lauantaina, helmikuuta 07, 2009

Mediakuplan sisällä

Katsoin eilen ensimmäistä kertaa elämässäni Pressiklubi-nimisen ohjelman. Studioisäntänä toimi Ruben Stiller, jonka muistan 80-luvulta Radio Citystä. Tuolloin pidin miehen ohjelmista enkä nyt voi sanoa, että Stillerissä lievän narsismin lisäksi mitään muuta ärsyttävää olisi. Ruben on kuitenkin selvästi pehmentynyt eikä ole enää niin vihainen mies kuin ennen.

Studioon oli koottu Jussi Halla-ahon lisäksi Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksen esimies Saska Saarikosti ja veteraanitoimittaja Leif Salmen. Näistä jälkimmäinen on tullut tunnetuksi ilkeänä ja ivallisena tenttijänä, joka ei juuri anna armoa kynsiinsä joutuneille poliitikoille.

Ennakkoasetelman perusteella oli pääteltävissä, että tarkoituksena oli nöyryyttää, pilkata ja mustamaalata Jussi Halla-ahoa, koska Leif Salmén oli kutsuttu mukaan. Saskan roolina oli esittää ”hyvää poliisia” eli luoda jonkinlainen asiallisuuden valekaapu odotettavissa olevalle lynkkaukselle.

Koska Halla-aho ei suostunut alistumaan lynkattavaksi, ohjelmasta muodostui keskusteluohjelman irvikuva. Kolme miestä yritti parhaansa mukaan mustamaalata uhriksi valittua vierasta, joka lynkkaajien hyvästä yrityksestä huolimatta ei puhunut itseään pussiin tai menettänyt malttiaan. Keskustelusta puuttui sisältö kokonaan, koska ohjelman ainoa tavoite oli tarjota kolmelle miehelle tilaisuus murskata ”vihalla ratsastava” poliitikko.

Pressiklubi ei oikeastaan ole ajankohtaisohjelma, koska siinä ei käsitellä oikeasti ajankohtaisia asioita, vaan sitä, mikä on esillä mediassa. Pressiklubi toimii mediakuplan sisällä vailla kosketusta arkipäivän todellisuuteen. Siksi Halla-ahon kirjoitusten sisällöllä eli nykyisen maahanmuuttopolitiikan arvostelulla ei ollut sijaa ohjelmassa vaan pelkästään Halla-ahon persoonalla, jota pyrittiin demonisoimaan tuttuun tapaan asiayhteydestään irrotetuilla sitaateilla, joista kaiken lisäksi useat olivat virheellisiä.

Jos sitaatteja ei löytynyt, ne keksittiin omasta päästä ja vihjailtiin Halla-ahon lähtökohtana olevan ”aito vaalea Suomi”. Vaikka mitään ”aitoon vaaleaan Suomeen” viittaavaa ei Halla-ahon teksteistä löydy, Saarikoskella oli silti pokkaa väittää, että ”aito vaalea Suomi” oli ”niissä kirjoituksissa läpikäypänä”.

Saarikoski tunnusti ohjelmassa avoimesti, että Helsingin Sanomat katsoo lukijoitaan ylhäältä alaspäin ja pyrkii opettamaan näille oikeata tapaa ajatella. Tämä on varmasti itsestäänselvyys kaikille Hesarin entisille tilaajille, mutta oli kieltämättä kiva kuulla se Helsingin Sanomien toimittajan suusta. Uskon esimerkiksi Pikkupojan arvostavan Saarikosken rehellisyyttä.

”Paha poliisi” Leif Salmén esiintyi yllättävän pirteästi ja mieleen tulivat elävästi 80-luvun vaalitentit. Salmén ilmoitti ohjelmassa olevansa entinen stalinisti. Kuten toinen entinen stalinisti Jeja-Pekka Roos Salmén harjoittaa keskustelussa taistolaisten tyypillisiä sabotaasikeinoja kuten vääristelyä, valehtelua, keskustelun kääntämistä epäolennaisuuksiin ja henkilökohtaisia hyökkäyksiä. Vain ”entinen” stalinisti voi pokkana väittää menevänsä itse asiaan ja samalla ohjata keskustelun sivuraiteille, kuten Salmén teki puhumalla Yhdysvalloista tai Irakista.

