keskiviikkona, helmikuuta 27, 2008

"Uskontoko" ongelma?

Go Rin No Sho –blogissa kirjoitetaan Hamasin veikeistä lastenohjelmista. Minuakin oksettaa lasten manipulointi vihaan. Kirjoituksessa kuitenkin väitetään, että lastenohjelma osoittaa ”uskonnon” nimissä harjoitetun kasvatuksen olevan indoktrinaatiota. Ei se osoita mitään sinne päinkään.

Hamas on islamistinen poliittinen liike, jonka juuret ovat egyptiläisessä Muslimiveljeskunnassa. Islamin luonteeseen kuuluu se, että uskontoa ja politiikkaa ei luontevasti voi erottaa toisistaan. Sana uskonto sillä tavalla, kuin länsimaissa asia ymmärretään, ei sovellu kuvaamaan islamia eikä etenkään poliittista liikettä, jollainen Hamas on.

Jos Niemelä olisi rehellinen, hän löytäisi Hamasin toiminnasta enemmän yhtäläisyyksiä Hitler-jugendin ja neuvostopioneerien kasvatuksen kanssa. Lapsista manipuloidaan virallisen valtioideologian kannattajia. Olennaisena osana tähän kasvatukseen kuuluu ulkoisen viholliskuvan ylläpitäminen. Palestiinalaisten tapauksessa tämä on luonnollista, koska Hamasin ja laajemmin koko palestiinalaisuuden olemassaolon oikeutus perustuu jatkuvaan vihaan Israelia ja juutalaisia kohtaan. Jos tämä viha poistetaan, palestiinalaisuuden oleellinen sisältö katoaa.

Niemelä on kuitenkin vapaa-ajattelija ja vapaa-ajattelijoiden päävihollinen Suomessa on kristinusko ja erityisesti luterilainen kirkko. Niemelä jopa mainosti vapaa-ajattelijoiden poliittista islamia käsittelevän seminaarin tiedotteessaan eroakirkosta.fi –sivustoa. Näin saa toki tehdä, mutta se antaa kuvan siitä, että kristinusko ja poliittinen islam ovat jotenkin toisiinsa rinnastettavia uhkia ihmiskunnalle. Toivon, että tämä ei ole Niemelän kanta asiaan.

”Uskonnollinen todellisuus on tarua julmempaa”, Niemelä päättää kirjoituksensa. Niinpä niin. Tästä huolimatta Niemelän esitys islam-seminaarissa on lukemisen arvoinen. Esityksen sisältöön en kuitenkaan puutu tässä kirjoituksessa.

7 kommenttia:

IDA kirjoitti...

Joo. Tuo heitto on samaa tasoa kuin, että ateismi on loppujen lopuksi Neuvostokommunismin kaltaisen järjestelmän luomista.

Esa kirjoitti...

Eli ateismi on yhtäkuin vihaa lietsova propaganda?
Et tainnut ihan ymmärtää mitä tuossa sanottiin. Ählymaissa tapahtuva viha-aivopesu, jossa opetetaan lapsia pienestä asti vihaamaan tiettyä ihmisryhmää, ei eroa millään tavalla natsien juutalaisvihasta tai neukkujen kulakeista.

Kohde on eri, keinot sama.

PS. Olen itse ateisti, omasta näkökulmastani kaikki uskonnot, ainakin fundamentalistisessa asteessa, ovat uhka ihmiskunnalle.

IDA kirjoitti...

"Eli ateismi on yhtäkuin vihaa lietsova propaganda?"

En tiedä kysyitkö minulta, mutta en tietenkään ole tuota mieltä.

Ateistien keskuudessa on varmasti samanlainen mielipidediversiteetti eri kysymyksissä kuin uskovienkin keskuudessa. Uskonnoissa on lisäksi suuria eroa. Jopa Vasarahammerin esittelemän kirjoittajan ihailemat "bushidot" ovat yleensä syvästi uskonnollisia ihmisiä.

Kumitonttu kirjoitti...

"Jos Niemelä olisi rehellinen, hän löytäisi Hamasin toiminnasta enemmän yhtäläisyyksiä Hitler-jugendin ja neuvostopioneerien kasvatuksen kanssa."
Naulan kantaan!

"Lapsista manipuloidaan virallisen valtioideologian kannattajia. Olennaisena osana tähän kasvatukseen kuuluu ulkoisen viholliskuvan ylläpitäminen."
Sehän on juuri uskonnonkin keskeinen tehtävä, jos asiaa tarkastelee Niemelän suunnasta (kulttuurievoluutio).

i.p kirjoitti...

Ongelmana on kuitenkin se seikka, että Hamas (ja muutkin islamistiset liikkeet) saavat juutalaisvihansa suoraan Koraanista. Siellä kehoitetaan hyvin selväsanaisesti vihaamaan juutalaisia erityisesti (ja kaikkia ei-islaminuskoisia yleisesti). Jotta palestiinalaiset voisivat luopua juutalaisvihastaan, heidän pitäisi samalla luopua islamista.

Vasarahammer kirjoitti...

"Sehän on juuri uskonnonkin keskeinen tehtävä, jos asiaa tarkastelee Niemelän suunnasta (kulttuurievoluutio)."

En ole kulttuurievoluutioon perehtynyt, joten en sano tuohon mitään.

Uskonnon merkityksen yhteisöllisyyden luomisessa tietysti tunnustan.

Aloitin jo kirjoittamaan tuosta Niemelän seminaariesityksestä, mutta homma jäi kesken. Ehkä viimeistelen tekstin, ehkä en.

Jukka kirjoitti...

Luin Niemelän artikkelin ja Takkirauta-blogin artikkelin osin samasta aiheesta
ja tein eräänlaisen lyhyen referaatin.

http://kansankokonaisuus.blogspot.com/2008/03/niemel-takkirauta-ja-lnsimaisuuden.html