torstaina, syyskuuta 25, 2008

Todellisuudentaju kadoksissa

Välillä suu loksahtaa auki hämmästyksestä. Voiko joku oikeasti olla tuota mieltä? Tällä kertaa fantasiaa, salaliittoteorioita ja todellisuutta sekoittaa toisiinsa Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla Mika Aaltola, joka on Ulkopoliittisen instituutin tutkija.

Aiemmin olen kommentoinut UPI:n Toby Archerin samalla palstalla kirjoittamaa juttua. Archerilla ja Aaltolalla on ainakin yksi yhteinen piirre. Molemmilla on ns. terrorismifetissi mutta vain Aaltolan se saa rakentelemaan mielikuvituksellisia salaliittoteorioita.

Ideologia pitää keksiä

Aaltola yhdistää toisiinsa Myyrmannin pommituksen sekä Jokelan ja Kauhajoen tapahtumat ja yrittää kehitellä niiden ympärille jonkinlaisen ideologian. Tässä hän ei tietenkään onnistu, koska mitään koherenttia ideologiaa ei ole vaan Aaltola keksii kaiken omasta päästään.

Aaltola kirjoittaa täysin vailla minkäänlaista perustetta:

” Myyrmannin pommi-iskun ja koulusurmien kaltaisia tekoja tehdään yhteisön terrorisoimiseksi. Ne täyttävät itsemurhaterrorismin tavanomaiset tunnusmerkit, jotka ovat rasismiin viittaava motiivi, yhteys laajempaan ideologisesti virittyneeseen verkostoon (tässä tapauksessa pääosin internetin välityksellä), tekijän ikä ja sukupuoli sekä tekotapa ja -paikka.”
Terrorismille ei ole varsinaista yleisesti hyväksyttyä määritelmää. Yleisimmän käsityksen mukaan terroriteoilla yritetään

- levittää pelkoa ja kauhua
- edistää ideologista tavoitetta
- tarkoituksellisesti tappaa siviilejä tai jätetään siviilien turvallisuus huomiotta.

Gerdtin, Auvisen ja Saaren teot täyttävät noista tunnusmerkeistä ainakin yhden, mahdollisesti kaksi, sillä on epäselvää, oliko heillä oikeasti tarkoituksena herättää pelkoa vai pelkästään toteuttaa laajennettu itsemurha. Vain ideologinen tavoite puuttuu varmuudella ja sitä Aaltola yrittää visioida päässään. Mitä ideologista tavoitetta suomalaiset ”terroristit” pyrkivät edistämään, jos omaa kuuluisuuden tavoittelua ei sellaiseksi lasketa?

Aaltola ratsastaa rasismilla

Aaltola puhuu rasismiin viittavasta motiivista. Hän ei kuitenkaan täsmennä, mikä tämä rasismiin viittaava motiivi on. Äärimmäinen ihmisviha yhdistää ainakin kahta viimeisintä kouluampujaa. Jos tasapuolisesti vihaa kaikkia ihmisiä, sitä ei ole tapana kutsua rasismiksi vaan misantropiaksi. Uhrit eivät olleet mitenkään rasistisin perustein valittuja vaan ampujien koulutovereita ja opettajia eikä uhrien joukossa ilmeisesti ollut lainkaan etnisiin ja uskonnollisiin vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä.

Aaltola jatkaa

”Samoin kuin itsemurhapommittaja, myös Myyrmannin iskun ja koulusurmien tekijät kohoavat omissa piireissään sankarin rooliin.”

Internetistä löytyy koulusurmaajien tekoja listaavia sivustoja. Ehkä joku saa niistä sytykkeen seuraavaa koulusurmaa varten. Aaltola kuitenkin hakemalla hakee ideologiaa:


” Silti koulusurmien taustalla on ideologista oppimista ja orastavaa yhteisöllistä tietoisuutta.”
"..."

”Piirteen voi tunnistaa, jos ideologian käsitettä laajennetaan.”


Eli ideologian käsitettä pitää laajentaa. Tämä on aivan totta, koska muuten koulusurmaajien taustalta on erittäin vaikea löytää mitään poliittista aatetta. Siksi Aaltola ”ekstapoloi” eli keksii asioita omasta päästään.

” Se sisältää esteettisiä piirteitä (esimerkiksi visuaalisia mielikuvia, elokuvallisia elementtejä ja musiikkielämyksiä), historiallisia ihannoinnin kohteita (esimerkiksi natsi-Saksa) ja darwinistisia, vahvimman oikeutusta korostavia rasistisia asenteita.”

”… taustalla on myös kotoperäisiä tekijöitä. Nämä tekijät ovat vaihtelevia: ne saattavat korostaa vahvimman oikeutta jäädä henkiin tai korostaa ampuma-asekulttuuria – liittää aseisiin ideologisia latauksia.”

Aaltolan teksti saattaisi käydä viihteestä, mutta lopussa hän ehdottaa toimenpiteitä, jotka lisäisivät kansalaisten kontrollia ja tekisivät uusista ihmisistä rikollisia:

” Tekoihin voisi puuttua käsittelemällä niitä terrori- ja rikollisjärjestöjen toimintana. Tällöin tekojen avustaminen ja tiivis yhteys "taustajärjestöön" voitaisiin kriminalisoida.”

Jos kirjoittelee samalla keskustelupalstalla kuin ampuja, voi saada syytteen avustamisesta. Esimerkiksi aseharrastajien suosimalla palstalla keskustelu muuttuu tätä myötä potentiaalisesti vaaralliseksi, jos samalle palstalle eksyy tuleva koulusurmaaja kyselemään neuvoja. Jos Aaltolan ideologisointia lähdetään seuraamaan ja toteutetaan hänen ehdottamansa kontrollikeinot, otetaan vaarallinen askel kohti totalitarismia.

Yksinkertainen selitys on yleensä parempi kuin paljon mielikuvitusta vaativa salaliittoteoria. Jos tieto Auvisen tai Saaren mielenterveysongelmista olisi ollut viranomaisen saatavilla aselupaa myönnettäessä, lupa olisi todennäköisesti jäänyt molemmilta saamatta.

Lisäys: HS 26.9.2008 Supon päällikkö: Kauhajoen surmat eivät ole terrorismia

5 kommenttia:

Paavo Saariranta kirjoitti...

Myyrmannin tapauksesta tekee erikoisen se, että Israelin Mossad varoitti Supoa etukäteen pommittajasta, joka oli jo pidemmän aikaa vieraillut islamistien sivustoilla. Uskon, että Myyrmanni oli ensimmäinen ainakin osittain islamin innoittama itsemurhaisku Suomessa.

Vasarahammer kirjoitti...

Onko sinulla viitettä tuohon väitteeseen? Itse en löytänyt pikaisella Google-haulla mitään lähdettä tuolle.

Markku Jokisipilä kirjoitti...

Itse en tyrmäisi ajatusta ihan noin suoralta kädeltä. Itse ymmärsin Aaltolan pikemmin rinnastaneen koulusurmat uskonnollisen ideologian pohjalta ponnistaviin terrori-iskuihin, ei vetäneen niiden välille suoria yhtäläisyysmerkkejä. Sitä et voi kiistää, etteikö itsemurhapommittajien ja koulusurmaajien maailmankuvassa ja toimintatavoissa olisi paljon yhteistä. Onko se ideologiaa vai ei, on makuasia, kun seuraukset ovat tätä luokkaa.

Anonyymi kirjoitti...

Koin tosiaan Aaltolan kirjoituksen aivan toisella tavalla.

Hieman oudoksuttaa nyt tämä näin erilainen tulkinta.

Lue myös postaukseni Marko Hamilon kirjoituksista Tiede-lehdessä.

Vasarahammer kirjoitti...

"Sitä et voi kiistää, etteikö itsemurhapommittajien ja koulusurmaajien maailmankuvassa ja toimintatavoissa olisi paljon yhteistä."

Toimintatavoissa kyllä, maailmankuvassa huomattavasti vähemmän.

"Onko se ideologiaa vai ei, on makuasia, kun seuraukset ovat tätä luokkaa."

Siinä mielessä se ei ole makuasia, jos mietitään toimintatapoja, joilla vastaavan tapahtuminen ehkäistään tulevaisuudessa.

Mielestäni kyseistä ilmiötä vastaan ei tarvita samanlaisia keinoja kuin terrorismin vastaisessa taistelussa.

Toki Youtube-profiileista löytyy yhtäläisyyksiä esimerkiksi seuraavien käyttäjien kohdalla (osa voi olla jo poistettu):

http://www.youtube.com/user/Lovehetar
http://nz.youtube.com/user/NaturalSelector92
http://www.youtube.com/user/Eviltroika
http://www.youtube.com/user/suicidalmusic
http://www.youtube.com/user/Disillusioned89

Eli aiemmilla koulumurhaajilla on cheerleadereitä. Kyse on sairaasta alakulttuurista, jolla ei kuitenkaan nähdäksen ole mitään ideologiaa tai poliittisia tavoitteita.

Jos he jotain vertaistukea saavat yhteistöltä, se yhteisö on pieni. Irc-galleriassa vaikuttaa toki Misantropia-niminen yhteisö, mutta siitä porukasta ei ilmeisesti kauheasti tukea koulusurmaajille löytynyt.