tiistaina, marraskuuta 11, 2008

Blogilla voi vaikuttaa

Tundratabloids-blogia pitävä KGS osoitti, että tavallinen ahkera bloginpitäjä voi saada muutoksia aikaiseksi. KGS julkaisi blogissaan videon, jossa Diantha Harris –niminen opettaja kertoo lapsille, mikä on oikea vaihtoehto Yhdysvaltojen presidentinvaalissa. Koko kirjoitussarjan voi lukea seuraavista linkeistä: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ja 8. Alkuperäisen jutun teki Ruotsin televisio, jonka sivuilla dokumentti on vielä toistaiseksi nähtävillä kokonaisuudessaan.

Videolla Harris kysyy lapsilta, kenen puolella he ovat presidentinvaalissa. Suurin osa ilmoittaa kuuliaisesti olevansa Obaman puolella. Muutama uskalikko kuitenkin ilmoittaa kannattavansa McCainia. Näitä Harris ripittää mm. seuraavin sanankääntein:

Harris: (nyökyttelee päätään) Toisin sanoen B-a-r-a-c-k lopettaa sodan (nyökyttelee päätään) Irakissa.(puhuu koko luokalle) Mitä tiedätte sodasta Irakissa? Kerro sinä, koska isäsi on sotavoimissa.

(McCainia kannattava tyttö puree huuliaan yhteen)

Harris: Puhu!

(Tyttöä näytetään taas, mutta hän pysyy hiljaa)

Harris: Se on järjetön sota! (tuijottaa oppilasta) Ja muuten Kathy (tytön nimi), henkilö, jonka valitsisit presidentiksi sanoi, (Harris pudistaa päätään) että joukkomme voivat olla Irakissa vielä sata vuotta, jos heitä tarvitaan.

(Kathy istuu huuliaan purren ja katsoo hermostuneena samalla, kun muut oppilaat tuijottavat häntä, nauravat ja virnistelevät)

Harris: Eli se tarkoittaa, että isäsi voi joutua palvelemaan asevoimissa vielä sata vuotta!


Tarina leviää

Tundratabloidsin juttu levisi amerikkalaisiin blogeihin ja lopulta paikallisen koulupiirin ylitarkastaja Bill Harrisonin ottamaan kantaa. Harrisonin kannanotto on nähtävissä oheisella videolla.

Tarina myös levisi useisiin amerikkalaisiin blogeihin, kuten esimerkiksi Charles Johnsonin ylläpitämälle Little Green Footballs –sivustolle, jossa jutun lähdettä ei tietystikään mainittu. Ehkä alla olevalla bussilla on jotakin tekemistä asian kanssa.

Viimeisimmät tapahtumat

Viimeisimmät käänteet kuitenkin ovat aavistuksen yllättäviä. Videolla nöyryytetyn tytön vanhemmat tukevat opettaja Diantha Harrisia ja toivovat hänen jatkavan työssään. Sen sijaan videon levittäjä saa kuulla kunniansa:

”Olen vihainen sille, joka kokosi videopätkän. Minua oksettaa ajatus, että joku käyttää pientä lasta hyväkseen poliittisessa tilanteessa, kuten he ovat tehneet.”

Videon Youtube-sivustolle laittanut KGS kuitenkin sanoo, että ei editoinut videota lainkaan. Koko pätkä oli otettu sellaisenaan Ruotsin television dokumentista. Kukaan ei varmaankaan kertonut vanhemmille, että videon ”editoinut” henkilö asuu jossakin keskisessä Suomessa, kuten tämä Iltasanomien uutinen tietää kertoa.

Tapahtunut osoittaa selkeästi, että nettikirjoittelu ei ole niin merkityksetöntä kuin voisi kuvitella. Ruotsin television dokumenttia ei tietystikään oltu tarkoitettu Amerikan markkinoille eikä dokumentin tekijöillä ollut varmaankaan käsitystä, että heidän teoksensa voisi herättää minkäänlaista kohua. Uskon myös, että dokumentilla esiintyneiden lasten vanhemmat ovat kohusta aidosti hämmästyneitä.

Jotta juttu voisi levitä laajemmalle, tarvitaan kuitenkin sitkeyttä ottaa asioista selvää ja hyvät yhteydet toisiin bloggaajiin. Juttu leviää sen jälkeen itsestään, jos se vain on tarpeeksi kiinnostava tai merkittävä.

Opettaja Harrisin toiminta on vähintäänkin epäeettistä ja osoitus poliittisen agitaation leviämisestä luokkahuoneisiin. Eihän meillä Suomessa tuollaista harrasteta, eihän?

2 kommenttia:

Kansanvihollinen kirjoitti...

CJ mainitsi lähteen (KGS) keskusteluosiossa
"'tundratabloid' is run by a rabidly anti-LGF hater, who supports Eurofascists´"

Noh, kaikki jotka ovat seuranneet ko. blogia varmaan tajuaa, että mies on neo-con vasemmalta laidalta.

Vasarahammer kirjoitti...

"Noh, kaikki jotka ovat seuranneet ko. blogia varmaan tajuaa, että mies on neo-con vasemmalta laidalta."

Suomestakin löytyy eräs kirjoittaja, joka käyttäytyy samalla tavalla. Suomalainen vastine ei tosin eliminoi eriäviä mielipiteitä yhtä säntillisesti kuin amerikkalainen esikuvansa.

LGF on kaikukammio, jota Charles johtaa yksinvaltaisesti parin lakeijansa kanssa. Tunnus deletoidaan pelkästään siitä syystä, että "dingaa" miinusta Charlesin postauksille.