siksi Soinin vakaata kättä tarvitaan jatkossakin niin kauan, kunnes puolue on vakiinnuttanut asemansa ja kannatus pysyy 20 prosentin tuntumassa.

10 kommenttia:

IDA kirjoitti...

Itse hämmästelen miksi Kymin piirin yksimielisesti ehdottamaa ehdokasta ei valittu jo nyt.

Soinihan tekee oman maalin, jos se meille alkaa ;)

Vasarahammer kirjoitti...

Älä huolehdi turhia. Freddie pääsee varmasti ehdokkaaksi.

Jos Soini heittää Halla-ahon susille, kirjoitan erittäin vihamielisen artikkelin Millwallista enkä säästele sanoja.

Tiedemies kirjoitti...

Siksi Soinin vakaata kättä tarvitaan jatkossakin niin kauan, kunnes puolue on vakiinnuttanut asemansa ja kannatus pysyy 20 prosentin tuntumassa.

Kieli keskellä suuta: pidän tätä skenaariota erittäin epätodennäköisenä. PerusS on sen sortin amalgaami, että se ei pysy kasassa tuollaisiin kannatuslukemiin asti.
1. Talouspoliittinen rintama on liian leveä.
2. Todellista EU-politiikkaa on vaikea hahmottaa, koska Soinin kiukuttelulinja toimii oppositiosta, mutta se sitoo hänen kätensä. Jo Eurovaalien ehdokasasettelu on hyvin vaikea tehtävä ja mahdollinen hallitusvastuu pakottaisi oikeasti samaan pöytään "prysselinherrojen" kanssa.
3. Kansallismielisyys on diffuusi meemi, joka on tarpeen mukaan omaksuttavissa muihin puolueisiin. Jos kannatus kasvaa riittävän suureksi, muut alkavat kopioida teemoja. Sisulle tämä sopinee, mutta Soinille ei. Siksi Soini voi hyvinkin vielä tehdä "oman maalin".

Ehkä paradoksaalisesti, kolmoskohtahan pätee myös ns. ympäristöajatteluun, minkä vuoksi Vihreät eivät todennäköisesti voi koskaan saavuttaa 20 prosentin rajaa, ellei vasemmiston imploosio toteudu todenteolla. En itse (vihreiden kannattajana) edes toivo sitä, koska jos niin käy, niin vasemmisto syö loputkin vihreistä sisältäpäin.

Vasarahammer kirjoitti...

"PerusS on sen sortin amalgaami, että se ei pysy kasassa tuollaisiin kannatuslukemiin asti."

Puolue on ennenkin hajonnut riitelyyn ja tämä tiedetään.

Itse en usko valtapuolueiden laajemmin omivan perussuomalaisten teemoja itselleen.

Tiedemies kirjoitti...

En minäkään usko, että valtapuolueet omivat teemoja sinänsä, ainakaan aidosti. Riittää, että ne jalostavat mamu-kriittisyydestä itselleen salonkikelpoisen version ja syövät näin kasvupotentiaalin Perussuomalaisilta.

Pidän hajoamista/kuihtumista todennäköisimpänä muista syistä, joista nuo kaksi ovat tärkeämpiä. Soinin EU-vastaisuudessa on pontta vain silloin kun sen taakse ei tarvitse laittaa omaa rahaa.

Esimerkiksi Eurosta irtautuminen tuhoaisi todennäköisesi Suomen valtiontalouden täysin. Jo PS:n pääseminen hallitukseen nostaisi todennäköisesti valtion velan korkoa jonkin verran. Vakavastiotettava puhe eurosta irtaantumisesta nostaisi sen pahimmillaan kymmeniin prosentteihin. Tämän vuoksi Soini ei voi tosiasiallisesti lunastaa niitä puheita oikein mitenkään.

Kyllä EU-linja voi kehittyä toimivaksikin. Esimerkiksi "periaatteessa vastaan, käytännössä ei", siis jonkinlainen väyrysläinen niiailu voisi toimia. Tällöin EU-politiikassa PS voisi keskittyä ajamaan kansallista etua EU:n sisällä.

Anonyymi kirjoitti...

Ihmettelen, että missä vaiheessa Halla-aho on kirjoitellut mitään rotuoppeja blogissaan tai ylipäätään missään.
Miksi YLE-uutisetkin alentuvat tuollaisiin mauttomuuksiin. Yhtä perusteetonta olisi kutsua presidentti Tarja Halosta siksi miksi Tony Halme häntä kutsui vuosia sitten.
Tuleeko tässä vielä tapaus Fortuyn Suomen malliin?

Tapio Tuuri kirjoitti...

Minulle on riittänyt tähän asti, että Halla-aho on murskannut tabuja ja nostanut aikamme kuuman perunan julkiseen keskusteluun.

Toivottavasti mies ei joudu sen takia henkisesti liian koville. Hänhän tarvitsisi tukea ja kannustusta, eikä yhä vain pahenevaa loanheittoa.

Anonyymi kirjoitti...

Halla-aho tekee tutkintapyynnön Ylestä.
Näin uutisoi Hesari http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Halla-aho+tekee+tutkintapyynn%C3%B6n+Ylest%C3%A4/1135243374741

Rotutohtoriksi nimittäminen sitten ei oikein ollut asiallista.

Olisi voinut ihan asiallisesti voitu uutisissa sanoa, että Perussuomalaisten kunnanvaltuutettu Jussi Halla-aho, eikä keksiä mitään typerää rotutohtoria. Jotenkin menee lapselliseksi koko touhu.

Jukka Aakula kirjoitti...

Kansallismielisyys on diffuusi meemi, joka on tarpeen mukaan omaksuttavissa muihin puolueisiin.

Jos kannatus kasvaa riittävän suureksi, muut alkavat kopioida teemoja. Sisulle tämä sopinee...


Kymmenen vuoden päästä meillä voi olla kansallisliberaali puolue ja kansalliskonservatiivinen puolue, kansallinen työväenpuolue ja kansallisbolshevistinen puolue.

Saa nähdä.

Puolueet eivät ole itseisarvo vaan väline.

IDA kirjoitti...

3. Kansallismielisyys on diffuusi meemi, joka on tarpeen mukaan omaksuttavissa muihin puolueisiin. Jos kannatus kasvaa riittävän suureksi, muut alkavat kopioida teemoja. Sisulle tämä sopinee, mutta Soinille ei. Siksi Soini voi hyvinkin vielä tehdä "oman maalin".

Joo. Sisulla ei sinänsä järjestönä ole puoluepoliittisia päämääriä.

Kymin piirissä taas ei paljon perussuomalaisissa sisulaisia taida ollakaan. Ja yleensäkin ne jotka toimivat puolueissa ovat nähdäkseni sitoutuneet niihin ja niiden ohjelmiin. Omalla maalilla tarkoitin ihan mahdollista Kymin vaalipiirille pottuilua ;)

Jukka Hankamäki taas vaihteeksi hyvää spekulaatiota tilanteesta. Itsekin näkisin jotenkin noin vaikka suhtaudun ainakin Natoon nuivemmin.