11 kommenttia:

Tapio Tuuri kirjoitti...

Katselin jokin aika sitten yhden jakson TV 1:n draamasarjasta Uutishuone, joka kuvaa television uutistoimitusta 1970-luvulla.

Siinä uutistoimitus oli paniikissa vuoden 1970 eduskuntavaalien jälkeen, kun SMP oli saavuttanut jymyvoiton.

Toimituspäällikkö antoi politiikan toimittajalle tehtäväksi haastatella jotain uutta tyhmää vennamolaista, joka samalla munaisi ja paljastaisi vennamolaisten typeryyden kaikelle kansalle, jotta kansa tajuaisi, ettei tuollaisia typeryksiä pidä hallitukseen päästää, eikä varsinkaan äänestää.

Luulen, että jotain samaa yritettiin Pressiklubissa. Tarkoitus oli osoittaa, että Halla-aho on kertakaikkiaan paha mies.

Se nyt vain meni pahasti pieleen. Halla-aho olikin fiksumpi kuin nämä munaajat.

Uskon, että Lefa onnistui vain lisäämään Halla-ahon ja persujen kannatusta.

Lefan stalinistimetoorit eivät enää toimineet.

Guy who dances with wolves kirjoitti...

Kiitos viiltävästä analyysistä. Itse päädyin samanmoiseen lopputulokseen. Selvästi Halla-aho on saanut kiehumispisteen ylittymään mediakentässä ainakin YLE:n ja HS:n osalta.

Vasarahammer kirjoitti...

"Siinä uutistoimitus oli paniikissa vuoden 1970 eduskuntavaalien jälkeen, kun SMP oli saavuttanut jymyvoiton."

En tiedä, kerronko liikaa omasta elämästä, mutta oma isäni oli tuolloin Yleisradiossa töissä.

Kotona oli kuva, jossa isä ja Urkki tarkastelivat yhdessä vaalitulosta. SMP:n voitto nimittäin aiheutti ongelmia tuloslaskentajärjestelmälle.

Tapio Tuuri kirjoitti...

"SMP:n voitto nimittäin aiheutti ongelmia tuloslaskentajärjestelmälle."

SMP:n puoluesihteeri Eino Poutiainen pystyi laskemaan klubiaskin kanteen paremmin vaalituloksen kuin Ylen uusi
hieno tietokone, josta oli vastuussa sittemmin ja varmaan jo silloin kuuluisa professori ja demari Risto Sänkiaho.

Tämän tv-sarjan mukaan tietokoneeseen ei kukaan ollut osannut ohjelmoida sellaista mahdollisuutta, että SMP:n paikkamäärä alkaisi ykkösellä, vaan sinne oli ohjelmoitu nollalla alkavia mahdollisuuksia.

Tietokone näytti, että SMP saa 8 paikkaa, kuin oikea luku oli 18 paikkaa.

Pitääkö tämä paikkansa, blogiystäväni, Vasarahammer?

Vasarahammer kirjoitti...

Eiköhän tuo pidä paikkansa. En tosin tiedä, oliko isäni vastuussa tuosta epäonnistuneesta ohjelmakoodin pätkästä.

Juha Kettunen kirjoitti...

Kiitos vinkistä, Vasara. Katsoin tuon ohjelman YLE:n palvelusta ja käytin samalla Areenaa ensimmäistä kertaa elämässäni. Kerta jäi myös viimeiseksi, ainakin ennen seuraavaa Halla-ahon mestaustilaisuutta - paska mikä paska.

Minulle Halla-aho vastaan Stallarit -matsista tuli lähinnä ankara vitutus, vaikka katsoinkin ohjelman saunaillan virvoikkeita nauttineena. Jos nuo kolme sekopäätä ovat jotenkin tyypillinen otos suomalaisista toimittajista ja viestintäalan ammattilaisista, tilanne on toivoton. Kansan enemmistöä ei ikinä saada heräämään ajoissa. Eipä silti, eihän muutenkaan ollut kovin todennäköistä, että juuri Suomessa käy eri tavalla kuin kaikissa muissa EU-maissa.

