sunnuntaina, heinäkuuta 27, 2008

Eilispäivän jihad-uutisia Hesarissa

Helsingin Sanomien eli Totuuden toimittaja eli penaali Jessika Aro on löytänyt ääri-islamilaista propagandaa internetistä. Jutusta on vaikea päätellä, arvostellaanko siinä itse propagandaa vai sen levittämiseen käytettyä keinoa (internet).

Se, että internetissa julkaistaan paljon ääri-islamilaista propagandaa, ei ole mikään uutinen. Siksi vähän ihmettelen, miksi tuollaista palstan täytettä on pitänyt julkaista.

Internet taas syntipukkina

Jutussa käytetty asiantuntija teologian tohtori ja islam-tutkija Ari Hukarin sanoja mukaillen Jessika kirjoittaa:

”Propagandasivustojen tarkoitus on Hukarin mukaan levittää ääri-ideologiaa ja rekrytoida liikkeisiin uusia jäseniä eri puolilta maailmaa. Ilmiö on vaarallinen, koska propaganda voi toimia polttoaineena terrori-iskuille.”

Tuosta lauseesta vain täysin asioihin perehtymätön saa itselleen jotakin uutta informaatiota.

Hukari toteaa lisäksi:

”Propagandan tarkoitus on synnyttää kohdeyleisössään uskoa, rohkeutta ja fanatismia. Lisäksi se tuottaa länsivastaisia asenteita, joita voi olla vaikea purkaa"

Kuulostaa, ikään kuin länsivastaiset asenteet olisivat jotakin uutta ja pelkästään islamistisen propagandan aikaansaannos. Näinhän ei ole vaan islamin vihamielisyys uskottomia kohtaan on 1400 vuotta vanha asia, jonka tueksi ei tarvitse käyttää internetiä. Internet on vain yksi tapa levittää sanomaa.

Seuraava lause menee jo parodian puolelle:

”Sivustoilla julkaistaan esimerkiksi liikkeen johtohahmojen ajatuksia tai videonpätkiä puhujista, jotka ujuttavat tavallisen islamilaisen puheenparren ja Koraani-siteerausten sekaan väkivaltaa lietsovia viestejä.”

Tavallinen islamilainen puheenparsi ei ilmeisesti sisällä väkivaltaa lietsovia viestejä. Koraanin sisällöstä merkittävä osa keskittyy uskottomien parjaamiseen ja graafisiin kuvauksiin heitä helvetissä kohtaavista kärsimyksistä. Eivätkä islamististen liikkeiden johtajat keksi ajatuksiaan itse, vaan johtavat ne suoraan joko Koraanista tai profeetta Muhammadin esimerkistä.

Helsingin Sanomien ulkomaansivuilta löytyy myös esimerkki siitä, kuinka Hamas-järjestö värvää uusia marttyyreja otsikolla ”Marttyyreita värvätään innokkaasti Youtubessa.” Ilmeisesti ilman Youtubea Hamas-järjestö ei pystyisi värväämään uusia taistelijoita, vaikka Hamasilla on oma sille myötämielinen Al-Aqsa –televisiokanavansa. Valistuneimmat lukijat muistavat Al-Aqsa –kanavan lastenohjelmat ja niiden sankarit Assud-pupun ja kovasti Mikki Hiirtä muistuttavan Farfour-hiiren.

Myös Al-Aqsan moskeija esitetään muslimien kolmanneksi pyhimpänä paikkana. Käsitys elää edelleen, vaikka todellisuudessa Jerusalemilla ei ole islamin historiassa ollut mitään erityistä sijaa eikä Jerusalemia edes mainita Koraanissa. Al-Aqsa tarkoittaa kauimmaista paikkaa ja se viittaa profeetta Muhammadin öiseen matkaan, jossa hän nousi paratiisiin tapaamaan muita profeettoja kauimmaisesta moskeijasta. Jerusalemin Al-Aqsa –moskeija rakennettiin vastaa 600-luvun lopulla, ja Jerusalem valloitettiin vasta Muhammadin kuoleman jälkeen.

Youtube-jutun lopuksi esitetään taas ne tavanomaiset selitykset terrorismille:

”Tavalliset muslimit pitävät Hukarin mukaan propagandavideoita vastenmielisinä ja islaminuskoa loukkaavina.”

"Ne kuitenkin vetoavat moneen ahdistuksessa ja tuskassa elävään nuoreen", Hukari sanoo.

Hukari vihjaa, että propagandavideot olisivat islamin vastaisia. Tällä kertaa viitataan kuitenkin ”tavalliseen” muslimiin eikä maltilliseen ja annetaan ymmärtää, että terrorismi sikiää tuskasta ja ahdistuksesta eikä fanaattisesta vihasta, joka perustuu islamin opetuksiin.

Mitä juttu jättää kertomatta

Helsingin Sanomien raportointi noudattaa jo tutuksi tullutta paha väkivaltainen ääriliike vs. maltillinen hiljainen enemmistö –mantraa, jolla väkivaltaisesta islamilaisesta radikalismista tehdään marginaali-ilmiö. Lisäksi nimenomaan väkivaltaiseen jihadiin kehottavat liikkeet ovat pahin ongelma eikä islamin aikaansaama henkinen takapajuisuus ja pyhä viha toisuskoisia kohtaan. Länsivastaisuuden syy vieritetään propagandan syyksi eikä islamististen järjestöjen ideologista perustaa vaivauduta selvittämään.

Internet ei ole ainoa eikä läheskään tärkein islamistisen propagandan levittämiskanava. Ne, jotka ovat seuranneet Memrin (Middle East Media Research Institute) sivuilta islamilaisten maiden tv-kanavilta poimittuja ja englanniksi tekstitettyjä lähetyksiä, tietävät tämän.

Esimerkiksi katarilainen Al-Jazeera –kanava järjesti Israelin vapauttamalle Hizbollah-taistelija Samir Kuntarille syntymäpäiväjuhlat suorassa tv-lähetyksessä. Kuntar tuomittiin Israelissa neljään elinkautiseen tuomioon, kun hänen johtamansa joukkio yritti tammikuussa 1980 kidnapata israelilaisen perheen, jonka kaksi jäsentä Kuntar tuomioistuimen päätöksen mukaan tappoi. Kuntar itse väitti perheen kuolleen tulitaistelussa Israelin armeijan kanssa.

Todistajien mukaan Kuntar ensin ampui perheen isä Dannyn lähietäisyydeltä ja murskasi tämän nelivuotiaan tyttären kallon kiväärinperällä. Kuntar sai Libanonissa Hizbollahin hallitsemilla alueilla sankarin vastaanoton ja hän vannoi jatkavansa sotaa siionisteja vastaan.

Toisessa videossa Hamasin lastenohjelmien sankari Assud-pupu on joutunut Saatanan houkutusten uhriksi ja ohjelman lapsikatsojat tuomitsevat hänen kätensä katkaistavaksi. Internetin ansiosta myös länsimaalaiset voivat nykyisin nähdä, mitä Lähi-idän ihmisille televisiossa tarjotaan ilman suomalaismedian valikoivaa tiedottamista.

Ei kommentteja: