keskiviikkona, huhtikuuta 09, 2008

Miehiä työssä

Lentokoneella matkustaneet muistavat varmasti, kun nesteitä sisältävien pullojen vienti lentokoneeseen kiellettiin. Britanniassa joukko muslimiterroristeja suunnitteli terrori-iskua, jossa räjähteet olisi viety koneeseen virvoitusjuomapulloissa. Tämän iskun suunnittelijat ovat parhaillaan vastaamassa teoistaan oikeudessa.

Miehet ’suunnittelivat lentokoneiden räjäyttämistä’

Olen vanhoissa kirjoituksissani maininnut BBC:n tavan välttää sanaa terroristi. BBC:n mielestä kyseinen sana sisältää voimakkaan arvolatauksen, mistä syystä yhtiö korvaa sen useimmiten sanalla ”militantti”, jos kyseessä on länttä vastaan ase kädessä taisteleva pyssymies. Britanniassa asuvat terroristit eivät taistele ase kädessä vaan suunnittelevat ja toteuttavat terrori-iskuja. Heihin sana militantti ei välttämättä sovi, joten BBC:llä on vaikeuksia kuvata terroristeja sopivalla sanalla. BBC:n onneksi tässä uutisessa kuvatun terrori-iskun suunnittelijat olivat kaikki miehiä, mikä ratkaisi uutisointiongelman.

Uutisessa mainittiin syytettyjen nimet: Abdul Ahmed Ali (27), Assad Sarwar (24), Tanvir Hussain (27), Mohammed Gulzar (26), Ibrahim Savant (27), Arafat Waheed Khan (26), Waheed Zaiman (23) ja Umar Islam (29). Suurin osa tekijöistä oli kotoisin itälontoolaisesta Walthamstowin kaupunginosasta.

Myös kuvista voi päätellä, että syytetyt todella ovat miehiä ja melko nuoria, vaikka termiä ”nuoret” (youths) ei tässä yhteydessä sovi käyttää, koska se on varattu mellakoiville nuorille miehille. Tarkkasilmäisimmät ovat tässä vaiheessa jo huomanneet, että nimien joukosta puuttuvat sellaiset perienglantilaiset nimet kuten Tom, Dick tai Harry.

Yleensä BBC myös välttää huolellisesti mainitsemasta terrori-iskujen tekijöiden uskontoa tai kansallisuutta. Ammatin voi sen sijaan mainita, kuten esimerkiksi tässä uutisessa, jossa putkimies Kazi Nurur Rahman (28) sai syytteen viidestä terrorismirikoksesta. Lentokoneiden räjäytystä käsittelevässä uutisessa tosin siteerataan syyttäjä Peter Wrightia, jonka mukaan miehet suunnittelivat tappavansa paljon ihmisiä ”kaikki islamin nimessä”. Sana islam on siis lipsahtanut uutiseen mukaan mutta BBC:n onneksi turvallisesti haastatellun henkilön sitaattina.

BBC ei kuitenkaan mainitse ”miesten” olevan muslimeja, mikä antaa aiheen olettaa, että joko tekijöiden muslimitausta ei ole merkittävä vaikutin tai sitten ”miehet” eivät ole oikeita muslimeja vaan sellaisia, jotka ymmärtävät uskontonsa opetukset väärin. He vain suunnittelivat tekevänsä iskun islamin nimissä.

BBC noudattaa siis äärimmäistä varovaisuutta, jonka takaa löytyy ilkeämielisen tulkinnan mukaan ideologisia vaikuttimia. Toki osa lehdistä uskaltaa kertoa tekijöiden olevan äärimuslimeja (islamic extremists) kuten brittiläinen The Independent. Joillekin vasemmistoliberaaleille on kuitenkin vaikea tunnustaa, että vihollinen on ”paha” ja heitä vastaan taistevat ihmiset ”hyviä”. Yhden miehen terroristi on toiselle vapaustaistelija. Ja ehkä on ”meidän” syytä, että ”miehet” turvautuvat terrorismiin.

Kunnon mies

Tässä Western Resistance –sivuston raportissa terrori-iskun toteutustapa on kuvattu tarkasti enkä lähde sitä tässä sen enempää erittelemään. Raportin mukaan ”miehet” jättivät jälkeensä marttyyrivideoita. Yksi miehistä Waheed Zaiman kertoo videollaan:

”Amerikalla ja Englannilla ei ole mitään syytä valittaa. Varoitan näitä kahta kansakuntaa ja mitä tahansa muuta maata, jolla on pahat mielessä, että kuolema ja tuho kohtaavat teidät kuin tornado ettekä tunne turvallisuutta tai rauhaa omilla maillanne, ennen kuin lopetatte kokonaan sekaantumisen muslimien asioihin.”

”Olen saanut korkeatasoisen koulutuksen ja mikäli Allah ei olisi siunannut minua tällä tehtävällä, olisin voinut elää helppoa elämää, mutta valitsin sen sijaan taistelun Allahin uskonnon puolesta.”

Tästä huolimatta Zaimanin sisar kertoi veljestään vuonna 2006:

”Hän rakastaa kalaa ja ranskalaisia sekä Liverpoolin jalkapallojoukkuetta, ja hänen suosikkiohjelmansa on ”Only Fools and Horses” (Itä-Lontooseen sijoittuva komedia). Hän jopa halusi liittyä poliisivoimiin rikospaikkatutkijaksi. Hän myös uskoo syvästi yhteisömme ja läntisen maailman integraation tärkeyteen.”

Tämä läpikotaisin kunnollinen mies kuitenkin päätti osallistua terrorijuoneen, jonka tavoitteena oli räjäyttää seitsemän Atlantin yli lentävää lentokonetta. Näitä miehiä ei kuitenkaan voi syyttää mistään, koska terrori-iskujen todellinen syy löytyy Britannian ja Yhdysvaltojen ulkopolitiikasta ja puuttumisesta muslimien asioihin. Tiedotusvälineet ja johtavat EU-poliitikot ainakin sanovat, että islamilla ei ole mitään tekemistä terrorismin kanssa. Jos joku muuta väittää, hän on vihanlietsoja ja islamofoobikko.

3 kommenttia:

IDA kirjoitti...

Off topic:

Kesäteatteria, tai jotain, tekemään?

http://sioesuomi.blogspot.com/

Vasarahammer kirjoitti...

En tiedä, koska en ole dramaturgi tai näytelmäkirjailija.

Adelphi kirjoitti...

"Kala ja ranskalaiset" ei liene mikään vakiintunut suomennos fish'n'chipsille. Itse käyttäisin suomenkielisessäkin tekstissä vain nimitystä fish'n'chips (tai fish and chips).