Vasarahammer kirjoitti...

Juha, mielestäni olet turhan pessimistinen. Stallarit eivät ole ongelma. Ihmisten tietämättömyys ja passiivisuus sen sijaan on.

Valtamedian vaikutusvalta on laskussa. Stalinistiroskan tuottaminen ei myöskään ole taloudellisesti erityisen kannattavaa. Siksi media tyhmistää sisältöään hiljalleen ja Seiska-tyyppisestä journalismista tulee valtavirtaa.

Kristella kirjoitti...

Niin Salmenin, Stillerin kuin Saarikoskenkin möykkääminen oli ala-arvoisinta mitä oli nähty ja Halla-Aho oli ainoa, joka keräsi pisteet kotiin. Halla-Aholle ei annettu juuri mitään mahdollisuuksia keskustella maahanmuuton ongelmista ja islamisoitumisesta, kun nämä nämä toimittajat vyörysivät Halla-Ahon päälle tarkoituksenaan listiä Halla-Aho.

Nämä "suvaitsevaiset" edustavat aggressiivisinta mahdollista ihmistyyppiä, ei ihme, että heidän hengenheimolaisensa mellakoivat Euroopassa ja muualla ja heittelevät kiviä ja polttopulloja ja hyökkäävät vakivaltaisesti niitä vastaan, jotka ovat eri mieltä. Aiemmin Irakin sotaa, USAta ja George W.Bushia puolustanut Stillerkin menetti pisteensä kokonaan minun silmissäni. Melko varmasti tässä oli ylhäältäpäin tullut käsky lynkata Halla-Aho, johon Stillerikin lähti innolla mukaan ja sitten Stiller vielä kehtaa kysyä Halla-Aholta miten niin Halla-Ahon blogista tehty syyteharkinta on lähtökohdaltaan polittinen, kun koko ohjelma edusti poliittista lynkkausta pahimmillaan.

Milloin tässä maassa aletaan puhua asiallisesti siitä millaista olisi järkevä maahanmuuttopolitiikka ja siitä millainen uskonto islam oikein on. Islam itsessään on äärimmäisen rasistinen uskonto, mm. Mekkaan ei pääse ei-muslimit ollenkaan, sharia-laki tekee kristityistä ja muista uskontokunnan edustajista toisen luokan kansalaisia ja kristittyjä/juutalaisia vainotaan islamilaisissa maissa järjestelmällisesti, eikä islaminuskoiselle anneta oikeutta kääntyä toiseen uskoon. Stilleriäkin tuntuisi juutalaisena (tai puoli-juutalaisena, mikä hän sitten onkaan) kiinnostavan, miten islam kohtelee juutalaisia ja kuinka islamilaisten terroriorganisaatioiden ainoa tavoite on tuhota Israel. Koko islam on täysin vastakkainen länsimaisen vapauden ja ihmisoikeuksien periaatteille, näin ollen islamille ei tulisi antaa länsimaisissa demokratioissa niin minkäänlaista laajempaa kasvualustaa ja pään puskaan tunkemisen ja keskustelun väkivaltaisen vaientamisen politiikka kostautuu armotta myöhemmin. Yksi päivä löysin terrorijärjestöjen logoista jo Jihad Swedenin logon, onko Suomeen jo perusteilla/perustettu Jihad Finland?

Tiedemies kirjoitti...

Ohjelma on poistunut Areenalta. Ainakaan sitä ei löydy tuolla linkillä eikä Areenan omalta sivulta hakemalla.

Onko osoite muuttunut, vai onko tässä salaliiton aineksia.

Vasarahammer kirjoitti...

Kyllä minä ainakin Pressiklubin vielä löydän:

Pressiklubi 6.2.

Tiedemies kirjoitti...

Kas vain, oma selaimeni se ilmeisesti sekoili. Kiitos linkistä.