sunnuntaina, syyskuuta 07, 2008

Pikakelauksella tulevaisuuteen

Se kehitys, joka on jo toteutunut Ruotsissa ja Britanniassa, tapahtuu myös Suomessa, jos ihmiset eivät herää ajoissa ja muuta kehityksen suuntaa. Britannian pääministeri Gordon Brown toivottaa oheisella videolla hyvää Ramadania Britannian muslimiyhteisöille.

Hän puhuu siitä, kuinka Ramadan opettaa kärsivällisyyttä ja nöyryyttä sekä muistuttaa meitä ”yhteisestä moraalisesta universumista”. Paasto lisäksi korostaa empatian sanomaa vähemmän onnekkaita kohtaan. Ramadanin viesti myötätunnosta ja sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta ylittää uskonnollisten yhteisöjen väliset rajat.

Brown tietysti unohtaa, että muslimien myötätunto ei yleensä ulotu ei-muslimeihin, joiden kohtalona on helvetin tuli. Hän myös unohtaa ne muslimit, jotka Brownin valtaantulopäivän jälkeen halusivat muistuttaa vääräuskoisia islamin mahdista räjäyttämällä pommit Lontoon keskustassa ja ajamalla maastoautolla päin Glasgow’n lentokenttäterminaalia.

En halua lyödä vetoa päivästä, jolloin Britannian hallitus tekee Eid al Fitr –juhlapäivästä Britannian kansallisen vapaapäivän. Eid Bank Holiday on ehkä tulevaisuudessa hyvä tilaisuus Britannian kansalaisille viettää viikonloppuloma Pakistanissa.

Brown puhuu yhteisistä arvoista, jotka yhdistävät yhteisöt toisiinsa. Valitettavasti islamin kohdalla ne yhteiset arvot painavat vähemmän vaakakupissa kuin ne, jotka erottavat länsimaiset perusarvot islamista. Muslimit ovat Brownin mukaan merkittävä tekijä Britannian menestyksessä. Tämä pitää paikkansa, mutta totuudella on valitettavasti toinenkin puoli, jota Brown ei puheessaan mainitse.

Islamilainen tiede ja taide on merkittävästi rikastuttanut maailmaa. Näin varmasti onkin, mutta islam on myös merkittävästi köyhdyttänyt maailmaa omalla välinpitämättömällä ja usein vihamielisellä suhtautumisella islamia edeltäneisiin kulttuureihin. Lisäksi islamin valloitusretkien seurauksena useat korkeakulttuurit tuhoutuivat. Islamilaisessa maailmassa tiede kukoisti hetken, kunnes uskonnollinen ortodoksia tukahdutti kaiken tieteellisen uteliaisuuden.

Suomen presidentti Tarja Halonen tuskin toivottaa Suomen muslimeille onnellista Ramadania uransa aikana. Jos Suomen yhteiskunnallinen todellisuus kehittyy samalla tavalla kuin Ruotsissa tai Britanniassa, Halosen seuraaja voi hyvinkin pitää Suomen historian ensimmäisen Ramadan-puheen.

Ei kommentteja: